ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"

Πλησιάζει ο καιρός για τη Νομαρχιακή Αρχή να κάνει απολογισμό. Η ΝΑΜ κερδίζει στο θέμα των εντυπώσεων ωστόσο οι πολίτες ζητούν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν χρόνια τις τοπικές κοινωνίες, όπως την κατασκευή έργων-πνοής. Ως αντινομάρχης υποδομών πως θα περιγράφατε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Νομός;

Ο απολογισμός για κάθε πολίτη, κάθε Διοίκησης ή κάθε ομάδας πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία ως συνέχεια του προγραμματισμού και της επαναξιολόγησης των στόχων και των προτεραιοτήτων που τίθενται.
Μπαίνουμε σε λίγο στο 4ο και τελευταίο χρόνο της θητείας μας κι είναι χρήσιμη μια ανασκόπηση των πεπραγμένων της 3ετιας για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της νέας χρονιάς. Το πρώτο που κι εσείς διαπιστώνετε είναι ότι κερδίσαμε τις εντυπώσεις. Πράγματι οι συμπολίτες φαίνεται ότι έχουν μια πολύ καλή εικόνα για τη δράση της σημερινής Νομαρχιακής Αρχής σε όλους τους τομείς. Οι εντυπώσεις βέβαια δεν «κατακτώνται» μόνο με την κατασκευή έργων πνοής αλλά και με την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη συνεχή αγωνιστική διεκδίκηση της επίλυσης των τοπικών προβλημάτων. Άλλωστε οι πολίτες κατανοούν πολύ καλά ότι τα έργα πνοής δεν μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας 4ετίας. Αυτά που ονομάζουμε μεγάλα έργα ή έργα πνοής την τελευταία τουλάχιστο 20ετία εντάσσονται μελετώνται και κατασκευάζονται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Των γνωστών κοινοτικών πλαισίων στήριξης. Η έναρξη της θητείας μας συνέπεσε δυστυχώς με την ολοκλήρωση του 3ου Πλαισίου στήριξης- ΠΕΠ Θεσσαλίας και γι’ αυτό έπρεπε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των ενταγμένων έργων, αφού παραλάβαμε ένα πρόγραμμα η υλοποίηση του οποίο δεν ξεπερνούσε το 40%. Είμαστε ικανοποιημένοι που τελικά με καταφέραμε, μέσα σε δυόμιση χρόνια, να ολοκληρώσουμε όλα τα μεγάλα έργα που ήταν ενταγμένα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας για τη Μαγνησία. Ξεκινάει τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, η Δ’ προγραμματική περίοδος και αναμένεται να ενταχθούν μια σειρά έργων που αφορούν, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Νομού, την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών όπως και μια σειρά σχολικών μονάδων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Αβάθμιας και Ββάθμιας εκπαίδευσης στο Βόλο και στην επαρχία.

«Αγκάθια» συνεχίζουν να υπάρχουν. Που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα το επόμενο διάστημα;

Ο δρόμος για την επιτυχία κάθε στόχου δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με «αγκάθια» και εμπόδια. Κατά συνέπεια πρέπει να δρα κανείς συστηματικά και προγραμματισμένα για να ξεπερνάει γρήγορα και αποτελεσματικά τόσο τις αντικειμενικές δυσκολίες όσο και τις αγκυλώσεις είτε της γραφειοκρατίας είτε τις αδυναμίες του δημόσιου τομέα και του τρόπου οργάνωσης της παραγωγής των δημοσίων υποδομών από τη φάση του προγραμματισμού, του σχεδιασμού και της μελέτης μέχρι τη φάση της υλοποίησης και της παράδοσης σε λειτουργία για να ακολουθήσει στη συνέχεια η δια βίου συντήρηση του.
Όλα αυτά προϋποθέτουν πρώτα απ’ όλα μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ώστε κάθε Δημόσιος Οργανισμός να ξέρει ποιοί είναι οι ετήσιοι πόροι που διαχειρίζεται και να προγραμματίζει τις δράσεις και τις προτεραιότητές του. Αυτό βοηθάει και την ανάπτυξη υγειών επιχειρήσεων που θα μπορούν να οργανώνουν σωστά και να υλοποιούν έγκαιρα την κατασκευή ενός έργου
Οι προτεραιότητες, λοιπόν, για το Νομό Μαγνησίας είναι καταγεγραμμένες στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εγκρίνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε κάθε τομέα (οδοποιία, αντιπλημμυρική προστασία, σχολική στέγη, λιμενικά έργα κλπ).

Η τακτική των συγκρούσεων έχει περάσει στο παρελθόν για τη Νομαρχιακή Αρχή, μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης; Έχετε ήδη ενημερώσει, μέσω επιστολών αλλά και σε συναντήσεις που έγιναν με στελέχη Υπουργείων για τα ζητήματα του Νομού. Ποιες είναι οι επιδιώξεις σας; Είστε αποφασισμένοι να αντιπαρατεθείτε αν χρειαστεί;

Αν αναφέρεστε στη διεκδικητική αλλά και κριτική, πολλές φορές, στάση της Νομαρχίας απέναντι στους Υπουργούς και τον Περιφερειάρχη, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός, δεν έχει περάσει καθόλου στο παρελθόν επειδή εκλέχθηκε μια νέα κυβέρνηση η οποία ελπίζουμε να προχωρήσει στη «διόρθωση των ημαρτημένων». Γιατί η αντιπαράθεσή μας αυτή δεν είχε αντιπολιτευτικό χαρακτήρα αλλά ήταν μια αντιπαράθεση γνήσια Αυτοδιοικητική απέναντι σε μια Κεντρική Διοίκηση ενός κράτους που παραμένει μέχρι σήμερα το πιο συγκεντρωτικό της Ευρώπη.
Επομένως όσο οι Δήμοι και οι Νομαρχίες παραμένουν χωρίς επαρκείς πόρους και αρμοδιότητες για να διαχειριστούν και να ασκήσουν πολιτικές για όλες τις τοπικές υποθέσεις η διεκδικητική στάση είναι γι’ αυτούς μονόδρομος. Περιμένουμε λοιπόν από τη νέα πολιτική ηγεσία των Υπουργείων πρωτοβουλίες για την επίλυση όλων των εκκρεμούντων προβλημάτων που πεισματικά επέμενε μέχρι τώρα να διαχειρίζεται η Κεντρική Διοίκηση από την Αθήνα(Περιφερειακός, Κάρλα, χρηματοδότηση συντήρησης οδικού δικτύου κλπ.)
Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να υποστηρίξουμε τις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης για μια βαθιά Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους που θα αφήνει πίσω το συγκεντρωτισμό τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις και την αναποτελεσματικότητα και θα απελευθερώνει τις τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγέλλεις, η διεκδίκηση είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες του Νομού που εκπροσωπούμε.

Ο διάλογος έχει επικεντρωθεί στο θέμα της αιρετικής περιφερειακής διοίκησης και ως Νομαρχιακή Αρχή έχετε ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα. Ήρθε πλέον η ώρα να αλλάξει ο χάρτης της αυτοδιοίκησης;

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης φαίνεται ότι ανοίγει άμεσα ο διάλογος για την αναδιάρθρωση του τρόπου οργάνωσης του κράτους με ισχυρή τοπική και περιφερική αυτοδιοίκηση. Στόχος όπως εξαγγέλλεται είναι οι επόμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2010 να γίνουν για να τα νέα συλλογικά όργανα.
Η σημερινή πλειοψηφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας έχει κάθε λόγο να επιχαίρει για τις προθέσεις της κυβέρνησης που ικανοποιούν ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα.
Έχουμε αποδείξει έμπρακτα την αυτοδιοικητική μας αντίληψη αναδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα αποκέντρωσης της πολιτικής εξουσίας από ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος προς τους Δήμους και την Περιφέρεια. Έχουμε κάθε λόγο να διεκδικούμε την συμμετοχή μας σ’ αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα μαζί με όλες τις παρατάξεις που πιστεύουν ειλικρινά στην ανατροπή της σημερινής διάρθρωσης του Ελληνικού κράτους και σε μια πραγματική επανίδρυσή του.
Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα διάλογο για το θέμα ο οποίος θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα όταν θα κατατεθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και θα γίνουν τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ