ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΒΌΛΟΥ
Για μια ακόμη φορά, στο πολεοδομικό συγκρότημα(ΠΣ) Βόλου, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. Ίσως δεν είναι η ώρα απόδοσης πολιτικών ευθυνών, όταν οι άνθρωποι που επλήγησαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία της πόλης.
Δεν μπορεί, όμως, να αποδίδονται όλα στην κλιματική αλλαγή, που όλοι οι φορείς πρέπει να “λογαριάζουν”, όταν είναι ήδη ευρωπαϊκός και ελληνικός κανονισμός η εκπόνηση σχετικών Σχεδίων. Στην Περιφέρεια μας, βέβαια, μετά από δεκατρία(13) χρόνια Αγοραστού, το θέμα είναι σε “διαβούλευση”.
Αν, όμως, αναδείχθηκε κάτι σ’ αυτή τη θεομηνία είναι η εγκληματική ασυνέχεια στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση, από τις αιρετές Διοικήσεις στο Δήμο και την Περιφέρεια.
Είναι γνωστό ότι, λόγω θέσης και γενικότερου ανάγλυφου περιοχής, υπάρχει ανάγκη διαρκούς βελτίωσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης του ΠΣ Βόλου κι όχι μόνο.
Η προηγούμενη μεγάλη καταιγίδα που έπληξε το Βόλο ήταν το 2006, με μεγάλες καταστροφές στις ίδιες “ευπαθείς” περιοχές ήτοι, το παραλιακό μέτωπο και τις συνοικίες, Παλιό Λιμεναρχείο, Νεάπολη, Άγιοι Ανάργυροι, Δέλτα κλπ, δηλαδή τις χαμηλές ζώνες.
Στις καταστροφές του 2006 αποδείχθηκε ότι οι βασικές αιτίες του πλημμυρισμού των συνοικιών ήταν το ελλιπές δίκτυο ομβρίων, η “εκτροπή” του Ξηριά μέσα στη Νεάπολη, από τη διάβρωση των χωμάτινων πρανών, καθώς και η υπερχείλιση του Κραυσίνδωνα, στην περιοχή της γέφυρας του ΟΣΕ και της Παπαδιαμάντη.
Οι τότε αιρετοί Παπατόλιας & Βούλγαρης ανέλαβαν αμέσως πρωτοβουλίες μελέτης και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στον τομέα ευθύνης τους ήτοι, στους χείμαρρους Ξηριά και Κραυσίνδωνα η Νομαρχία και τα υπόλοιπα ο Δήμος. Από τις μελέτες που συντάχθηκαν προέκυψε η ανάγκη οριστικής διευθέτησης της κοίτης και των πρανών του Ξηριά, από τη “μπουρμπουλήθρα” μέχρι το Διμήνι (Α’ φάση), η ανύψωση των πρανών του Κραυσίνδωνα, στο τελευταίο τμήμα του από Αναπαύσεως μέχρι θάλασσα κι η κατασκευή ειδικού υδραυλικού έργου, στη γέφυρα του ΟΣΕ και της Παπαδιαμάντη, με ταπείνωση της κοίτης του ποταμού (κάτω διάβαση), ώστε να διαμορφωθεί η αναγκαία υδραυλική διατομή (άνοιγμα γέφυρας).
Αντίστοιχα οι μελέτες του Δήμου προέκριναν, μεταξύ άλλων, αντλιοστάσιο στο Παλαιό Λιμεναρχείο, δύο μεγάλες δεξαμενές 1500 μ3 με τα αντίστοιχα αντλιοστάσια στη Νεάπολη και δύο μεγάλους οχετούς ομβρίων στη Ζάχου και την Καραμπατζάκη παράλληλα με το ποτάμι.
Ποια ήταν η συνέχεια;. Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε μεν τη συνεχιζόμενη εργολαβία Ξηριά και Κραυσίνδωνα, ποτέ όμως, μετά από τρεις(3) θητείες, δεν συνέχισε ούτε ένα(1) μέτρο την διευθέτηση της κοίτης του Ξηριά σε Διμήνι και Ν. Ιωνία και κυρίως δεν κατασκεύασε το καίριο υδραυλικό έργο κάτω από τη γέφυρα του ΟΣΕ στον Κραυσίνδωνα.
Έτσι, στις τωρινές πλημμύρες, όπως αναμενόταν, “ο μεν Ξηριάς, κάτω από το Διμήνι, λειτούργησε “άψογα” ο δε Κραυσίνδωνας, μπούκωσε” και πάλι στην επίμαχη γέφυρα και εξετράπη καταστρέφοντας περιουσίες και υποδομές στις γύρω συνοικίες.
Στο Δήμο Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) τα αντίστοιχα έργα είχαν μεν ολοκληρωθεί επί Βούλγαρη & Σκοτινιώτη, ποτέ όμως δεν δοκιμάσθηκαν και δεν λειτούργησαν, γιατί το 2014 η ιστορία της πόλης ξαφνικά,“σταμάτησε” και ξεκίνησε από το μηδέν με το νέο Δήμαρχο. Το παρελθόν και κάθε σχεδιασμός, που ήταν σε εξέλιξη στην πόλη, “διαγράφθηκε” κι οι προηγούμενοι αιρετοί όχι μόνο δεν κλήθηκαν να συνεργαστούν για το κοινό καλό, αλλά καθημερινά και μέχρι σήμερα καθυβρίζονται ως πολιτικοί απατεώνες.
Τα μείζονα και χρόνια προβλήματα της πόλης, όμως, δεν αντιμετωπίζονται έτσι. Τα αποτελέσματα, σε κάθε πεδίο δράσης του Δήμου, είναι σήμερα φανερά στον καθένα. Στις τωρινές πλημμύρες, όπως φαίνεται, δεν λειτουργούσουν ούτε το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου ούτε οι δεξαμενές συλλογής και εκτόνωσης των όμβριων στη Νεάπολη και βέβαια το πολύτιμο έργο στη γέφυρα του ΟΣΕ δεν υπήρχε, αφού ο Δήμος ποτέ δεν το διεκδίκηση από τον Αγοραστό, πόσο μάλλον τη συνέχιση των έργων στην κοίτη του Ξηριά.
Έτσι, όμως, δεν προοδεύει μια μεγάλη πόλη με τα πλεονεκτήματά και τις δυνατότητες του Βόλου. Σέβομαι όσους στο παρελθόν επέλεξαν το Μπέο για Δήμαρχο. Ήρθε, όμως, η ώρα της ευθύνης όλων μας απέναντι στην πόλη που αγαπάμε. Όσοι αγνοούν την ιστορία της πόλης είναι “καταδικασμένοι” να αρκούνται στα ελάχιστα και να γελούν βλέποντας το Δήμαρχο μ’ ένα κουβά στο χέρι να φωνάζει “μάνα ο Βόλος καίγεται” ή “μάνα ο Βόλος πνίγεται” και να οξύνει τον τοπικό διάλογο με ύβρεις προς κάθε κατεύθυνση. Ο Βόλος αξίζει καλύτερης τύχης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο αυτό το καταπληκτικό ψηφοδέλτιο υποψηφίων, που συσπειρώθηκε γύρω από το Νίκο Παπαπέτρο και το πρόγραμμα ανάταξης της πόλης.
Σχόλια