ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΕΡΓΗΛ

ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΕΡΓΗΛ: Ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τη ΔΕΥΑΜΒ και την τοπική μας κοινωνία


Η ολοκλήρωση της θητείας μας, ως απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, συμπίπτει με την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών αποφάσεων για μια εργολαβία που συγκλόνισε τη ΔΕΥΑΜΒ και την τοπική μας κοινωνία. Μια εργολαβία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης που υλοποιήθηκε την περίοδο 2004-2007, γνωστή στο κοινό ως εργολαβία ΕΡΓΗΛ, η οποία αφορούσε την αντικατάσταση, περίπου, του 20% του τότε δικτύου Ύδρευσης Βόλου Ν Ιωνίας δηλαδή πάνω από 180 χιλιόμετρα νέου δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η προχθεσινή απόφαση του ΔΣ με την οποία η ΔΕΥΑΜΒ καταθέτει αγωγή, κατά της συγκεκριμένης εργολήπτριας εταιρείας, για την επιστροφή ποσού πάνω από 5 εκ ευρώ που παράνομα απέσπασε από το ταμείο της Επιχείρησης μας. Αυτό άλλωστε απέδειξε η καταγραφή και παραλαβή του πραγματικού έργου που κατασκεύασε, για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ, η εργολήπτρια εταιρεία μια παραλαβή που δυστυχώς έγινε με καθυστέρηση έξι(6) χρόνων από την λήξη των εργασιών και την παράδοση του έργου σε χρήση.
Από την πλευρά της εργολήπτριας εταιρείας η διαδικασία του «χαρτοπόλεμου» των εξώδικων προσκλήσεων, προς τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής και άλλων στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ, ολοκληρώθηκε επίσης με την κατάθεση αγωγών για αποζημιώσεις, από την προσωπική τους περιουσία, ποσών που ξεπερνούν το 1, 5 εκ ευρώ γιατί τολμήσαμε να αποκαλύψουμε στο φως της ημέρας μια αλήθεια καλά κρυμμένη κάτω από τους δρόμους του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, τις απαράβατες προθεσμίες και τις αυτοδίκαιες παραλαβές του νόμου.
Αποχωρούμε λοιπόν, μετά την πρόσφατη λαϊκή εντολή, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας απέναντι στους συμπολίτες μας ότι αποκαλύψαμε και στη συνέχεια «δρομολογήσαμε» τις διαδικασίες αποκατάστασης της βλάβης που υπέστη η ΔΕΥΑΜΒ δυστυχώς στις αίθουσες των δικαστηρίων τα επόμενα χρόνια.
Αποκαλύψαμε ότι μια εργοληπτική Επιχείρηση, που ήρθε στο Βόλο κερδίζοντας ένα δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου, κατάφερε, αξιοποιώντας κάθε μέσο, να αποσπάσει από τη ΔΕΥΑΜΒ, επί πλέον των οφειλόμενων, ποσό 5 έως 6 εκ ευρώ για ένα έργο που ποτέ δεν κατασκεύασε.
Επρόκειτο βέβαια για μια σκανδαλώδη υπόθεση που «ερχόταν» από το παρελθόν και δεν μας αναλογούσε, που αντανακλούσε όμως στην οργάνωση και τη λειτουργία της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ η οποία «νόμιμα» εκταμίευσε προς την εργολήπτρια αυτό το ιλιγγιώδες πόσο.
Μια υπόθεση που αντανακλά στο ίδιο το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων και το νομικό πλαίσιο που ορίζει ότι αρκεί μιας μέρας καθυστέρηση της Υπηρεσίας, ότι αρκεί να ξεπεραστεί μια προθεσμία, για λόγους που θα έπρεπε να ελεγχθούν, για να επιβαρυνθεί αυτόματα το Δημόσιο και στην περίπτωση μας οι πολίτες του Βόλου με τα υπέρογκα ποσά για ένα έργο που ποτέ δεν έγινε αλλά δυστυχώς σύμφωνα με το νόμο δεν παραλήφθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Μια υπόθεση που αντανακλά έμμεσα και στο πολιτικό προσωπικό της πόλης (συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις) που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ότι «κάτω από τη μύτη τους» εξελισσόταν μια τόσο μεγάλη αφαίμαξη της Δημοτικής μας Επιχείρησης.
Είναι χρέος της επόμενης Δημοτικής Αρχής όχι μόνο να υπερασπιστεί, τα επόμενα χρόνια τη δουλειά που έγινε, στην ίδια πάντα υπερασπιστική γραμμή, όχι μόνο στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά να πάρει και νέες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ που ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ίδιων των συμπολιτών, που αποκλειστικά χρηματοδοτούν την Επιχείρηση με τους λογαριασμούς Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Έχει επίσης υποχρέωση να στηρίξει κι όλους εκείνους εναντίον των οποίων η εργοληπτική Επιχείρηση κατέθεσε αυτές τις εξοντωτικές αγωγές διεκδικώντας 1,5 εκ ευρώ για να τους τρομοκρατήσει για να μην κάνουν το καθήκον τους.
Χωρίς την παραμικρή έπαρση η παρακαταθήκη που αφήνουμε, ειδικά στη ΔΕΥΑΜΒ, είναι πολύ σημαντική όχι μόνο γιατί αντιμετωπίσαμε μεγάλα βάρη και εκκρεμότητες της Επιχείρησης, που ερχόταν από το παρελθόν, αλλά γιατί δρομολογήσαμε μια σειρά νέων έργων που όταν υλοποιηθούν θα θωρακίσουν το περιβάλλον και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Η εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα τρία χρόνια αφιερώνοντας, όπως είχαμε υποχρέωση, «ατέλειωτες» ώρες δουλειάς είναι χρήσιμη γι’ αυτό παραμένουμε στη διάθεση της νέας Δημοτικής Αρχής να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί για το συμφέρον της πόλης και της ΔΕΥΑΜΒ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"