ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑ –ΧΟΡΕΥΤΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι προχθεσινές έντονες βροχές στο Ανατολικό Πήλιο δημιούργησαν και νέα προβλήματα, στην προσωρινή αποκατάσταση του τμήματος του δρόμου Ζαγοράς –Χορευτού, που έχει υποστεί πρόσφατη κατολίσθηση.
Η Νομαρχία αλλά και ο Δήμος Ζαγοράς αποκατέστησαν προσωρινά τη βατότητα τη κυκλοφορίας για τα μικρά ΙΧ ενώ ο κίνδυνος παραμένει για τα βαριά οχήματα, αφού από παρατηρήσεις φαίνεται ότι το φαινόμενο της κατολίσθησης είναι σε εξέλιξη.
Στο πάνω μέρος του δρόμου δε υπάρχουν εξοχικές κατοικίες οι οποίες κινδυνεύουν από την επέκταση της κατολίσθησης. Ο αντινομάρχης κ. Ηλίας Ξηρακιάς επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την περιοχή και είδε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης.
«Πρόκειται, δήλωσε, για τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου του Νομού που πρόσφατα, με απόφαση της κυβέρνησης, η ευθύνη συντήρησης και αποχιονισμού «πέρασε» από τη ΔΕΣΕ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Νομαρχία χωρίς καμία μέχρι σήμερα πρόβλεψη πρόσθετων πόρων, εξοπλισμού και προσωπικού για τη ΝΑΜ.
Στο 4ο χιλ. Ζαγοράς-Χορευτού τμήμα της οδού έχει υποστεί ζημιές από κατολίσθηση και απαιτείται άμεση παρέμβαση. Έγιναν ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, ερευνητικές γεωτρήσεις και αποδείχτηκε ότι υπάρχει στην περιοχή μαλακός επιφανειακός μανδύας εδάφους που διολισθαίνει, πάνω σε σκληρό υπόστρωμα σε βάθος 10 έως 12 μέτρα.
Σύμφωνα με τους μελετητές απαιτείται η κατασκευή πασσαλοστοιχείας βάθους 15 μέτρων και μήκους 50 περίπου μέτρων που θα εγκλωβίσει την κατολισθαίνουσα επιφάνεια.
Το κόστος της κατασκευής του έργου που πρέπει να γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ».
Η κατολίσθηση είναι έκτακτο γεγονός και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού συντήρησης της ΝΑΜ που είναι πενιχρός και δεν επαρκεί ούτε για τη συντήρηση των οδοστρωμάτων στο δίκτυο του Νομού.
Τις επόμενες ημέρες η ΝΑΜ και ο Δήμος Ζαγοράς, στα διοικητικά όρια του οποίου προκλήθηκε η κατολίσθηση, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για την άντληση πόρων από το Ταμείο εκτάκτων αναγκών.
Η Τεχνική Υπηρεσία θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών μελέτης και επιλογής αναδόχου, να επέμβει με την κατασκευή του έργου ώστε να προληφθούν χειρότερες εξελίξεις.»

Γραφείο τύπου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"