ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ


Τον ερχόμενο Μάιο, όπως είναι γνωστό, είναι προγραμματισμένο να γίνουν, μεταξύ των άλλων, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων Αρχών στους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας. Έτσι οι πρώτες υποψηφιότητες άρχισαν ήδη να προβάλλονται και να συζητούνται στην πόλη μας, μαζί δυστυχώς με τις πρώτες ενστάσεις για τις διαδικασίες που ακολουθηθήκαν.
Η πολύχρονη ενασχόλησή μου, με τα θέματα της πόλης, μου επιτρέπει να καταθέσω στο δημόσιο αυτό διάλογο μερικές σκέψεις, σπεύδοντας να διευκρινίσω ότι δεν διεκδικώ ούτε αξίωμα ούτε το «αλάθητο του Πάπα».
Το στοιχείο που χαρακτηρίζει και κάνει ιδιαίτερες τις επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι καθιερώνεται, για πρώτη φορά, ως σύστημα επιλογής των αντιπροσώπων η απλή αναλογική, ένα σύστημα που αλλάζει ριζικά το τοπίο στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Καταργείται πλέον το Δημαρχοκεντρικό σύστημα λειτουργίας του Δήμου και καθιερώνεται το γνήσιο πνεύμα και η πεμπτουσία της αυτοδιαχείρισης των τοπικών υποθέσεων που είναι ο διάλογος, η συνεννόηση, η συνεργασία και ο συμβιβασμός. Το κλίμα αυτό που διαμορφώνεται πλέον στα αντιπροσωπευτικά Συμβούλια θα είναι στον αντίποδα της «λαίλαπας» που έζησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλη μας την τελευταία 5ετία, δηλαδή της πλήρους υποβάθμισης και της έλλειψης διαλόγου και πολιτισμένων συζητήσεων, με κατάθεση επιχειρημάτων για τα θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης της πόλης στο κέντρο και την περιφέρεια.
Για το Δήμο Βόλου οι επόμενες εκλογές αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση, όχι μόνο για τη γνωστή, στο πανελλήνιο, εικόνα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά που προσπάθησε να επιβάλλει στην πόλη μας, η οποία δεν συνάδει με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Στο στοιχείο αυτό, που είναι πολύ σημαντικό για τη διαπαιδαγώγηση της ίδιας κοινωνίας στη λειτουργία της δημοκρατίας, πρέπει να προστεθεί και να αναδεχθεί το σημαντικό έργο που δεν έγινε αυτή την 5ετία, που στέρησε την πόλη μας από θετικά βήματα στη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και βήματα στον ανταγωνισμό των πόλεων για την προσέλκυση επισκεπτών, επενδυτών για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Είναι γι’ αυτό ευθύνη και υπερχρέωση όλων των ενεργών πολιτών, μαζί με τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης, να συμβάλλουμε ώστε να αναδεχθεί μια νέα Δημοτική Αρχή, που όχι μόνο θα ανατρέψει την προηγούμενη αρνητική περίοδο «ποδοσφαροποίησης» της πόλης, αλλά θα δίνει νέα προοπτική στον αγώνα της πόλης για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες. Μια Δημοτική Αρχή που θα έχει τη δυνατότητα, μέσα από διαρκή διάλογο και συνεργασία να συνεγείρει και να ευαισθητοποιεί τους συνδημότες στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, για τις ανάγκες οργάνωσης και λειτουργίας μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής πόλης.
Η ενασχόληση των δημοτών με τα προβλήματα του Δήμο είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Η φιλοδοξία όσων αναγνωρίζουν στον εαυτό τους ότι έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις δυνατότητες να υπηρετήσουν την πόλη, από κάποιο αξίωμα και ιδιαίτερα από τη θέση του Δημάρχου, είναι θεμιτή και κινητήριος δύναμη κάθε τοπικής κοινωνίας.
Γι’ αυτό οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων πρέπει να είναι ανοιχτές, να λαμβάνουν υπόψη το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, στην εκλογή των αντιπροσώπων, και κυρίως να βάζουν το συμφέρον της πόλης πάνω από εφήμερες κομματικές ή προσωπικές επιδιώξεις. Τα κόμματα, δυστυχώς, παρά τις διακηρύξεις τους, μπαίνουν στο πειρασμό, κι όχι πάντα όχι χωρίς ρίσκο, να αξιοποιήσουν κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Αυτοδιοίκηση ή το συνδικαλισμό, είτε ανακοινώνοντας τη στήριξη της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας είτε αναδεικνύοντας υποψηφιότητες για την καταγραφή εκλογικών ποσοστών που θα αξιοποιήσουν στη συνέχεια πεδίο του ανταγωνισμού των κομμάτων, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Βόλος έχει μακρά ιστορία στη συνεργασία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμενων στην εκλογή Δημοτικών Αρχών με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η ανάδειξη της σημερινής ΔΑ.
Το πλαίσιο λοιπόν που διαμορφώνεται, όχι μόνο από τα έργα κι οι ημέρες της απερχόμενης ΔΑ, με τη μεγαλύτερη δημοτική περίοδο(5ετία), αλλά και από το νέο εκλογικό νόμο. πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όχι μόνο από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που επιθυμούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη μιας νέας Διοίκησης στο Δήμο μας, αλλά και από τους ίδιους τους δημότες που θα κληθούν να αναδείξουν, με την ψήφο τους, όχι μόνο τους εκπροσώπους τους, αλλά πρωτίστως ένα Δήμαρχο με γνώσεις, εμπειρία, βούληση και ικανότητα να λειτουργήσει μόνο με διάλογο και σύνθεση των απόψεων στο κυρίαρχο όργανο της πόλης όπως θα είναι πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία