Η ΔΗΛΩΜΈΝΗ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΝΕΡΟΎ ΚΑΙ Η ΠΛΗΓΕΊΣΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ
Οι τελευταίες αντιφατικές δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας και του απερχόμενου Δημάρχου, για την ποιότητα του νερού στο δίκτυο ύδρευσης, αντί να διασκεδάζουν αυξάνουν τις αμφιβολίες των καταναλωτών για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ.
Αν δε λάβουμε υπόψη και τις δηλώσεις, όλους τους προηγούμενους μήνες, για τις λανθασμένες μετρήσεις και τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς, μοιραία έρχεται στην προεκλογική μας συζήτηση ο τρόπος λειτουργίας και το κύρος της Δημοτικής Επιχείρησης.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να επαφίεται στις διαβεβαιώσεις ενός αναξιόπιστου προσώπου, που, όταν διαψεύδεται, καταφεύγει σε σεξιστικά ευφυολογήματα κατά της Υπουργού η οποία μάλιστα ανέφερε ότι η ποιότητα του νερού ήταν κακή και πριν από την πρόσφατη θεομηνία.
Οι πολίτες, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που διασφαλίζει το κύρος της ΔΕΥΑΜΒ και το αδιάβλητο των μετρήσεων της, είναι η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών του συστήματος ποιότητας (ISO) και κυρίως η αυστηρή τήρηση των υποχρεώσεων για τα δύο εργαστήρια, ελέγχου της ποιότητας του νερού και του επεξεργασμένου λύματος που απορρίπτεται στη θάλασσα (Αγκίστρι), που είναι διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ (εθνικό σύστημα διαπίστευσης).
Όλοι κατανοούν ότι. όταν πλήττεται το κύρος μιας Επιχείρησης, με ανεύθυνες δηλώσεις. χωρίς τεκμηρίωση, απαιτείται πολλαπλάσια προσπάθεια ανάκτησής του, με συστηματική δουλειά, καθημερινή τεκμηρίωση από τα δύο εργαστήρια και διασταύρωση των μετρήσεων τους με άλλα διαπιστευμένα εργαστήρια.
Όταν το 2011, μετά τις συνενώσεις των Δήμων, η ΔΕΥΑΜΒ αλλάζει επίπεδο με αρμοδιότητα σε πολύ περισσότερους οικισμούς, από τις Μικροθήβες και το Σέσκλο, μέχρι τα Χάνια, τον Άγιο Λαυρέντιο και το Μαλάκι, ξεκίνησε μια προσπάθεια επανασχεδιασμού της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις.
Έτσι πέρα από την αυστηρή εφαρμογή του συστήματος ποιότητας ISO, που είχε ήδη εισαχθεί, θεσπίσθηκε νέο οργανόγραμμα που προέβλεπε την προκήρυξη θέσης του Γενικού Δ/ντή, ώστε να σταματήσει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να αποτελεί, όπως στο παρελθόν, πάρεργο του εκάστοτε Δημάρχου.
Τα δύο πιστοποιημένα εργαστήρια εντάχθηκαν στο νέο οργανόγραμμα με την πρόβλεψη να λειτουργούν ανεξάρτητα κι έξω από την ιεραρχία, ώστε ο προϊστάμενος ή Δ/ντής ενός τομέα να μην μπορεί να είναι και ελεγκτικής και ελεγχόμενος.
Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι οι μετρητές νερού οι οποίοι πρέπει να είναι ακριβείς και σύγχρονοι, ώστε ο πολίτης να παρακολουθεί τα στοιχεία και γιατί όχι να καταχωρεί κι ο ίδιος την κατανάλωση, όπως γίνεται με το ρεύμα στη ΔΕΔΔΗΕ (net metering).
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 που ξεκίνησε το κτίσιμο της νέας ΔΕΥΑΜΒ από τους 85.000 μετρητές οι πάνω από 30.000 ήταν ηλικίας άνω των 20 ετών, όταν όλες οι εταιρείες παραγωγής μετρητών εγγυώνται ως όριο ζωής τα 8 εως 10 χρόνια.
Σχεδόν δέκα(10) χρόνια μετά τι έγινε από όλα αυτά για το κτίσιμο της νέας ΔΕΥΑΜΒ; Τι έγινε με την αντικατάσταση των παλιών μηχανικών μετρητών; Πόσοι έχουν αντικατασταθεί; Εμπεδώθηκε η αυστηρή εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης ποιότητας ISO;
Δυστυχώς αυτό που είδαμε, ήταν μια γρήγορη επιστροφή της Δημοτικής Επιχείρησης στο παρελθόν, όταν ήταν “μαγαζάκι” του εκάστοτε Δημάρχου.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η δουλειά που περιμένει τη νέα δημοτική Αρχή για τα ανατάξει τη ΔΕΥΑΜΒ είναι τεράστια. Η Διοίκηση Μπέου ήταν καταστροφική για τη Δημοτική μας Επιχείρηση. Είναι ώρα να αποτελέσει παρελθόν ο απερχόμενος Δήμαρχος.
Σχόλια