Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ να μείνει έξω από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και λαϊκισμούς

Η πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής(ΕΕ), του Δήμου Βόλου, να «δρομολογήσει» την αξιολόγηση της σημερινής οργανωτικής δομής των Υπηρεσιών του Δήμου προκάλεσε, όπως αναμενόταν, θετικά και αρνητικά σχόλια.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές από την αρχή είναι ότι πρόκειται για μια προφανή διαδικασία που δυστυχώς πότε δεν αξιοποιήθηκε, όχι μόνο από την Αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και από το Δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ. Η εσωτερική αξιολόγηση κάθε οργανισμού ή επιχείρησης που σέβεται τη φήμη του, τους πελάτες ή τους πολίτες, που υπηρετεί, αποτελεί στοιχειώδη και διαρκή υποχρέωση του. Επιβάλλεται από την πραγματική ανάγκη επανεξέτασης και επαναξιολόγησης, της εσωτερικής οργανωτικής διάταξης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή την επίτευξη των επιδιωκόμενων, κάθε φορά, στόχων.
Πρόσφατα όπως είναι γνωστό ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η οργανωτική διάταξη της νέας ΔΕΥΑΜΒ, μετά από αξιολόγηση που είχε προηγηθεί, της παλαιάς οργάνωσης, που εξυπηρετούσε λιγότερο ή περισσότερο τις ανάγκες μιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης με όρια ευθύνης το Βόλο και τη Ν. Ιωνία.
Η αξιολόγηση δηλαδή είναι μια αυτονόητη και διαρκής διαδικασία που δεν επιβάλλεται ούτε από κανένα Υπουργείο ούτε για την έξωθεν καλή μαρτυρία της σημερινής Δημοτικής Αρχής και γι’ αυτό πρέπει να μείνει έξω από κάθε προσπάθεια πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των παρατάξεων ή μεταξύ των εργαζομένων στο Δήμο.
Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου να προχωρήσει στην αξιολόγηση της οργανωτικής δομής των Υπηρεσιών του Δήμου είναι επιβεβλημένη μετά από τρία(3) χρόνια σκληρής δουλειάς για την ενοποίηση, εν λειτουργία, των οκτώ(8) πρώην Δήμων και της μιας Κοινότητας, μαζί με τους περίπου ογδόντα(80) Δημοτικούς Οργανισμούς και Επιχειρήσεις που λειτουργούσαν δίπλα στους πρώην αυτούς ΟΤΑ. Για τη μεγάλη αυτή ενοποίηση, που έγινε μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές και οργανωτικές συνθήκες, δεν υπήρξε προηγούμενη εμπειρία. Με συστηματικό όμως τρόπο και διάλογο οργανώθηκε, σ’ ένα ενιαίο σχήμα, όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετούσε στις παλαιές δομές των Δήμων και ξεπερνούσε τους 1500 εργαζόμενους, και αποτυπώθηκε, τελικά, στο σημερινή οργανόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ κι ένα χρόνο στο Δήμο Βόλου. Ένας χρόνος λειτουργίας είναι χρονική περίοδος επαρκής για να προχωρήσει κανείς στην επαναξιολόγηση, με βάση τις εμπειρίες από τη λειτουργία αλλά και με βάση τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, από την αποστελέχωση ορισμένων υπηρεσιών, μετά τη συνταξιοδότηση ή την επικείμενη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων.
Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή όλοι μαζί, εργαζόμενοι, πολιτικά και δημοτικά στελέχη, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν ή έχουν την εμπειρία από τη θητεία τους στα Δημοτικά πράγματα, αλλά και οι πολίτες να συμβάλλουμε σ’ αυτή την πρώτη αξιολόγηση των δομών του ενιαίου Δήμου ώστε η νέα προγραμματική περίοδος (2014-2020) και η Δημοτική Αρχή, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, να ξεκινήσει με καλύτερους όρους για την πόλη, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, που είναι και ο τελικός στόχος κάθε Δημοτικής Αρχής.
Γιατί η αξιολόγηση της οργανωτικής διάταξης του Δήμου δεν αφορά τη σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε την αυριανή. Αφορά την πόλη. Αφορά τον πολίτη που με τα δημοτικά τέλη χρηματοδοτεί αυτό το μεγάλο οργανισμό που λέγεται Δήμος. Θα κριθεί δηλαδή το πώς θα διαταχτεί οργανωτικά το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου ώστε να κερδίσει το στοίχημα της άριστης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος λειτουργίας.
Το 2μηνο λοιπόν Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου που όρισε η απόφαση της ΕΕ, ως χρόνο ολοκλήρωσης της συζήτησης, πριν από την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι χρόνος κατάλληλος, να συζητηθεί η αναδιοργάνωση του Δήμου γιατί είναι χρόνος «ουδέτερος» και έξω από την επόμενη προεκλογική περίοδο. Δεν πρέπει γι’ αυτό να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης γιατί η καλή οργάνωση των δομών του Δήμου αφορά κάθε φιλόδοξη Δημοτική Αρχή που επιθυμεί να υπηρετήσει το Δήμο και να παράγει έργο ανταποκρινόμενη στις σημερινές και τις αυριανές ανάγκες της πόλης και των πολιτών.
Υπάρχει χρόνος και «πεδίο δόξης λαμπρό» για να αντιπαρατεθεί κανείς για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και να διεκδικήσει, στις εκλογές του Μαΐου, το τιμόνι της Δημοτικής Αρχής του 7ου μεγαλύτερου Δήμου της Χώρας. Ας αφήσουμε την αξιολόγηση των δομών και των Υπηρεσιών έξω από άγονες αντιπαραθέσεις, γιατί οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται πόσες Διευθύνσεις, τμήματα και Οργανισμούς θα έχει ο Δήμος αλλά τι υπηρεσίες του προσφέρονται και σε τι κόστος.

Κάθε Δημοτική Αρχή έχει συμφέρον να «παραλάβει» μια αποτελεσματική και αξιόπιστη οργανωτική δομή γιατί θα διευκολυνθεί στην υλοποίηση του έργου της. Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός έχει κατακλύσει το δημόσιο λόγο και υποσκάπτει τα θεμέλια της Δημοκρατίας ας κρατήσουμε την Αυτοδιοίκηση, το βασικό και άμεσο κύτταρο στης δημοκρατίας, μακριά. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στην ΤΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία