Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ θύμα κακού προγραμματισμού ή άκομψης ενέργειας από την Περιφέρεια;

Στην εποχή των κλιματικών αλλαγών και της ποιοτικής υποβάθμισης των υπόγειων νερών, από τη νιτρορύπανση των εντατικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι ταμιευτήρες συλλογής των επιφανειακών και των βρόχινων νερών είναι η απάντηση στις μεγάλες ανάγκες υδροδότησης των οικισμών και ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Στη Μαγνησία ο μεγάλος ταμιευτήρας Κάρλας, από την οφειλόμενη ανασύσταση της παλαιάς λίμνης, έρχεται με καθυστέρηση σαράντα χρόνων και αφού έχει προκαλέσει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μόλις προχθές εμφανίσθηκε ένα νέο μεγάλο ρήγμα στο Κιλελέρ και τα όρια του Νομού μας, λόγω της μεγάλης υποχώρησης των υπόγειων νερών από τις υπεραντλήσεις.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα, σύμφωνα με παλαιότερη αναγνωριστική μελέτη, να κατασκευαστούν άλλοι δέκα(10) μικρότεροι ταμιευτήρες σε διάφορα σημεία του Νομού μεταξύ των οποίων, το φράγμα «Παναγιώτικο» στο Ν. Πήλιο που έχει κατασκευασθεί, το φράγμα «Μαυρομάτι» στα ορεινά του Δήμου Σούρπης που καρκινοβατεί αυτή την περίοδο και το φράγμα «Ξηριά» στο Δήμο Αλμυρού tο οποίο είναι στη φάση της μελέτης και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του από το 4ο ΕΣΠΑ.

Τι συμβαίνει όμως αυτή την περίοδο με το φράγμα Μαυρομάτι; Γιατί καθυστερεί η κατασκευή του; Γιατί δεν χρηματοδοτείται και υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών και διάλυσης της εργολαβίας;

Ενημερωτικά σημειώνουμε, για τους αναγνώστες, ότι το φράγμα αυτό θα γίνει στην περιοχή του Αλμυρού και συγκεκριμένα στο ρέμα Μαυρομάτι που διασχίζει τους ορεινούς σχηματισμούς του Αγίου Ιωάννη Βρύναινας. Θα είναι χωρητικότητας περίπου 1,5 εκ κυβικών μέτρων και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης των οικισμών στους Δήμους Σούρπης και Πτελεού που σήμερα τροφοδοτούνται κυρίως από γεωτρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ποσοτικό και ποιοτικό.

Η σύνταξη της μελέτης του φράγματος Μαυρομάτι ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001 και ολοκληρώθηκε με την έγκρισή της το Δεκέμβριο του 2005 ενώ η ένταξη της κατασκευής του έργου στο 3ου ΠΕΠ Θεσσαλίας γίνεται τον Απρίλιο του 2006 και η υπογραφή σύβασης με τον Ανάδοχο το Μάρτιο του 2007.

Επειδή είναι δύσκολο να κατασκευάζει κανείς χωματουργικό έργο σε ορεινές περιοχές τη χειμερινή περίοδο ήταν φανερό ότι το φράγμα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο 3ου ΠΕΠ και ότι θα έπρεπε να αποτελέσει έργο «γέφυρα» με το 4ο ΕΣΠΑ. Αυτό μας διαβεβαίωνε και η Περιφέρεια σε κάθε ευκαιρία. Έτσι αφού αναλώθηκε η πρώτη περίοδος με τις αδειοδοτήσεις του εργοταξίου (λατομείο, δίκτυο ΔΕΗ κ.λπ.) και τα πρόδρομα έργα εκτροπής κλπ, το έργο άρχισε να κατασκευάζεται με γρήγορους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2008 οπότε και τυπικά έληγε το 3ου ΠΕΠ.

Κι ενώ η κυβέρνηση εξασφαλίζει, για το σύνολο του 3ο ΚΠΣ, 6ξάμηνη παράταση, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2009, η Περιφέρεια διακόπτει τη ροή χρηματοδότησης στο φράγμα Μαυρομάτι για τις εργασίες του 2009. Προχωράει δε, χωρίς καμιά συνεννόηση, ένα ακόμη βήμα σε βάρος του έργου, εκδίδοντας, το Μάιο του 2009, απόφαση απένταξής του προκειμένου να ενταχθεί στο 4ο ΕΣΠΑ και νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Γιατί λοιπόν η Περιφέρεια δεν χρηματοδότησε μέχρι τη λήξη του 3ου ΠΕΠ (30-06-2009) το φράγμα Μαυρομάτι και τώρα ρίχνει ευθύνες στη ΝΑΜ για τη μη ένταξη του έργου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;

Δεν ήταν γνωστό στο Υπουργείο και την Περιφέρεια ότι ακόμη και αν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» και το 4ο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση θα άρχιζε από την Άνοιξη του 2010 γιατί πρώτα πρέπει να γίνει εκκαθάριση του 3ο ΚΠΣ; Δεν ήταν γνωστό αυτό που τώρα μας λένε στο Υπουργείο ότι απαιτείται τροποποίηση της μελέτης ώστε το έργο να έχει και αρδευτικό χαρακτήρα γιατί διαφορετικά δεν χρηματοδοτείται κι ότι καλό θα ήταν να ενταχθεί σε πρόγραμμα υδρευτικών φραγμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ;

Δυστυχώς η ΝΑΜ αναγκάζεται σήμερα, κάτω από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, να διατηρήσει με «νύχια και με δόντια» την εργολαβία «ζωντανή», ώστε το έργο να μπορέσει να ενταχθεί στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα μας υποδεχθεί και να αρχίσει η εκταμίευση των πόρων του 4ου ΕΣΠΑ. Δυστυχώς αναγκάζεται να χρηματοδοτήσει με δικούς της πόρους τη συνέχιση, με πολύ χαμηλούς όμως ρυθμούς, των εργασιών ώστε να μη διαλυθεί η εργολαβία και «μπει» σε μεγάλες περιπέτειες η ολοκλήρωση ενός έργου που αποτελεί έργο ζωής για τους κατοίκους της περιοχής. Η Περιφέρεια οφείλει να δώσει εξηγήσεις στο Νομό Μαγνησίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"