ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το ενεργειακό κόστος του Δήμου και η μάχη για την αερορύπανση του Βόλου
Δίνεται λανθασμένα η εντύπωση, από τον τρόπο που οργανώνονται και διεξάγονται οι συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η αντιπολίτευση και τα στελέχη της έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τη νέα Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το σχεδιασμό της σε διάφορους τομείς της δραστηριότητας του Δήμου, με σκοπό να την εκθέσουν και να αποδειχθεί αναποτελεσματική στα μάτια των δημοτών που την επέλεξαν. Αυτή η εικόνα που πολλοί προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν, ειδικότερα για την απερχόμενη δημοτική Αρχή, είναι εκτός πραγματικότητας, το αντίθετο μάλιστα, διότι, όπως έχουμε τονίσει,  επειδή ήταν η πρώτη Αρχή, μετά τις υποχρεωτικές συνενώσεις του «Καλλικράτη», κλήθηκε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, όχι μόνο να κρατήσει το Δήμο όρθιο, αλλά και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο όγκο προβλημάτων από τις παλιές εποχές των «παχιών αγελάδων» και να προγραμματίσει, όσο πρόλαβε στην μικρή θητεία της, θέματα αναδιοργάνωσης του δήμου, ώστε να δοθούν σύγχρονες λύσεις σε παγιωμένες πρακτικές και αντιλήψεις για την λειτουργία του Δήμου μας. Είναι για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή που έζησε το Δήμο και ξέρει τα προβλήματά του και κάθε παρέμβαση είναι για να βοηθήσει στην επίλυση τους.
Ο Δήμος, λοιπόν, έχει συνέχεια κι όλα όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε θα τα επισημαίνουμε στη νέα Δημοτική Αρχή, ώστε να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την προώθησή τους, για το κοινό καλό, που είναι η εύρυθμη λειτουργία και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Ένα, λοιπόν, από τα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι η απορρύπανση που είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις καύσεις που γίνονται στην περιοχή μας και λιγότερο από άλλες δραστηριότητες της πόλης.
Το ενεργειακό παράλληλα είναι ένα μεγάλο κόστος λειτουργίας του Δήμου, τόσο για τη θέρμανση και το δροσισμό των κτιρίων και την κίνηση των οχημάτων του, όσο και για το νυχτερινό φωτισμό της πόλης. Πρόκειται για αρκετά εκατομμύρια ευρώ που κατανέμονται στους πολίτες μέσα από το λογαριασμό των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.
Η είδηση που προκάλεσε το παρόν σημείωμα έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. «Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νοσοκομείο της Ελλάδας θα είναι τους επόμενους μήνες το Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Στο συγκρότημα εγκαταστάθηκε μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης, η οποία θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων θα ζεσταίνει νερό σε θερμοκρασίες 90 βαθμούς Κελσίου. Θα έχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.600 KW και θερμικής ισχύος 1.400.000 kcal/h, που είναι επαρκής για να θερμάνει πλήρως το χειμώνα 8-10 4όροφες πολυκατοικίες».
Η προετοιμασία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που έγινε στον τομέα αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί είναι η συμμετοχή στο Σύμφωνο των Ευρωπαίων Δημάρχων και το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020.

Είναι ένα σημαντικό εργαλείο και πρέπει, ενόψει της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ, να γίνουν προετοιμασίες όχι μόνο από το Δήμο αλλά και από τους άλλους φορείς (Νοσοκομείο κλπ), ώστε να πετύχουμε τους στόχους του Σχεδίου Δράσης του Δήμου για το κοινό καλό, που είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε και η μείωση του κόστους της ενεργειακής επιβάρυνσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"