ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Πιστεύοντας ότι «η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως» επανέρχομαι στο σχολιασμό μιας κοινοτυπίας, όπως ο τίτλος του σημειώματος, με στόχο την επισήμανση και την ανάδειξη των τεραστίων διαστάσεων ενός πολύ σημαντικού προβλήματος.
Είναι πια πανθομολογούμενη η πίστη ότι η χώρα μας βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», αφού όλοι οι δείκτες της οικονομίας και της ανάπτυξης είναι στη χειρότερη θέση από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Όλοι πια κατανοούν ότι ως χώρα και ως λαός ζούμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της ιστορίας μας. Όλοι πια κατανοούν ότι πολλά πράγματα που μέχρι σήμερα απλά μας ενοχλούσαν ήρθε η ώρα όχι μόνο να τα αλλάξουμε αλλά να τα ανατρέψουμε πλήρως. Όλοι πια κατανοούν ότι η αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα είναι επιταγή των καιρών αποτελεί όρο επιβίωσης.
Το μοντέλο ανάπτυξης και η πορεία που ακολουθήσαμε, τουλάχιστο τη μεταπολιτευτική περίοδο, έχει ξεπεραστεί και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων και των προτεραιοτήτων, των αντιλήψεων και των συμπεριφορών μας είναι πια αδήριτη ανάγκη.
Σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια θα παίξει χωρίς αμφιβολία η αναδιοργάνωση και η ανασυγκρότηση της ίδιας της δομής του δημόσιου τομέα, της ίδιας της δομής του κράτους. Ένας δημόσιος τομέας που ελέγχει, άμεσα, το 60% της οικονομίας ενώ επηρεάζει το υπόλοιπο ποσοστό. Το κράτος που θεσπίζει τους κανόνες και διασφαλίζει, με τη διάρθρωση των θεσμών και των Υπηρεσιών του, την εφαρμογή τους.
Θεσμών και δημοσίων Υπηρεσιών που επηρεάζουν την οικονομία στο σύνολό της, αφού ελέγχουν την τήρηση των κανόνων, αξιολογούν τη χρησιμότητα και την αποδοτικότητα των δημόσιων δαπανών, ελέγχουν την εφαρμογή του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού, προστατεύουν το περιβάλλον, το δημόσιο πλούτο και το δημόσιο συμφέρον.
Η αποτελεσματικότητα του κράτους που είναι τελικά η αποτελεσματικότητα των θεσμών του και κυρίως η αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών του.
Πέρα λοιπόν από τοπικούς συναισθηματισμούς, συντεχνιακές αντιλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος αποτελεί πια κοινή πεποίθηση η αναγκαιότητα μιας βαθιάς διοικητικής μεταρρύθμισης που θα ανταποκρίνεται στο σοβαρό αίτημα για μια πλήρη επανίδρυση του κράτους.
Μια μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς οργάνωσης του δημόσιου τομέα. Μια μεταρρύθμιση που θα καταστήσει τη Δημόσια Διοίκηση, που επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, αποτελεσματική και αποδοτική.
Είναι τραγικό και δεν μας τιμάει καθόλου ως κοινωνία, να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους, αναλογικά, δημοσίους υπαλλήλους αλλά ταυτόχρονα να είμαστε το αναποτελεσματικό και το πιο σπάταλο κράτος το οποίο κοστίζει άμεσα ή έμμεσα τεράστια ποσά. Ποσά που επιβαρύνουν τους πολίτες, ολοένα και περισσότερο, δυσανάλογα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αποτελεσματικό κράτος σημαίνει μείωση τους κόστους των δαπανών, ορθολογικές και αποδοτικές δημόσιες επενδύσεις, ποιοτικές μελέτες και έγκαιρή κατασκευή των δημόσιων υποδομών. Γιατί ποιοτικές υποδομές συνεπάγεται μεγάλη διάρκεια ζωής και μικρότερο κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους και φθηνότερο συνολικό κόστος και καλύτερες υπηρεσίες προς τον τελικό χρήστη που είναι ο πολίτης.
Αποτελεσματικό κράτος σημαίνει ορθολογική οργάνωση και ιεράρχηση των δημοσίων δαπανών με έμφαση στην πρόληψη και την εκπαίδευση, κι όχι στην καταστολή ή την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των δικαιούχων μετά από θεομηνίες.
Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση σημαίνει καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, καλύτερη υγεία για τους πολίτες, καλύτερη παιδεία για τη νέα γενιά και τους ενήλικες, με τη δια βίου εκπαίδευση, καλύτερη προστασία των δασών, των ακτών και των ρεμάτων, καλύτερους όρους δόμησης με βιοκλιματικά και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια που θα στοιχίζουν λιγότερο και θα ρυπαίνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα.
Είναι πρόκληση για την κοινωνία μας να διαπιστώνει ότι το κόστος θέρμανσης ενός κτιρίου στη χώρα μας είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο ενός κτιρίου στη Σουηδία μια κλιματολογικά ψυχρή και βόρεια χώρα.
Το τέλος του χρόνου αποτελεί για τον καθένα ευκαιρία απολογισμού για τη χρονιά που πέρασε, ευκαιρία αναστοχασμού και προγραμματισμού για τη νέα χρονιά. Οι κοινότυπες ευχές των ημερών για «χρόνια πολλά, καλή χρονιά και ότι επιθυμείς» αποκτούν ουσιαστική υπόσταση με το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» όταν δηλαδή συνοδεύονται από την προτροπή «ας προσπαθήσουμε το 2010 να είναι μια καλύτερη χρονιά, πιο δημιουργική και πιο αισιόδοξη για όλους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ