Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

Γίνεται πλέον φανερό, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, των εγκαινίων δύο σημαντικών έργων του Νομού (δρόμος Χάνια – Κισσός, ταχυδιυλιστήριο Παναγιώτικο) κι όσων είχαν προηγηθεί - με τη διαχείριση του φράγματος Μαυρομάτι και την ένταξή του στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» - ότι ένας ανώτερος κρατικός λειτουργός, όπως είναι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης, αντιπολιτεύεται ανοιχτά και με κάθε ευκαιρία το Νομάρχη Μαγνησίας, «επενδύοντας» στην αποτυχία του έργου της Νομαρχιακής Αρχής κι αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει για τους πολίτες της Μαγνησίας.
Το σημαντικότερο ωστόσο δεν είναι τα πρόσωπα όσο οι γενικότερες επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας, στις σχέσεις των αιρετών εκπροσώπων ενός Νομού και κυρίως στην ανάπτυξη και τη χειραφέτηση του ίδιου του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θεωρείται, απ’ όλους, βασικό θεμέλιο κάθε σύγχρονης και δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας.
Μήπως είστε υπερβολικοί αναρωτιούνται μερικοί; Μήπως επιδιώκεται τη δημοσιότητα ή προσπαθείτε να ανασύρετε από το «χρονοντούλαπο» τον άγονο και μισαλλόδοξο τοπικισμό έναντι των άλλων Νομών; Γιατί εκπλήσσεστε μας ρωτούν; Μήπως αυτό δεν ήταν η πάγια τακτική των Περιφερειαρχών οι οποίοι πάντα αποτελούσαν το «μακρύ χέρι» της Κυβέρνησης στην επαρχία, στη θέση των παλαιών διορισμένων Νομαρχών, δηλαδή μια προσπάθεια συγκαλυμμένης ή και απροκάλυπτης, όπως στην περίπτωση του κ. Γκούπα, χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών στην υπηρεσία του συγκεντρωτικού και πελατειακού πολιτικού μας συστήματος που ενδιαφέρεται, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα, όχι για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας αλλά, πρωτίστως, για τη διαιώνιση του στην εξουσία, άρα για την αναπαραγωγή του;
Μήπως, μας ρωτούν, πρέπει εσείς να αλλάξετε στάση απέναντι σε έναν ισχυρό Περιφερειάρχη, για το καλό του τόπου και προς όφελος της επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν το Νομό;
Μήπως υπερασπιζόμενοι την Αυτοδιοίκηση και τα τοπικά θέματα, όπως λέτε, παρασύρεστε από την κομματική σας προέλευση με αποτέλεσμα ανοιχτά ή συγκαλυμμένα να αντιπολιτεύεστε τελικά την κυβέρνηση;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Όποιος υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση πρέπει να απεμπλακεί από αυτά τα συμπλέγματα της κομματικής αντιπαράθεσης και να ασχοληθεί, ανεξάρτητα αν έχει ή όχι την τυπική αρμοδιότητα, επειδή η Κεντρική Διοίκηση πεισματικά επιμένει, μέχρι σήμερα, να διατηρεί στην Αθήνα ή στην Περιφέρεια τη λήψη των αποφάσεων ή και την άσκηση των αρμοδιοτήτων για τοπικά θέματα.
Η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί, ακόμη, το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπης όχι μόνο των 15 προηγμένων. Δυστυχώς η βασική αυτή πολιτική θέση της σημερινής Νομαρχιακής Αρχής, μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης του πολιτικού λόγου, μπορεί να επιβεβαιωθεί, στην πράξη, μόνο όταν αλλάξει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Η παραπάνω διαπίστωση για τη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη προέρχεται ακριβώς από αυτή την βασική αντίληψη μας για τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Ο πολίτης είναι αδιάφορος για το ποιος έχει τυπικά την αρμοδιότητα, για ένα τοπικό θέμα, δεν θα δικαιολογούσε όμως ποτέ ένα Νομάρχη, που μόλις εκλέχθηκε, να «κάθεται με σταυρωμένα χέρια», όταν βλέπει δίπλα του τον ταμιευτήρα της Κάρλας να έχει μεν τελειώσει, αλλά να μην αρχίζει, επί τρία χρόνια, να γεμίζει νερό επειδή τυπικά είναι ένα έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας.
Δεν θα δικαιολογούσε ποτέ ένα Νομάρχη να «κάθεται με σταυρωμένα χέρια» όταν ο περιφερειακός του Βόλου βρίσκεται σ’ ένα πλήρες τέλμα επί τρία χρόνια «περιμένοντας το Μπαλάφα», όταν βλέπει να ακυρώνεται η εργολαβία του τμήματος Γορίτσα-Αγριά και οι αντίστοιχες απαλλοτριώσεις, γιατί δεν κατατέθηκαν οι αποζημιώσεις των δικαιούχων μέσα στην προθεσμία των 18 μηνών.
Δεν θα δικαιολογούσε ποτέ ένα Νομάρχη να «κάθεται με σταυρωμένα χέρια» όταν οι πολίτες του ΠΣ Βόλου ασφυκτιούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα του Περιφερειακού ή του ελέγχου της ΑΓΕΤ.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Γενικός κάνει ότι μπορεί για να αντιπολιτεύεται απ’ ευθείας το Νομάρχη Μαγνησίας, αφού δεν το κάνουν άλλοι, κομματικοί ή θεσμικοί, παράγοντες.
Φαίνεται ότι ποτέ δεν μας συγχώρεσε για τη σθεναρή και ανυποχώρητη στάση μας στο θέμα της Κάρλας, όπου «αναγκάστηκαν» άρον-άρον να σηκώσουν τους διακόπτες για να αρχίσει επιτέλους να ρέει νερό και να λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης.
Ποτέ δεν μας συγχώρεσε για το θέμα του Περιφερειακού, όπου ακόμη και σήμερα παραμένει εξαφανισμένος ο Εργολάβος «σκούπα». Ποτέ δεν μας συγχώρεσε, γιατί κινητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία, μέσω της Επιτροπής παρακολούθησης, αναδεικνύοντας λάθη και παραλείψεις του Υπουργείου και της Περιφέρειας για το έργο.
Ποτέ δεν μας συγχώρεσε για το θέμα του δασικού δρόμου Κεραμίδι-Πουρί, όπου αντί της περιττής μελέτης του 1 εκ. ευρώ, ετοιμάσαμε ήδη την προκαταρκτική μελέτη κανονικού επαρχιακού δρόμου την οποία και θα υποβάλλουμε στο τέλος Αυγούστου στο Υπουργείο για περιβαλλοντική αξιολόγηση.
Ποτέ δεν μας συγχώρεσε για την αγωνιστική μας στάση και τη συμπόρευσή μας με τους Δημάρχους, κατά μήκος της ΠΕΟ Βόλου-Λάρισας, για την υπερβολική αύξηση των διοδίων.
Ποτέ δεν μας συγχώρεσε για την αγωνιστική μας στάση στην ξαφνική μεταφορά, εδώ και δύο χρόνια, αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους για τη συντήρηση και τον αποχιονισμό του εθνικού οδικού δικτύου.
Οι πολίτες του Νομού, όμως, ξέρουν και κατανοούν τα «παίγνια» και δεν θα ανεχθούν πια αυτή τη συστηματική υπονόμευση της Μαγνησίας και κυρίως αυτή την προσπάθεια διάσπασης των στελεχών της Αυτοδιοίκησης προκειμένου ο Γενικός να βρίσκει συμμάχους.
Η στάση του αυτή υπονομεύει την Αυτοδιοίκηση και εκθέτει την Κυβέρνηση γιατί μια εποχή που όλοι μιλούν για την απόλυτη αναγκαιότητα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένας ανώτερος κρατικός λειτουργός αξιοποιεί τη θέση του και προσπαθεί να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση.
Όποιος δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα ή συμπορεύεται με αυτή και κατηγορεί το Νομάρχη για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση το κάνει ή από σκοπιμότητα ή είναι μακριά νυχτωμένος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"