ΣΙΓΑ, Η ΠΟΛΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ….; Η «γίδα στην πλάτη», το έργο «αέρα πατέρα» και στο βάθος συμψηφισμός (;)

Ο αιρετός κ. Α. Μπέος, με άρθρο που υπογράφει στον τοπικό κυριακάτικο «Ταχυδρόμο», μου κάνει την τιμή να ασχοληθεί με την ασημαντότητά μου, σχετικά με τα σχόλια που ανάρτησα μετά τη δημοσιοποίηση μιας απόφασης του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει την ΕΡΓΗΛ εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ.
Δεν με εξέπληξαν βέβαια τα «κοσμητικά» επίθετα που χρησιμοποιεί, γιατί είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον άνδρα - ελπίζω όχι το σύνολο της πλειοψηφίας - από τότε που εμφανίσθηκε στην πόλη. Του ταιριάζει γάντι η λαϊκή ρήση «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».
Ως γνήσιος ποδοσφαιρικός παράγων, ξέρει πολύ καλά ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, κι αυτό προσπαθεί να κάνει με το κείμενο που υπέγραψε. 
Αντί λοιπόν να απαντήσει στο βασανιστικό ερώτημα γιατί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, εδώ και τρία (3) χρόνια που διαρκεί η θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής, μόλις χθες, μπροστά στην πίεση από την αποκάλυψη του θέματος, αποφάσισε να καταθέσει αγωγή και να διεκδικήσει  να πάρει πίσω τα έξι (6) και πλέον εκατομμύρια ευρώ που «άρπαξε» από το ταμείο η «πονηρή» ΕΡΓΗΛ, επιτίθεται (και) σε μας που αποκαλύψαμε το καλά κρυμμένο σκάνδαλο, θέτοντας μια σειρά ερωτήματα και επικαλούμενος διάφορες ανακρίβειες, για το τι έκαναν οι προηγούμενοι, ομογάλακτοι της παράταξής μας για το θέμα! 
Είναι η γνωστή ολοκληρωτική αντίληψη περί συλλογικής ευθύνης, που μας οδηγεί σε άλλες ατραπούς, τις οποίες όλοι θα έπρεπε να φροντίσουμε να μην επανέλθουν ποτέ. Ούτε εγώ λοιπόν θα απολογηθώ για τον Τσοχατζόπουλο, ούτε ο Τάσος Μπατζιάκας, επί παραδείγματι, για τον Παπαγεωργόπουλο, επειδή κάποτε ήμασταν στην ίδια παράταξη. Η κάθε Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και το κάθε πρόσωπο ατομικά έχει τις δικές του αυτοτελείς ευθύνες. 
Αν ίσχυε η μπέικη λογική, εμείς, οι «σκοτινοί» ομογάλακτοι των προηγούμενων, θα έπρεπε να κουκουλώσουμε το μεγάλο σκάνδαλο που «κρυβόταν» κάτω από την πόλη. Μόνο που εμείς αντί να το κουκουλώσουμε, το αποκαλύψαμε.
Ξαφνικά, μάλιστα, ο «αιρετός αρθρογράφος» ανακάλυψε ότι το ΤΕΕ, το οποίο φρόντισε να εκπαραθυρώσει από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, είναι τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας κι ότι περίμενε την έκθεσή του, η οποία όμως είχε ήδη παραδοθεί πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Οφείλω λοιπόν να διευκρινίσω, για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν, ότι το επιχείρημα της πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ που επικαλείται, δεν έχει καμία σχέση με την τεκμηρίωση που προβλέπει η νομοθεσία για τα δημόσια έργα, που είναι: α) το πρωτόκολλο της Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής και β) η έκθεση Ειδικής Επιτροπής της Υπηρεσίας, που τεκμηριώνουν τις ποσοτικές διαφορές εργολάβου και ΔΕΥΑΜΒ. Η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ είναι ένα επιπλέον, ισχυρό αναμφισβήτητα, στοιχείο που, αφού είχε ολοκληρωθεί το έργο των δύο Επιτροπών και είχαν διαπιστωθεί οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στο έργο που πληρώθηκε σε σχέση με αυτό που πράγματι κατασκευάστηκε, η απερχόμενη και η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή συμφώνησαν να ζητήσουν, με έγγραφο που, σε συνεννόηση, έστειλε προς το ΤΕΕ ο εν ενεργεία ακόμη πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Π. Σκοτινιώτης. 
Τα πράγματα, όμως, ήταν απολύτως ξεκάθαρα, σύμφωνα με την ισχύουσα, περί δημοσίων έργων, νομοθεσία, η οποία σε άλλη διάταξη προβλέπει ότι, ακόμη και στην περίπτωση της αυτοδίκαιης παραλαβής ενός έργου, αν εκ των υστέρων αποδειχτεί ότι ο εργολήπτης εισέπραξε έστω κι ένα ευρώ παραπάνω, οφείλει να το επιστέψει έντοκα στον κύριο του έργου (ΔΕΥΑΜΒ)
Άρα για το Δικαστήριο, που είχε προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2015, η απόφαση ήταν μάλλον δεδομένη. Αυτό θα βοηθούσε καθοριστικά στην απόκρουση της ΕΡΓΗΛ, που διεκδικούσε επιπλέον γύρω στα έξι (6) εκατ. ευρώ για έργο «αέρα πατέρα», που ποτέ δηλαδή δεν κατασκεύασε, αλλά δυστυχώς είχε φροντίσει να το ενσωματώσει στις τελικές επιμετρήσεις και τελικά να το κερδίσει στα χαρτιά, μαζί με την απόφαση για αυτοδίκαιη παραλαβή, για απολύτως τυπικούς λόγους υπέρβασης των αντίστοιχων προθεσμιών.
Το αμείλικτο ερώτημα, λοιπόν, που πρέπει να απαντήσει η Δημοτική Αρχή είναι γιατί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, φρόντισε αφενός μεν να αποσύρει την αρχική αγωγή (Σκοτινιώτη), αφετέρου δε μόλις χθες να καταθέσει νέα αγωγή, ώστε να διεκδικήσει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα έξι (6) και πλέον εκατ. ευρώ στην ΕΡΓΗΛ;
Τι άλλο περιμένουμε, όταν δεν χρειάζεται και πολλά για να καταλάβουμε ότι η ΕΡΓΗΛ, που «συνελήφθη με τη γίδα στην πλάτη», το μόνο που της μένει να επιδιώξει είναι ένας «έντιμος» συμψηφισμός με το ανύπαρκτο έργο «αέρα πατέρα» που κέρδισε στα χαρτιά;
Ο «αιρετός αρθρογράφος», στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Βόλου, στις 17-9-2014, πριν καν δηλαδή αναλάβει ως νέα δημοτική αρχή τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και ενώ ο ίδιος γνώριζε τα πορίσματα των δύο Επιτροπών, είχε μιλήσει για «συμβιβασμό» (!) με την ΕΡΓΗΛ, προσχωρώντας, στην ουσία, στη θέση ότι η ΔΕΥΑΜΒ χρωστάει στην ΕΡΓΗΛ και όχι η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «… γίνεται όμως μια προσπάθεια μήπως και μπορέσουμε τα 8.900.000,00 να τα πάμε 4, 5, 6 ή όλα. Λίγες οι πιθανότητες, αλλά θα τις εξαντλήσουμε…». Ελπίζω πως μετά απ’ όσα έχουν συμβεί, να έχει πειστεί πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο αγώνας με όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε τελικά η ΔΕΥΑΜΒ να μην πληρώσει στην ΕΡΓΗΛ ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το ποσό που αντιστοιχεί στο έργο που πράγματι εκτέλεσε.
Η υπόθεση όμως είναι πάρα πολύ σοβαρή και πρέπει να κινηθούμε ως ενιαίο μέτωπο πόλης εναντίον τους. Η πόλη δεν κοιμάται και δεν πρέπει να εφησυχάζει. Οι μπέικες φωνές και οι λυσσαλέες ύβρεις του δεν μπορούν να καλύψουν πλέον την αλήθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"