Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία

Το σκηνικό των επόμενων τοπικών εκλογών στο Δήμο Βόλου ουσιαστικά έχει διαμορφωθεί και οι υποψήφιοι έχουν πάρει θέση, όπως άλλως αναμενόταν, όλοι εναντίον ενός, δηλαδή όλοι εναντίον της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του Πάνου Σκοτινιώτη.
Από τις πρώτες μάλιστα δηλώσεις τους είναι «φως φανάρι» πως θα ζήσουμε μια αντιπαράθεση χωρίς πρόγραμμα για τα τοπικά προβλήματα και τα δημοτικά θέματα, για το σήμερα και το αύριο της πόλης, αλλά τα πάντα θα κινούνται με βάση τις κομματικές αλλά και προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων.
Ο ένας λέει ότι θα μας κάνει σύγχρονο Μονακό, περιοδεύει ήδη στα χωριά, «κερνάει τα επόμενα» στα καφενεία και τις ταβέρνες, σαν παλαιός κομματάρχης ή πολιτευτής, καθυβρίζοντας τους πάντες και τα πάντα ως αδιάφθορος σωτήρας της πόλης από κλέφτες και απατεώνες.
Ο άλλος, στο πλαίσιο της πολιτικής του κόμματος (;) που τον επέλεξε, εξαγγέλλει πλήρη επανασχεδιασμό του Δήμου και κατάργηση του «Καλλικράτη», γιατί αυτό που έγινε δεν ήταν μεταρρύθμιση της ΤΑ αλλά ένα όργανο του μνημονίου, λες και οι συνενώσεις δεν ήταν πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης, λες και ο «Καλλικράτης» δεν προηγήθηκε των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης που έπληξε κυρίως την ΤΑ, λες και δεν έχουμε ζήσει τον κατακερματισμό, τη χειραγώγηση και τις πελατειακές σχέσεις του κράτους και των κομμάτων με την ΤΑ.
Ο τρίτος εξαντλεί τη δραστηριότητά του στην εναγώνια αναζήτηση κάποιου κομματικού στελέχους που θα δηλώσει τη στήριξη στην υποψηφιότητά του.
Και ο τέταρτος κινείται προς το παρόν στα φιλόξενα μέσα ενημέρωσης και αφού ασκήσει την ισοπεδωτική κριτική του στη Δημοτική Αρχή και τους πρώην συνεργάτες του στη Νομαρχία, τάζει «λαγούς με πετραχήλια», ότι θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, ότι θα ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις από την υπηρεσία της Περιφέρειας, ότι θα κάνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επενδύσεις, ότι θα φέρει πίσω τους επενδυτές της Μαρίνας που έφυγαν γιατί δεν τους άρεσε το master plan του λιμανιού της πόλης κλπ.

Μέσα α’ αυτό το αντι-αυτοδιοικητικό κλίμα οι πολίτες, με ψυχραιμία και υπομονή (εκλογές είναι θα περάσουν), πρέπει να αναζητήσουν από τους υποψηφίους τι ρεαλιστικό προτίθενται να κάνουν για την πόλη την επόμενη 5ετία, που συμπίπτει με τη νέα προγραμματική περίοδο και τη μετά-μνημονική εποχή για τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση. Τι το συγκεκριμένο θα κάνουν, ώστε να συμβάλει ο Δήμος στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Τι το συγκεκριμένο θα κάνουν για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίας του Δήμου που οι ίδιοι οι πολίτες χρηματοδοτούν και πώς θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος λειτουργίας του Δήμου.
Ένα από τα θέματα αυτά είναι η ενέργεια και το περιβάλλον. Θα είναι στο επίκεντρο των χρηματοδοτήσεων την επόμενη 5ετία, γιατί συνδέεται άμεσα με τους στόχους της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο θερμοκηπίου (ΑΦΘ)
Υπάρχει δε μια ευθεία και άμεση σχέση της ενέργειας με την κλιματική αλλαγή, αφού η παραγωγή και η χρήση της ενέργειας συμβάλλει στο 80% της αέριας ρύπανσης και στο 90% των ΑΦΘ.
Έχουμε εμείς τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση ενός παγκοσμίου προβλήματος; Αν υπολογίσουμε ότι το 40% της ενέργειας καταναλώνεται μέσα στα κτίρια (πλην κτιρίων βιομηχανίας) αποδεικνύεται ότι τα ΑΦΘ εξαρτώνται και από δική μας καταναλωτική συμπεριφορά ως ατόμων και ως τοπικών κοινωνιών (σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά).
Έχει γι’ αυτό μεγάλη σημασία ότι 5000 Δήμαρχοι της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Βόλου) αυτοδεσμεύθηκαν να υλοποιήσουν ένα Τοπικό Σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, για μείωση των ΑΦΘ και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών κατά 20% μέχρι το 2020.
Έχοντας δε υπόψη ότι οι ετήσιες δαπάνες του Δήμου για ενέργεια (υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) ξεπερνούν τα 8,5 εκ ευρώ (σχεδόν 15% του προϋπολογισμού), είναι φανερό ότι το όφελος από την επίτευξη των στόχων μείωσης των ΑΦΘ είναι διπλό. Συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή και βελτιώνουμε την οικονομική θέση του Δήμου, ελαφρύνοντας την επιβάρυνση των δημοτών μας από τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Όλοι λοιπόν οι σχεδιασμοί της σημερινής Δημοτικής Αρχής αυτή την 3ετία και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν για χρηματοδότηση, τις οποίες ανακοινώσαμε της προηγούμενες ημέρες (αξιοποίηση ηλιοθερμίας για ψύξη και θέρμανση αθλητικών εγκαταστάσεων, μονάδα αξιοποίησης της λάσπης του βιολογικού, νέο υδροηλεκτρικό, πράσινα δώματα, Σχέδιο Ανάπτυξης Στρατηγικής Αστικής Κινητικότητας, φωτισμός κοινοχρήστων χώρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας κλπ,), δίνουν το στίγμα μιας Δημοτικής Αρχής που προετοιμάζει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και έξυπνη πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Μια πόλη που θα παρέχει ποιότητα ζωής και θα γίνει πόλος έλξης για επενδυτές και περισσότερους επισκέπτες.
Ας πάρουν λοιπόν θέση οι συνυποψήφιοί μας για τα συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης και τι καινούργιο και ρεαλιστικό προτείνουν, το οποίο η σημερινή Δημοτική Αρχή, μέσα στην «δια πυρός και σιδήρου» 3ετία που πέρασε, δεν σκέφθηκε ή δεν προετοίμασε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί να ακούσουμε και να υιοθετήσουμε νέες και γόνιμες προτάσεις. Αρκεί να μην πλασάρονται ως νέες, οι προτάσεις που ήδη υλοποιούνται, γιατί το βλέπουμε κι αυτό καθημερινά.

Πιστεύουμε πως οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι και ξέρουν ότι οι εκλογές αυτές δεν προσφέρονται ούτε για κομματικές καταγραφές (υπάρχουν γι’ αυτό οι Ευρωεκλογές), ούτε για πισωγυρίσματα στο παλιό γνωστό σύστημα λειτουργίας της ΤΑ, ούτε βέβαια για πολιτικά παιγνίδια σε βάρος της πόλης και των δημοτών μας.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Αγαπητέ Ηλία δεν ξέρω αν ο Μπέος θα μας κάνει Μονακό, εκείνο που ξέρω είναι ότι η νυν δημοτική αρχή, πριν καν προλάβει να αναλάβει καθήκοντα, πολέμησε με κάθε τρόπο τη μεγαλύτερη ενεργιακή επένδυση που θα γινόταν στη Μαγνησία. Αυτήν της EN.G.AL, για την οποία αγωνίστηκα να έρθει στην περιοχή μας. Αλήθεια, γιατί????
Γιατί είναι η πιο καθαρή περιβαλλοντικά ή μήπως γιατί θα έδινε 250 μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή, 150 εκατομμύρια Ευρώ στις τοπικές επιχειρήσεις και 3 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως στο δήμο Ρήγα Φερραίου????
Ας μιλήσεις καλύτερα κανείς άλλος για ενέργεια και επενδύσεις. Όχι εσείς

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"