ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ

Να δρομολογηθεί η μελέτη για κατασκευή φράγματος στην περιοχή του Βελεστίνου

Είναι γνωστό ότι το νερό είναι η βάση της ζωής στον πλανήτη μας κι ότι αποτελεί το 60% του συνολικού βάρους των φυτικών και ζωικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Γι’ αυτό η ποσότητα και κυρίως η ποιότητα του νερού «που τρέχει στη βρύση του σπιτιού μας» αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο, που συμβάλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τέσσερεις είναι οι Δήμοι ή τα δημοτικά διαμερίσματα στο Νομό Μαγνησίας στα δίκτυα ύδρευσης των οποίων, τους τελευταίους μήνες, εντοπίσθηκε, σύμφωνα με τις αναλύσεις του πόσιμου νερού, υπέρβαση της επιτρεπόμενης ποσότητας του αρσενικού, ενός στοιχείου που γίνεται πολύ βλαπτικό για την υγεία των ανθρώπων όταν υπερβαίνει τα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού. Δεδομένης δε της τοξικότητας αυτού του στοιχείου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πριν από μερικά χρόνια, μείωσε σημαντικά το παλαιό ανώτατο όριο των 50 μg/l περιεκτικότητας στο νέο όριο των 10μg/l
Πρόκειται για τους οικισμούς των Κάτω Λεχωνίων, του Λεφοκάστρου, του Αερινού και της Αγριάς. «Οι δρόμοι» μέσω των οποίων το αρσενικό φθάνει στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι κυρίως τα φυσικά πετρώματα, απ’ όπου διέρχονται τα υπόγεια νερά, αλλά και ανθρωπογενείς πηγές που αφορούν την καύση κάρβουνου και πετρελαίου αλλά και τη χρήση λιπασμάτων και παρασιτοκτόνων.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι τα υπόγεια νερά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης από τα νιτρικά και νιτρώδη που προέρχονται από τις απορροές από τη χρήση λιπασμάτων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (απόβλητα, κλπ)
Ήδη πολλές υδρευτικές γεωτρήσεις, κυρίως σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, έχουν «σφραγιστεί» με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών γιατί εντοπίσθηκε υπέρβαση της περιεκτικότητας των συγκεκριμένων στοιχείων.
Γίνεται φανερό ότι τα επόμενα χρόνια, αν δεν ξεκινήσει ήδη από τώρα μια συστηματική προσπάθεια επανασχεδιασμού του τρόπου ύδρευσης των αστικών περιοχών, θα αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγαλύτερη οξύτητα προβλήματα με την ποιότητα των νερών ύδρευσης.
Ο προσανατολισμός του Νομού στο σχεδιασμό και της κατασκευή φραγμάτων συλλογής των επιφανειακών νερών που ήδη έχει ξεκινήσει πρέπει να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές. Έχουμε όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα ολοκληρώσει την κατασκευή του φράγματος «Παναγιώτικο» στην περιοχή του Νεοχωρίου, στο Ν. Πήλιο, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιείται ενώ θα μπορούσε να υδροδοτήσει όχι μόνο τους οικισμούς της περιοχής αλλά και άλλους οικισμούς κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, με επέκταση του δικτύου μεταφοράς.
Τα άλλα δύο φράγματα προγραμματίζονται στην περιοχή του Αλμυρού. Το φράγμα «Μαυρομάτη», που είναι υπό κατασκευή και αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης, και το φράγμα στο χείμαρρο Ξεριά του Αλμυρού για το οποίο συντάσσεται ήδη η μελέτη ενώ έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και η κατασκευή του.
Σύμφωνα με αναγνωριστική μελέτη υπάρχουν άλλες πέντε ως επτά θέσεις στο Νομό που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν φράγματα συλλογής και αποθήκευσης επιφανειακών νερών, μετά από σύνταξη μελετών σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.
Μια από τις θέσεις αυτές που είναι επιτακτική ανάγκη να μελετηθεί και να κατασκευασθεί φράγμα είναι στην περιοχή του Βελεστίνου και συγκεκριμένα στην περιοχή του οικισμού Μικρό Περιβολάκι. Είναι μια περιοχή που εμφανίζει ήδη προβλήματα με την ποιότητα του νερού που σίγουρα στο μέλλον θα επιδεινωθούν. Ήδη, όπως είναι γνωστό, ξαφνικά, εδώ και αρκετά χρόνια, στέρεψε και αποξηράνθηκε η πανάρχαια Υπέρεια κρήνη του Βελεστίνου που απέδιδε 2.500 κυβικά νερό την ώρα και άρδευε 5.000 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή. Φαίνεται ότι οι χιλιάδες γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και ίσως και η αποξήρανση, για σχεδόν πενήντα χρόνια, της λίμνης Κάρλας είναι οι αιτίες αυτής της μεγάλης καταστροφής που προκλήθηκε στο οικοσύστημα της περιοχής το οποίο έχουμε την ηθική υποχρέωση, απέναντι στις επόμενες γενεές, να προσπαθήσουμε να αποκατασταθεί. Η Νομαρχία το προτείνει. Πρέπει να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την προκήρυξη της μελέτης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία