Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

το παλαιό σύνθημα είναι τώρα στοίχημα για την ελληνική κοινωνία

Η θεαματική αποδοχή της νέας κυβέρνησης τόσο στα εκλογικά ποσοστά όσο και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, στα πρώτα βήματα της θητείας της, δείχνουν ότι ο δρόμος που «έδειξε» και υποσχέθηκε προεκλογικά και διακηρύσσει, μετεκλογικά, ότι θα ακολουθήσει είναι ο σωστός.
Οι πολίτες κατανοούν γιατί οι εικόνες που έρχονται στο φώς της επικαιρότητας, από κάθε τομέα της οικονομίας και από κάθε Υπουργείο, αποτυπώνουν μια κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που διαφαινόταν μέχρι χθές.
Οι πολίτες κατανοούν γιατί μια χώρα, σχετικά, πλούσια, αφού βρίσκεται στην πρώτη εικοσάδα της παγκόσμιας κατάταξης, με διακόσια πενήντα (250) δις ευρώ ετήσιο εθνικό πλούτο, βρίσκεται στη δίνει ενός υψηλότατο δημόσιου ελλείμματος που απειλεί να αφανίσει τη χώρα. Οι πολίτες είναι σίγουροι και το εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης τόσο στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό όσο και στην υλοποίηση των δράσεων που τελικά οδηγούν στην πολύ κακή αξιοποίηση των δημοσίων δαπανών. Αυτό δηλαδή που κάνει ο κάθε ιδιώτης στην επιχείρησή του και ο κάθε νοικοκύρης στην οικογένειά του δεν το κάνει η πολιτεία που έχει στη διάθεση της έναν τεράστιο μηχανισμό υπαλλήλων, ποσοστιαία υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Σήμερα όλοι, επίσης, κατανοούν ότι ξαφνικά στα οικονομικά της χώρας δεν μπορεί να γίνουν θαύματα και να αρχίσουν να μοιράζονται παροχές. Αυτό θα σήμαινε νέα δανεικά από τις διεθνείς τράπεζες.
Όλοι όμως κατανοούν ότι εκεί που μπορεί να διαπρέψει η νέα κυβέρνηση και να κάνει πραγματικά θαύματα εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικούς οικονομικούς πόρους κι έχοντας την υποστήριξη όλων των πολιτών είναι η πλήρης ανατροπή της σημερινής Δημόσιας Διοίκησης που διαχειρίζεται από το σημαντικό εθνικό ετήσιο πλούτο και παραμένει, κατά κοινή ομολογία, ο μεγάλος ασθενής της χώρας.
Πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με μια Δημόσια Διοίκηση ευνουχισμένη, υποβαθμισμένη, αναποτελεσματική και «εν πολλοίς» διεφθαρμένη, σύμφωνα με αντικειμενικές αξιολογήσεις Διεθνών οργανισμών. Με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση υποβαθμισμένη, εξαρτημένη και «εν πολλοίς» χειραγωγημένη από τους Υπουργούς και τους Περιφερειάρχες της εκάστοτε κυβέρνησης. Μια Αυτοδιοίκηση που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ελάχιστες αρμοδιότητές που διαχειρίζεται.
Πορευόμαστε μ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα υποβαθμισμένο που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας της γνώσης. Μ’ ένα σύστημα Υγείας Πρόνοιας υποβαθμισμένο όπου σημαντικά ποσά από τις δαπάνες της πολιτείας και των Ταμείων των ασφαλισμένων γίνονται «βορά» σε κάθε είδους «πιράνχας», όπως κατά καιρούς έχει καταγγελθεί, χωρίς καμιά απολύτως προσπάθεια να αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα και η πρόληψη που θα ανατρέψει επιτέλους αυτή την πρωτοφανή κατανάλωση ιατρικών υπηρεσιών και φαρμάκων στην Ελλάδα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Πορευόμαστε με μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης τη στιγμή που η φοροδιαφυγή ξεπερνάει το 30% και η υπερκοστολόγηση των δημοσίων δαπανών φτάνει επίσης το 30%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος. Δεν χρειάζεται, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ειδικών, παρά να εισπραχθεί η μισή φοροδιαφυγή για να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Φαντασθείτε τι θα γίνει αν το ποσοστό αυτό γίνει 80% κι αν μειωθεί το ποσοστό της υπερκοστολόγησης των δημοσίων δαπανών στο 10 ή στο 5%. Η χώρα όχι μόνο θα «ανασάνει» αλλά θα έχει περιθώριο να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό κράτος, την έρευνα, τις δημόσιες επενδύσεις κλπ.
Σήμερα οι συνθήκες για τέτοιου είδους ανατροπές είναι πιο ώριμες από κάθε άλλη φορά. Το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή που γεννά αυτές τις πελατειακές σχέσεις με τη Δημόσια Διοίκηση και τους πολίτες έχει εξαντλήσει τα όρια του. Το σύνθημα «εδώ και τώρα» είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Ήρθε η ώρα για μια πλήρη ανατροπή της οργάνωσης του κράτους. Με ένα κράτος στρατηγείο και μια γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων σε μια ισχυρή και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι κατακερματισμένη και ευάλωτη στο κεντρικό κράτος και μια ισχυρή και αποτελεσματική αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Ο χρόνος είναι επαρκής ώστε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 να αναδειχθούν τα νέα όργανα της Αυτοδιοίκησης που θα βάζουν τη χώρα σε μια νέα εποχή πιο δημοκρατική πιο αποκεντρωμένη, πιο σύγχρονη πιο δημιουργική πιο αποτελεσματική. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση ώστε η Αυτοδιοίκηση να διαχειρίζεται απευθείας τους δικούς της πόρους και να πάψει να είναι επαίτης και εξαρτώμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε Περιφερειάρχη. Η τελευταία περίοδος με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Θεσσαλίας έχει πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι διορισμένος περιφερειάρχης πρέπει να αποτελέσει οριστικά παρελθόν για τη χώρα.
Καμιά αναβολή και καμιά παράταση της θητείας των σημερινών αιρετών οργάνων δεν απαιτείται, ως προτείνεται από κάποιους που διεκδικούν ρόλους. Τα ομόφωνα συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και οι προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ας γίνουν πραγματικότητα εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αναβολές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"