ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗ ΔΕΥΑΜΒ

Ελάτε να συμβάλλουμε όλοι στην «επανίδρυση» της

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες στο Δημαρχείο, για τη χλωρίωση του νερού ύδρευσης στους οικισμούς του Πηλίου, ακούσθηκαν και πάλι φωνές εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ επαναφέροντας και συντηρώντας το αρνητικό κλίμα που είχε επικρατήσει, τα τελευταία χρόνια, κατά της Επιχείρησης.
Τα προηγούμενα χρόνια, πράγματι, με αφορμή γεγονότα ή καταγγελίες η ΔΕΥΑΜΒ βρέθηκε στο επίκεντρο δημόσιας κριτικής με αναφορές στο κόστος και την ποιότητα του νερού και της αποχέτευσης, τη διαφάνεια και το κόστος των έργων, τις αμοιβές των υπαλλήλων της κλπ. Δυστυχώς αυτό το αρνητικό κλίμα έχει επηρεάσει την τοπική κοινωνία εναντίον της Επιχείρησης.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, από την προεκλογική ακόμη περίοδο, δεσμεύτηκε να ξεκινήσει, από την επόμενη ημέρα, μια συστηματική προσπάθεια ανατροπής όλων των αρνητικών πρακτικών του παρελθόντος και να οδηγήσει την επιχείρηση στη νέα εποχή του «Καλλικρατικού» Δήμου.
Σ’ αυτή τη νέα εποχή η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει να λειτουργήσει με καθαρούς στόχους τη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στην παραγωγή ενέργειας. Σ’ αυτή τη νέα εποχή οφείλει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας που είναι ο μοναδικοί πελάτες της.
Είναι όμως αυτό εύκολη υπόθεση σε μια εποχή κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης του Δημόσιου τομέα που δυστυχώς, κι όχι άδικα, έχει συμπαρασύρει και την ΤΑ;
Όχι δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί η ζημιά που έγινε (δυσφήμιση) είναι μεγάλη και για να αποκατασταθεί απαιτείται η συμβολή όλων.
Από την αρχή όμως πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι όροι λειτουργίας της Επιχείρησης για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια επιχείρηση αποκλειστικά ανταποδοτική και τα έσοδα, για το κόστος λειτουργίας, προέρχονται αποκλειστικά από την πώληση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης και σ’ ένα μικρό βαθμό από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας (υδροηλεκτρικά «Σαρακινού»). Είναι δηλαδή η δική μας επιχείρηση που το Δημοτικό Συμβούλιο της ανάθεσε την αποκλειστική διαχείριση του πολύτιμου αγαθού που είναι το νερό.
Έχουμε γι’ αυτό, πέραν των άλλων λόγων, και «ατομικό συμφέρον» να οργανώσουμε μια πρότυπη Δημοτική Επιχείρηση που θα λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και χαμηλό κόστος.
Μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ να αφήσει πίσω τον παλαιό τρόπο λειτουργίας και να ανοίξει ένα νέο κύκλο λειτουργίας, ανάπτυξης και καταξίωσης στην τοπική κοινωνία; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη διαχείριση ύδρευσης αποχέτευσης;
Η αναβάθμιση της ΔΕΥΑΜΒ είναι μονόδρομος. Η ιδιωτικοποίηση έχει αποκλειστεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ήδη από την προεκλογική περίοδο, ανατρέποντας το σχεδιασμό του Δήμου Αγριάς (ΣΔΙΤ). Σήμερα όλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι το κυρίαρχο όργανο για την πορεία της Επιχείρησης, είναι κατά της ιδιωτικοποίησης. Είναι μια επιχείρηση που δεν έχει στόχο το κέρδος αλλά την ορθολογική διαχείριση του κόστους λειτουργίας διατηρώντας την ποιότητα και την εξυπηρέτηση σε υψηλό δυνατό επίπεδο.
Αυτή λοιπόν η αναγκαία «επανίδρυση» της ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να γίνει μόνο υπό προϋποθέσεις και κυρίως με τη συμμετοχή όλων.
1) Δεν μπορεί η Επιχείρηση να συνεχίσει να αποτελεί πεδίο παραταξιακών συγκρούσεων για το παρελθόν της. Ήδη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις καθώς και εκπρόσωπος του ΤΕΕ ώστε όλοι να έχουν άμεση πληροφόρηση για τα θέματα της Επιχείρησης.
2) Οι εργαζόμενοι που κατακρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι η κινητήριος δύναμη της Επιχείρησης. Έχουν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις στις αμοιβές τους. Έχουν κάθε συμφέρον να συσπειρωθούν γύρο από τη Διοίκηση και από τις οργανικές μονάδες τους και να δώσουν την καθημερινή μάχη εξυπηρέτησης των πολιτών που είναι οι πραγματικοί εργοδότες τους κερδίζοντας κάθε μέρα την εμπιστοσύνη τους. Οι εργαζόμενοι είναι συμπολίτες μας που «κυκλοφορούν ανάμεσά μας ή κατοικούν στη διπλανή πόρτα» κι έχουν κάθε συμφέρον να αποκατασταθεί αυτή η σχέση με τους πολίτες.
Η Διοίκηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αναδιοργανώσει τη Επιχείρηση, παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία και την αντιμετώπιση πολλών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος.
Θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα οι νέοι κανονισμοί (οργανόγραμμα, κανονισμοί Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Έργων) ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο διαφανές και σύγχρονο το πλαίσιο λειτουργίας της Επιχείρησης όπως και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις υπαλλήλων και καταναλωτών.
Η μεγάλη λοιπόν πρόκληση «επανίδρυσης» της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, στον τομέα της διαχείρισης του νερού είναι μπροστά μας. Δεν είναι ένα έργο εύκολο μέσα σ’ ένα κλίμα δυσπιστίας και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Ας αποδείξουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μια τοπική υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ