Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Οι πλούσιοι Γερμανοί και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης


Η είδηση που δημοσιεύθηκε, πριν από λίγες ημέρες, έλεγε ότι στη Γερμανία 44 άνθρωποι με μεγάλη περιουσία (πάνω από 500.000 ευρώ) ζητούν από το κράτος να τους επιβάλει φόρο 5%, για δύο(2) χρόνια, προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα τους στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης χρηματοδοτώντας συγκεκριμένα προγράμματα της παιδείας, της υγείας κλπ. Καλούσαν δε τους Γερμανούς πλουσίους να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους υπολογίζοντας ότι θα μπορούσε να συγκεντρωθεί το ποσό των 100 δις ευρώ αν όλοι οι εύποροι συμπατριώτες τους ακολουθούσουν την πρότασή τους.
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη γατί ήταν σπάνιο μια ομάδα πολιτών να καλεί την κυβέρνηση να τους επιβάλει επιπλέον φορολογία προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας τους.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια. Το ίδιο όμως το γεγονός μας επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της χώρας και της κάθε περιοχής ξεχωριστά είναι υπόθεση όλων μας.
Δεν μπορεί ο καθένας να «κλείνεται στο καβούκι» του και να λέει ότι η ανάπτυξη είναι υπόθεση του κράτους, της Νομαρχίας των Δήμων και των επιχειρήσεων. Όλοι συμφωνούμε ότι το κράτος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη κι έχουμε την απαίτηση να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί, με τις κατάλληλες πολικές, μια βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα στο πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου των ανοικτών κοινωνιών.
Η επίτευξη όμως του στόχου μας αφορά όλους. Η Τ.Α. σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, οι επαγγελματικές οργανώνεις, οι παραγωγικές οργανώσεις, οι συνεταιρισμοί και οι επιστημονικές ενώσεις μπορούν και πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση κλίματος συλλογικής προσπάθειας, συνεργατισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο καθένας μόνος του είναι μικρός κι αδύναμος μπροστά στον ανταγωνισμό και την πίεση της τεράστιας διαφημιστικής δαπάνης που συνοδεύει τη σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Η συνένωση όμως των δυνάμεων των πολλών μπορεί να επιβάλει τους όρους που απαιτούνται για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.
Αυτή η βασική αρχή πρέπει να «φωτίζει» τις προσπάθειές μας αν θέλουμε να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση στο Νομό που έχει φτάσει στα όρια της. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το τελευταίο διάστημα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν.
Η συνένωση της αναπτυξιακής εταιρείας, ΑΝΕΜ και του Κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης, ΚΕΚΑΝΑΜ πρέπει να αποτελέσει την αρχή για τη συνένωση όλων των δυνάμεων του τομέα στο Νομό. Ο σημερινός κατακερματισμός δεν βοηθάει στην οργάνωση και την ανάδειξη μιας βιώσιμης, αξιόπιστης και αποτελεσματικής αναπτυξιακής εταιρείας πραγματικό εργαλείο και σημείο αναφοράς για τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης.
Τα πολύ πετυχημένα παραδείγματα των αντίστοιχων εταιρειών στους νομούς Κοζάνης(ΑΝΚΟ) και Καρδίτσας(ΑΝΚΑ) απέδειξαν, στην πράξη, ότι όταν παραμερίζονται ανταγωνισμοί και αναδεικνύεται το κοινό συμφέρον το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό για όλους.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο χώρο της αγροτικής οικονομίας με τον κατακερματισμό των δυνάμεων σε τρεις ενώσεις στο Νομό όταν στη γειτονική Λάρισα και πολλούς άλλους νομούς, με μεγαλύτερη παραγωγική βάση, υπάρχει μια Ένωση η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη των παραγωγών της περιοχής.
Όλα αυτά συμπληρώνονται με την πρωτοβουλία της ΝΑΜ να στηρίξει την ανάπτυξη και τη λειτουργία Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Νομό που θα αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο οικονομικής στήριξης της τοπικής ανάπτυξης. Ένα μόνο στοιχείο καταδεικνύει τη αναγκαιότητα να αποκτήσει ο κοινωνικός τομέας της οικονομίας το δικό του τραπεζικό ίδρυμα σε κάθε περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες «βιώνοντας» την οικονομική κρίση αύξησαν στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα κέρδη τους κατά 2,5 δις ευρώ. Υπάρχει λοιπόν περιθώριο για λιγότερα κέρδη και περισσότερη στήριξη των επιχειρήσεων και των παραγωγών; Ένας ειλικρινής διάλογος για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η ανάπτυξη του τόπου και η ευημερία των πολιτών, είναι απαραίτητος τώρα με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης. Θα είναι πολύ χρήσιμος και μας αφορά όλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"