ΤΑ“ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΏΝ ΜΟΥ” ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ...ΚΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ;

 

Είναι γνωστό ότι το κράτος που οικοδομήθηκε μετά τον καταστροφικό εμφύλιο, που βίωσε η χώρα σε συνέχεια του 2ου παγκόσμιου πόλεμου, ήταν απόλυτα συγκεντρωτικό, πελατειακό, ενώ με τα “πιστοποιητικά” κοινωνικών φρονημάτων ελεγχόταν η πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση. Με μια Αυτοδιοίκηση με ελάχιστες αρμοδιότητες που λειτουργούσε κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των Νομαρχών και του κράτους. Τα “κατόπιν ενεργειών μου” και τα ευχαριστήρια προέδρων, Δημάρχων και εκκλησιαστικών συμβουλίων ήταν στην ημερήσια διάταξη. Σταδιακά και ιδιαίτερα μετά το 1981 το κίνημα της Αυτοδιοίκησης διεκδίκησε και κατάφερε να αποκεντρωθούν πολλές τοπικές αρμοδιότητες και αυτοτελείς πόροι και να ενισχυθούν οι Δήμοι. Το 1994 θα θεσπισθεί η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τελικά από το 2010 ο νέος καταστατικός χάρτης με τη συνένωση χιλιάδων μικρών Δήμων και κοινοτήτων σε 300 περίπου ισχυρούς Δήμους και βέβαια με την καθιέρωση των 13 προγραμματικών αιρετών περιφερειών.

Είχα την τύχη και την τιμή να υπηρετήσω για αρκετά χρόνια την Αυτοδιοίκηση είτε από το θεσμό του Δήμου είτε από αυτό της αιρετής Νομαρχίας και λυπάμαι που βλέπω, τα τελευταία χρόνια, οι Δήμοι που είναι η πραγματική αυτο-Διοίκηση των πολιτών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων να “συνθλίβονταιξανά ανάμεσα στο ισχυρό κράτος και τις ισχυρές πλέον περιφέρειες και να επανέρχεται από το παράθυρο, άμεσα ή έμμεσα, ο έλεγχος και η χειραγώγηση τους. Τα γεγονότα, κι όχι μόνο αυτά που παρακολουθήσαμε έκπληκτοι τις τελευταίες μέρες στα μέσα ενημέρωσης της περιοχή μας, πιστοποιούν του λόγου το αληθές.

σκηνή 1η: Ο αν. υπουργός Εσωτερικών (Πέτσας) έρχεται από την Αθήνα και εγκαινιάζει ένα μικρό έργο, 3 χλμ ασφαλτόστρωσης, στον οικισμό Λεφόκαστρο.

σκηνή 2η Ειδικό δελτίο τύπου του ίδιου υπουργού με την τοπική υφυπουργό για άλλη ασφαλτόστρωση, μόλις  1,5 χλμ, που θα γίνει από τον οικισμό Προμύρι προς μια εκκλησία της περιοχής.

σκηνή 3η ο περιφερειάρχης “προπηλακίζει” δημοσιογράφο για “ανάρμοστη ερώτηση” και “τον στέλνει στο διευθυντή του” να μάθει πώς εξασφαλίζει διαφημίσεις το μέσο ενημέρωσης στο οποίο εργάζεται.

σκηνή 4η : ο περιφερειάρχης διατρέχει τα νησιά των Σποράδων κόβοντας κορδέλες για “έργα και εργάκια” που χρηματοδοτεί Περιφερειακό πρόγραμμα.

Δυστυχώς, όλα αυτά δείχνουν μια υπαναχώρηση από την μετεξέλιξη της χώρας σε ένα σύγχρονο κράτος που λειτουργεί επιτελικά για τις μείζονες υποθέσεις (εξωτερική πολιτική, άμυνα, υγεία πεδία κλπ) και επιτρέπει την πλήρη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων σε ισχυρούς Δήμους και τις υπερτοπικές και προγραμματικές υποθέσεις στις Περιφέρειες.

Έτσι το πελατειακό κράτος επανέρχεται δριμύτερο από το παράθυρο. Είναι λυπηρό ότι κι οι Περιφέρειες μπήκαν από πολύ νωρίς στη λογική αναπαραγωγής της εξουσίας, “διαπλεκόμενες” με το κομματικό κράτος στη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης, αφού διαχειρίζονται τα σημαντικά κονδύλια των επιχειρησιακών προγραμμάτων της χώρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ