ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στις 7 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι Δημοτικές και οι Περιφερειακές εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών Αρχών που θα αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης των νέων ισχυρών Δήμων και για πρώτη φορά και της νέας αιρετής Περιφέρειας.
Οι εκλογές αυτές διενεργούνται σε ένα εντελώς καινούργιο τοπίο, μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη». Ισχυροί Δήμοι με νέες αρμοδιότητες και πόρους αναλαμβάνουν τη διαχείριση σχεδόν του συνόλου των τοπικών υποθέσεων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ενώ η νέα ισχυρή αιρετή Περιφέρεια, ως 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει τη χάραξη και την υλοποίηση, σε συνεργασία με τους νέους Δήμους, των αναπτυξιακών πολιτικών σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να κριθεί στην πράξη η πάγια επιδίωξη του κινήματος της Αυτοδιοίκησης, που για πολλά χρόνια διεκδικούσε, της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας με της ανατροπής αυτού του συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού κράτους. Αυτού του κράτους που κάτω από τη λειτουργία ως λάφυρου του πελατειακού πολιτικού συστήματος κατέρρευσε και έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση και τα στελέχη που διεκδικούν την εκλογή τους στις επικείμενες εκλογές είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο γιατί θα λειτουργήσουν σ’ ένα πρωτόγνωρο τοπίο αλλά γιατί πρέπει να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της αποτελεσματικότητας του δημόσιου και κοινωνικού τομέα. Γιατί πρέπει να κερδίσουν το πιο σημαντικό στοίχημα του πολιτικού κόσμου που είναι η αναβάθμιση του ιδίου του πολιτικού συστήματος της χώρας που, σύμφωνα με όλες τις κοινωνικές έρευνες, έχει «κατρακυλήσει» σε πολύ χαμηλούς δείκτες αξιοπιστίας.
Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Γιατί η τοπική Αυτοδιοίκηση, στο διάβα του χρόνου, έχασε το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε έναντι του κράτους στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Γιατί η τοπική Αυτοδιοίκηση διολίσθησε σιγά-σιγά και από θεσμός αυτό-διοικητικός έγινε «κακέκτυπο» του κράτους με ανεξέλεγκτη λειτουργία, με άκρατες πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους της, με διόγκωση των ελλειμμάτων, μέσω της γνωστής, από το κράτος, τακτικής του δανεισμού και τελικά με την επιβάρυνση των δημοτών αφού το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει είναι ανταποδοτικές, δηλαδή το κόστος τους χρεώνεται απευθείας στους πολίτες, μέσω των δημοτικών τελών.
Η κρισιμότητα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επικείμενων εκλογών δεν είναι σχήμα λόγου κι αυτό πρέπει να το ξέρουν καλά οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι αλλά και οι πολίτες οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν με την ψήφο τους όχι ,όπως μέχρι σήμερα, ένα Δήμαρχο με ελάχιστες αρμοδιότητες και πόρους που στη συνέχεια θα διεκδικούσε από το συγκεντρωτικό κράτος.
Η Αυτοδιοίκηση με το νέο νόμο που πρόσφατα ψηφίσθηκε περνάει σε μια νέα εποχή. Οι Δήμοι ισχυροποιήθηκαν, τους παραχωρήθηκαν νέες αρμοδιότητες και πόροι (επαρκείς;) ενώ για πρώτη φορά καταργούνται οι γνωστές Νομαρχίες και εκλέγεται η αιρετή Περιφέρεια που θα διαχειρίζεται τα μείζονα διαδημοτικά και διανομαρχιακά θέματα.
Απαιτείται λοιπόν εμπειρία, γνώση και μεράκι στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Απαιτούνται Αρχές που θα εμπνεύσουν σιγουριά στους πολίτες οι οποίοι δεν βλέπουν, πια, καμία διαφορά ανάμεσα στις απρόσωπες υπηρεσίες του κράτους και τις δικές τους δημοτικές υπηρεσίες. Γιατί αμφισβητούν εξ ίσου την αποτελεσματικότητά τους γιατί βλέπουν από κοντά και τη λειτουργία τους.
Γιατί αμφισβητούν την σωστή και ορθολογική διαχείριση των δημοτικών τελών που καταβάλουν γιατί το συγκρίνουν με το αποτέλεσμα, γιατί βλέπουν πόσο καθαρή είναι η πόλη τους, γιατί ξέρουν την ποιότητα του νερού που πίνουν, γιατί υφίστανται την αέρια ρύπανση στον αέρα που αναπνέουν.
Να, λοιπόν, γιατί είναι μεγάλο το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να γιατί κάθε άλλη τακτική που αποσκοπεί μόνο στην καταγραφή των κομματικών δυνάμεων πρέπει να είναι απορριπτέα. Να γιατί όποιος δεν βάζει στόχο την παροχή αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Είναι μια τεράστια ευθύνη που μας αφορά όλους, πολίτες και υποψηφίους. Η Αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή που διανοίγεται πρέπει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών ως άμεσος δημοκρατικός και αυτό-διοικητικός θεσμός.

Σχόλια

Ο χρήστης yannidakis είπε…
θα συμφωνησω απολυτα. Ειναι δεδομενο πως ολα δειχνουν να αλλαζουν. Ο αερας αλλαγης οφειλει να εσωματωθει στην προθεση ψηφου μας και στην αξιολογηση των υποψηφιων ανα την επικρατεια.
Επισης θα συμπληρωσω πως τα κριτηρια -εστω φετος- πρεπει να ειναι τοπικα και οχι κομματικα ή... μνημονιακα.
Πρεπει επιτελους να ενδιαφερθουμε για τον τοπο μας. Αυτο το κυτταρο θα φερει κατ' επεκταση την ευημερια στην Ελλαδα :[

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"