ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ;

Με καθολικό και ειλικρινή διάλογο μπορούμε να βελτιώσουμε το χωροταξικό των νέων Δήμων



Δόθηκε στη δημοσιότητα, για δημόσιο διάλογο, το σχέδιο για τη νέα Διοικητική διάρθρωση της χώρας με τους 340 περίπου νέους Δήμους και τις δεκατρείς(13) περιφέρειες, γνωστό και ως πρόγραμμα Καλλικράτης.
Στόχος της μεγάλης αυτής Μεταρρύθμισης, που ήταν ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων 10ετιών, είναι η δημιουργία ισχυρών, εύρωστων και αυτοτελών Δήμων που θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους δημότες τους, όπως αυτό θα αντανακλάται στους φόρους και τα δημοτικά τέλη.

Από τις πρώτες δηλώσεις διαφόρων αυτοδιοικητικών στελεχών είναι φανερό ότι πέρα από τις αρμοδιότητες, τους πόρους και τον τρόπο οργάνωσης των νέων ΟΤΑ, ο διάλογος θα επικεντρωθεί κυρίως στην οριοθέτηση, δηλαδή στο «χωροταξικό» των νέων Δήμων. Για τις περιφέρειες μάλλον δεν θα γίνει καθόλου διάλογος αφού συμφωνήθηκε να παραμείνουν στα σημερινά όρια παρά το γεγονός ότι κι εκεί υπάρχουν περιθώρια χωροταξικής βελτίωσης, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, του Αιγαίου και του Ιονίου καθώς και τις ιστορικές περιφέρειες της χώρας.
Μετά την πρώτη ανάγνωση και τις πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση του σχεδίου, για το χωροταξικό των νέων Δήμων, επιβάλλεται να ακολουθήσει, στο λίγο χρόνο που διατίθεται, ένας ανοιχτός, νηφάλιος, ειλικρινής και καθολικός διάλογος για το χωροταξικό των νέων ΟΤΑ με αποκλειστικό στόχο οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν να είναι, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ομοιογενείς, λειτουργικοί και αποτελεσματικοί.
Στο νομό Μαγνησίας με το σχέδιο «Καλλικράτης» προτείνεται να δημιουργηθούν οκτώ(8) νέοι Δήμοι, πέντε(5) στη χερσαία Μαγνησία και τρεις(3) στις βόρειες Σποράδες, ένας σε κάθε νησί.
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία ενός υπερτροφικού Δήμου Βόλου στον οποίο, εκτός από τις περιαστικές περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, συμπεριλαμβάνεται, σημαντικό τμήμα του βουνού των Κενταύρων, στην οριογραμμή Μακρινίτσας, Χανίων, Αγίου Λαυρεντίου, Άγιου Βλάσιου μέχρι Μαλάκι, καθώς και οι Δήμοι Ν. Αγχιάλου και Αισωνίας με συνολικό πληθυσμό 143.000 έναντι του γενικού πληθυσμού του νομού που είναι 208.000.
Προτείνεται επίσης η μετατροπή μιας πρώην επαρχίας σε νέο Δήμο αυτόν του Αλμυρού, με πληθυσμό που ξεπερνάει τις 20.000 κατοίκους, αφήνοντας όμως έξω του κοντινούς οικισμούς των πρώην κοινοτήτων Αϊδηνίου και Μικροθηβών, ο νέος Δήμος Ρήγα Φεραίου συμπεριλαμβάνοντας το Δήμο Κάρλας και το Κεραμίδι με πληθυσμό που μόλις ξεπερνάει τις 10.000 και τέλος τη δημιουργία δύο ακόμη μικρότερων Δήμων στο Ανατολικό και το Ν. Πήλιο με πληθυσμούς 6.000 και 10.000 κατοίκους αντίστοιχα.
Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι το Πήλιο που είναι μια ενιαία χωρική ενότητα και προστατεύεται λόγω του ιδιαίτερου φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού πλούτου από ειδικό Προεδρικό Διάταγμα, «τεμαχίζεται» και μάλιστα η Μακρυνίτσα που βρίσκεται στους πρώτους πέντε πιο αυστηρά προστατευόμενους οικισμούς εντάσσεται στο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου των πολυκατοικιών και του τσιμέντου. Το ίδιο ισχύει και για τους οικισμούς του κεντρικού Πηλίου (Πορταριά, Δράκεια, Άγιο Λαυρέντιο, Άγιο Βλάσιο κλπ).
Συνεπώς όλες οι προτάσεις που συζητήθηκαν και ομόφωνα προκρίθηκαν ως αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του Τεχνικού κόσμου στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο για το Πήλιο με την ανακήρυξη του ως περιοχή οικοανάπτυξης, με τη συγκρότηση ειδικού φορέα διαχείρισης, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού και ανθρωπογενούς προβάλλοντος, «τινάζονται» στον αέρα, όπως και η επικείμενη σύνταξη ειδικής χωροταξικής μελέτης με τη ζωνοποίηση των οικισμών και την οριοθέτηση χρήσεων γης, επίλυσης του προβλήματος οριοθέτησης των οικισμών κλπ.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τους Δήμους Αισωνίας και Ν. Αγχιάλου, δημοτικά διαμερίσματα των οποίων, ή και το σύνολο μπορούν να ενταχθούν είτε στο νέο Δήμο Αλμυρού είτε στο Δήμο Φερών - Κάρλας.
Η Τρίτη παρατήρηση, που έχει γενικότερο ενδιαφέρον, αφορά τους μικρούς Δήμους, όπως είναι οι τρείς Δήμοι των Σποράδων, και τη δυνατότητά τους να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που τους εκχωρούνται (πολεοδομία, τεχνική υπηρεσία κλπ) κι αν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη δημιουργίας υποχρεωτικού αναπτυξιακού συνδέσμου για άσκηση των κοινών αρμοδιοτήτων με χαμηλό κόστος για τους δημότες τους.
Ελπίζω ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την άμεση διοργάνωση συντεταγμένου δημόσιου τοπικού διαλόγου με επιχειρήματα και όχι συναισθηματικού τύπου προσεγγίσεις ώστε ως τοπική κοινωνία και ως Νομός να καταθέσουμε στην πολιτεία προτάσεις που θα βελτιώνουν τις σημερινές προτάσεις του «Καλλικράτη» για τη χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νέου νόμου πριν από το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει χρόνος για άσκοπες διαμαρτυρίες αλλά για νηφάλιες και τεκμηριωμένες προτάσεις βελτίωσης του Σχεδίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"