Η χαμένη επανίδρυση της ΔΕΥΑΜΒ

 

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες για υπερβολικές χρεώσεις, στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ, παρακολουθήσαμε, για μια ακόμη φορά, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, το γνωστό υβρεολόγιο του Δημάρχου που επιρρίπτει ευθύνες στους προηγούμενους για τον τρόπο που λειτουργούσαν την Επιχείρηση

Για τον ίδιο, βέβαια, δεν είναι παράδοξο ότι, ενώ συμπληρώνει εννέα(9) χρόνια στη Δημοτική Αρχή, συνεχίζει να υβρίζει τους προηγούμενους. Είναι όμως η γνωστή πια τακτική του να προκαλεί προπέτασμα καπνού με ύβρεις, ανέκδοτα και παραμύθια εναντίον των άλλων, για να καλύψει την ανεπάρκεια, την αδιαφάνεια και κυρίως τη συγκεντρωτική προσωπική διαχείριση των σημαντικών και σύνθετων προβλημάτων του Δήμου, χωρίς διάλογο στα αρμόδια όργανα.

Η ΔΕΥΑΜΒ ιδρύθηκε το 1979 ως διαδημοτική Επιχείρηση με αρμοδιότητες στα στενά όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Από το 2011 όμως με τις συνενώσεις των Δήμων (“πρόγραμμα Καλλικράτης”) άλλαξε επίπεδο κι έγινε μια μεγάλη αμιγής δημοτική επιχείρηση για την ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση και την προστασία του περιβάλλοντος σε μια έκταση πολλαπλάσια και περίγραμμα τους οικισμούς Μικροθήβες, Σέσκλο, Χάνια, Άγιος Λαυρέντιος, Μαλάκι και το παραλιακό μέτωπο.

Μπροστά στη μεγάλη αυτή πρόκληση η ΔΕΥΑΜΒ έπρεπε να επανασχεδιαστεί, για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στις νέες μεγάλες υποχρεώσεις της και να ξεπεράσει παθογένειες του παρελθόντος, όταν ουσιαστικά διοικούνταν από τους Δημάρχους. Έπρεπε να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη Επιχείρηση κοινής ωφέλειας με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και αξιόπιστο επαγγελματικό και τεχνοκρατικό μάνατζμεντ. Έπρεπε να λειτουργήσει με διαφάνεια και καθαρούς στόχους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στην παραγωγή ενέργειας ,από ανανεώσιμες πηγές, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών που είναι οι μοναδικοί μέτοχοι και πελάτες της.

Έτσι με την εγκατάσταση του 1ου ΔΣ της νέας ΔΕΥΑΜΒ το καλοκαίρι του 2011 (ΔΑ Σκοτινιώτη) ξεκινάει αυτή η ουσιαστική προσπάθεια επανίδρυσης της με σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν την 3ετία 2011-2014.

α) Με πλήρη ανασχεδιασμό του δικτύου Αποχέτευσης των πρώην Δήμων (Ν Αγχιάλου, Αγριάς κλπ.) και μεταφοράς των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Βόλου και την παράλληλη κάλυψη όλων των παραλιακών και ορεινών οικισμών του νέου Δήμου (Αγ. Στέφανος, Ιωλκός κλπ).

β) Με έγκριση νέας δομής Διοίκησης (οργανόγραμμα) και πρόβλεψη προκήρυξης θέσης Γενικού Διευθυντή, ώστε να πάψει να είναι μια Δημοτική Υπηρεσία που διοικείται από τον εκάστοτε Δήμαρχο και να μετατραπεί σε μια δυναμική και αποτελεσματική Επιχείρηση χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος που απογοήτευσαν τους δημότες.

γ) Με την σύνταξη ενιαίας διαχειριστικής μελέτης του υδάτινου δυναμικού, σε πηγαία, επιφανειακά και υπόγεια νερά, για μια ορθολογική διαχείριση και τον προγραμματισμό των απαιτούμενων έργων και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος μίγματος νερού την καλοκαιρινή περίοδο(πηγές–γεωτρήσεις).

δ) Με τη σύνταξη μελέτης αξιοποίησης της λυματολάσπης και του βιοαερίου του Βιολογικού και την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών μονάδων αξιοποιώντας τους αγωγούς μεταφοράς νερού από το Πήλιο. Εδώ έχουμε μείνει στο μοναδικό υδροηλεκτρικό του 1998 (ΔΑ Πιτσιώρη) που δίνει στη ΔΕΥΑΜΒ πάνω 200.000 ευρώ το χρόνο.

ε) Με την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της απώλειας του 45% του πηγαίου νερού, από διαρροές στο πολεοδομικό συγκρότημα, όχι μόνο με την αντικατάσταση μεγάλου τμήματος του παλιού δικτύου, αλλά και με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων ύδρευσης (με πλήρη μελέτη ζωνοποίησης του δικτύου κλπ.).

στ) Με τη σύνταξη και εγκατάσταση ενός σύγχρονου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) ,του απόλυτου εργαλείου σήμερα στη διαχείριση μιας σύγχρονης ΔΕΥΑΜΒ.

ζ) Με το άνοιγμα της Επιχείρησης στη διαφανή λειτουργία θεσμοθετώντας τη συμμετοχή εκπροσώπου του Τεχνικού επιμελητηρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

η) Με πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης των 82. 000 υδρομετρητών, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής τους(10 χρόνια) και είναι σίγουρο ότι λειτουργούν είτε σε βάρος της Επιχείρησης είτε σε βάρος των καταναλωτών με ανακριβείς μετρήσεις.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τι έγινε από όλα αυτά στη νέα ΔΕΥΑΜΒ; Ποιος θα μας ενημερώσει για τη χαμένη επανίδρυση της Επιχείρησης;

Το μόνο που είδαμε, μετά το 2014, ήταν η γρήγορη επιστροφή στο παρελθόν στη ΔΕΥΑΜΒ “μαγαζί” του εκάστοτε Δημάρχου, την εκδίωξη του εκπροσώπου των κοινωνικών φορέων (του ΤΕΕ) από το ΔΣ, τη μερική υλοποίηση του έργου που είχε προγραμματιστεί και βέβαια τη ζημιογόνο διαχείριση του μεγάλου σκανδάλου της ΕΡΓΗΛ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία