ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΒΑΡΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;

Το ταμείο της Νομαρχίας επιβαρύνεται με το κόστος λειτουργίας του κέντρου

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο ήταν η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Πηλίου, με αφορμή την εισήγηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, κατά 300.000 ευρώ, της Κενταύρων όρος ΑΕ από την πρόεδρο της εταιρείας κα Tζούλια Τσαλίκη.
Η Ανώνυμη Εταιρεία ιδρύθηκε πριν από δύο(2) χρόνια με πρωτοβουλία της σημερινής Νομαρχιακής Αρχής και τη συμμετοχή των Δήμων της περιοχής με σκοπό να αναλάβει την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση του Κέντρου και σταδιακά να απεξαρτηθεί από την κηδεμονία και κυρίως από τη μόνιμη επιχορήγηση της Νομαρχίας.
Είναι φανερό ότι ο διάλογος αυτός, για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου, που μόλις ξεκίνησε πρέπει να διευρυνθεί, στο πλαίσιο της τοπικής μας κοινωνίας, γιατί είναι άδικο να επιβαρύνεται κάθε χρόνο η Νομαρχία, και κατά συνέπεια όλοι οι πολίτες του Νομού, για μια σημαντική δραστηριότητα που είναι πολλαπλά ανταποδοτική, αφού όπως είναι γνωστό προσελκύει ένα σημαντικό πλούτο που διανέμεται στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Το Χιονοδρομικό είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Νομού μας, άρρηκτα συνδεδεμένου με το Πήλιο και με το μεγαλύτερο τομέα της οικονομίας μας που είναι ο Τουρισμός.
Ο χειμερινός τουρισμός και ο χειμερινός αθλητισμός στο Νομό μας είναι γέννημα εθελοντισμού της περιοχής που ακούει στο όνομα ΕΟΣ Βόλου. Στο σωματείο αυτό, που συμπληρώνει σχεδόν ένα αιώνα ζωής, οφείλουμε πολλά γιατί πρωτοπόρησε, σε σχέση με άλλες περιοχές, και βοήθησε με συστηματικό και επίμονο τρόπο στο κτίσιμο, βήμα-βήμα, του σημερινού Χιονοδρομικού Κέντρου.
Οι πρώτες προσπάθειες πάνε πίσω στο 1932 όταν δημιουργείται η πρώτη πίστα για να ακολουθήσουν στη συνέχεια σταδιακά και με τη βοήθεια της πολιτείας και τοπικών χορηγών οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, η διοργάνωση πανελλήνιων και βαλκανικών αγώνων χιονοδρομίας κλπ. Η Νομαρχία εισέρχεται στη διαχείριση του Κέντρου τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια(25).
Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί το χιονοδρομικό με τις εγκαταστάσεις του και το καταφύγιο των ογδόντα(80) κλινών και του ενός εστιατορίου ανήκει στους Δήμους της περιοχής και στον ΕΟΣ Βόλου και είναι κατά βάση δασικές εκτάσεις.
Στο πλαίσιο της παλαιάς κρατικής και κραταιάς Νομαρχίας υπήρχε πάντα η δυνατότητα να εξασφαλίζονται πόροι είτε από τον Αθλητισμό είτε από τον Τουρισμό για να διατεθούν για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Μετά όμως το 1994 που οι Νομαρχίες έγιναν αιρετές, ως Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης, έχουν πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πολύ λίγους πόρους που δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του Νομού. Γι’ αυτό η ΝΑΜ αδυνατεί να δεσμεύσει μεγάλα ποσά, κάθε χρόνο, για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Γι’ αυτό ήδη από το 1997 η τότε Νομαρχιακή Αρχή αναζήτησε μια μακροχρόνια παραχώρηση από τον ΕΟΣ μέχρι το (2017) ώστε να μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές που θα αναλάμβαναν να ανακαινίσουν το καταφύγιο και να συνεισφέρουν στο κόστος λειτουργίας του Χιονοδρομικού.
Το ενδιαφέρον ήταν μικρό γι’ αυτό η Νομαρχία αναγκάζεται να επιδοτεί τη λειτουργία και την επιβίωση ενός τουριστικού και αθλητικού Κέντρου χωρίς καμιά απολύτως βοήθεια από την πολιτεία τα τελευταία πολλά χρόνια.
Είναι γνωστό βέβαια ότι τα χιονοδρομικά στην Ελλάδα με δυσκολία καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους γιατί έχουν μικρή περίοδο χιονοκάλυψης.
Όταν μάλιστα, όπως στην περίπτωση του χιονοδρομικού του Πηλίου, οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες το κόστος συντήρησης και οι ανάγκες είναι αυξημένα.
Η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή έκανε ένα σημαντικό βήμα. Προχώρησε μαζί με τους Δημάρχους της περιοχές, που μέχρι τότε ήταν απλοί επισκέπτες και παρατηρητές του Κέντρου, στην ίδρυση και λειτουργία, εδώ και δύο χρόνια, της εταιρείας εκμετάλλευσης Κενταύρων Όρος ΑΕ η οποία αναζητεί τρόπους εξασφάλισης της βιωσιμότητάς της. Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη ενός προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης του Κέντρου ώστε να διευρύνει τη λειτουργία της εταιρείας και με άλλες δραστηριότητες, καθ’ όλο το χρόνο, ώστε να καταστεί βιώσιμη. Πολύ σύντομα το θέμα θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εξεύρεση επενδύσεων. Είναι απόλυτη ανάγκη να γίνουν επενδύσεις και στον εξοπλισμό και σε άλλες δράσεις ώστε η εταιρεία του χιονοδρομικού να μην επιβαρύνει τους πολίτες της Μαγνησίας. Δεν μπορεί άλλοι να επωφελούνται από αυτή τη δραστηριότητα και άλλοι να την πληρώνουν. Σε άλλες χώρες, με μακρά εμπειρία στον τομέα, όπως στην Αυστρία και την Ελβετία τα μικρά χιονοδρομικά κέντρα που δεν είναι βιώσιμα από τη λειτουργία τους υποστηρίζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Έχουν δημιουργηθεί τοπικά ταμεία με εισφορές ανά κλίνη ή ανά διανυκτέρευση ή ανά λογαριασμό εστιατορίου και ενισχύουν τη χρηματοδότηση των χιονοδρομικών. Είναι αυτονόητο ότι και η πολιτεία πρέπει να συνεισφέρει στην υπόθεση αφού το Χιονοδρομικό λειτουργεί παράλληλα και ως Αθλητικό Κέντρο για την προετοιμασία αθλητών και τη διοργάνωση τοπικών και πανελληνίων πρωταθλημάτων. Ο διάλογος μόλις τώρα αρχίζει. Ας αναζητήσουμε τρόπους ανάδειξης και αξιοποίησης ενός ακόμη σημαντικού πλεονεκτήματός της περιοχής μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"