ΕΦΙΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Η τοπική κοινωνία με τους φορείς της τεκμηριώνει τη βιωσιμότητά του

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στον τομέα του αθλητισμού, δια του Γενικού Γραμματέα κ. Μπιτσαξή, το είπε χωρίς περιστροφές στο Νομάρχη Μαγνησίας και στους Δημάρχους Βόλου και Λάρισας. «Αν ως τοπική κοινωνία δεν αποδείξετε, με στοιχεία, ότι το κωπηλατοδρόμιο στη νέα λίμνη Κάρλα είναι ένα έργο που θα χρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί και μετά τους Μεσογειακούς αγώνες τότε «το έργο θα πρέπει να το ξεχάσετε». Η τυχαία ή μετά από τοπικές διεκδικήσεις χρηματοδότηση έργων που στη συνέχεια εγκαταλείπονται στην τύχη τους, απαξιώνονται και καταστρέφονται τέλειωσε».
Αλήθεια ποιός μπορεί να διαφωνήσει μ’ αυτή την αντίληψη που εκπέμπει η νέα διακυβέρνηση; Ποιος δεν κατανοεί ότι το δημόσιο χρήμα είναι η φορολογία των πολιτών και κατά συνέπεια είναι χρήμα «ιερό» και πρέπει να το αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;. Κανένας. Το μόνο που μπορεί να συμπληρώσει κανείς είναι ότι αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για την ίδια την πολιτεία. Το κράτος πρώτα απ’ όλους πρέπει να σταματήσει την κατασκευή έργων στην περιφέρεια που δεν προσαρμόζονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια στη φθορά και τη λεηλασία.
Δυστυχώς το παρελθόν μας, ως κράτος, είναι πλούσιο από παραδείγματα έργων που έγιναν για να καλύψουν πρόσκαιρα αιτήματα και ανάγκες, την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών «πακέτων», έργων που δεν εντασσόταν τελικά σ’ ένα γενικό χωροταξικό σχεδιασμό και σ’ ένα επιχειρησιακό σχέδιο κόστους-οφέλους και βιωσιμότητας. Έργων που στοίχησαν στον ελληνικό λαό τεράστια ποσά. Έργων για τα οποία η χώρα αναγκαζόταν να δανείζεται διαρκώς για να φτάσουμε σήμερα στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος των 300 δις ευρώ και στη πολύ δύσκολη θέση να μη μπορούμε πια να δανειζόμαστε για να καλύψουμε βασικές ανάγκες των πολιτών οι οποίοι και καλούνται, σήμερα, να υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις.
Πρόκειται πράγματι για μια νέα αντίληψη που κάθε πολίτης επικροτεί και εύχεται να γίνει πάγια τακτική των κυβερνώντων και κοινή αντίληψη της κοινωνίας μας. Γιατί είναι θέμα ορθολογικής διαχείρισης η αντίληψη ότι η κατασκευή ενός έργου δεν είναι υπόθεση μόνο διεκδίκησης και άσκησης πολιτικής πίεσης αν δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος και δεν έχει αξιολογηθεί η λειτουργικότητα και η αποδοτικότητα της δημόσιας επένδυσης. Αυτό το στοιχειώδες που κάνει κάθε ιδιώτης επενδυτής. Να γιατί οι χρήστες των έργων, που είναι οι πολίτες και οι συλλογικοί φορείς κάθε τοπικής κοινωνίας, πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την κατασκευή και βέβαια τη διασφάλιση της λειτουργίας και της διαχείρισής στη συνέχεια.
Τι είναι λοιπόν το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας; Είναι μια ακόμη απλή τοπική διεκδίκηση, ενός έργου που έχει συμπεριληφθεί στο φάκελο διεκδίκησης των Μεσογειακών αγώνων;
Όχι το κωπηλατοδρόμιο είναι ένα έργο που κάποιοι οραματίσθηκαν να καλύψει όχι μόνο υπαρκτές ανάγκες του αθλητισμού στην κεντρική Ελλάδα, μια περιοχή με μεγάλη παράδοση και πολλές επιτυχίες στην κωπηλασία αλλά να αποτελέσει, μαζί με την ανάδειξη του λιμναίου πολιτισμού και των αρχαιολογικών χώρων που έχουν αναδειχθεί, τους καταλύτες για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής που συνδέεται άμεσα με την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή έβαλε από την αρχή της θητείας της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της την Κάρλα και την τεράστια σημασία που έχει η ανασύσταση της λίμνης και η αξιοποίηση στη συνέχεια αυτού του σημαντικού πλούτου που θα δημιουργηθεί για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των κατοίκων της.
Ήδη, κατά τα πρότυπα της συνθήκης του Ρίο για τη βιώσιμη ανάπτυξη (1992, Local Agenda 21), συντάξαμε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των παρακάρλιων περιοχών, το ΚΑΡΛΑ 21+ το οποίο και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής.
Μετά δε τη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας, την προηγούμενη Παρασκευή (25-3-10), αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία σύνταξης διαχειριστικού σχεδίου αξιοποίησης του κωπηλατοδρομίου ώστε να «αφαιρέσουμε» από την Κυβέρνηση το επιχείρημα ότι ίσως πρόκειται για ένα έργο που θα εγκαταλειφθεί μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες και άρα δεν αξίζει να χρηματοδοτηθεί.
Είμαστε σίγουροι ότι το έργο αξίζει να γίνει κι ότι η δημόσια δαπάνη που θα απαιτηθεί θα είναι απόλυτα αποδοτική. Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας για μια διεκδίκηση τεκμηριωμένη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ