ΠΗΛΙΟ SOS: ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ;

Το συνέδριο με θέμα «προτάσεις για την προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος του Πηλίου» που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο 2ήμερο στην Αγριά, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας και τη συνδιοργάνωση του ΤΕΕ, του Πανεπιστημίου και της ΤΕΔΚ, ξεπέρασε, κατά κοινή ομολογία, κάθε προσδοκία όχι μόνο σε ότι αφορά τη συμμετοχή αλλά κυρίως σε ότι αφορά την ποιότητα του διαλόγου και την ειλικρίνεια των προτάσεων που ακούσθηκαν στις παρεμβάσεις των συνέδρων. Γι’ αυτό ο τίτλος που ανταποκρίνεται αυθεντικά στο πνεύμα και το περιεχόμενο του διαλόγου που κυριάρχησε στις εργασίες του συνέδριου είναι το «Πήλιο SOS».

Επιδιώξαμε να το κάνουμε σαφές από την αρχή ότι στόχος της Νομαρχίας δεν ήταν να γίνει ένα ακόμη συνέδριο είτε για να προβάλλουμε το Πήλιο είτε για να καταγράψουμε, για μια ακόμη φορά, τους κινδύνους που το απειλούν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Επιδιώξαμε να είναι ένα συνέδριο για τη σωτηρία του Πηλίου. «Το Πήλιο, τονίσαμε, «που θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό δείγμα αειφορικής διαχείρισης τις τελευταίες 10ετίες κινδυνεύει γι’ αυτό διεκδικούμε πλέον από την πολιτεία πλήρη αναθεώρηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου προστασίας. Το Πήλιο που για τους πολλούς φίλους του στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός για μας είναι ο τόπος μας, ένας μυθολογικός και ιστορικός τόπος, είναι ο πλούτος και το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής μας. Αυτό που για την χώρα μας είναι σημαντικός φυσικός και πολιτιστικός πλούτος για μας είναι κομμάτι του νομού μας. Η έλλειψη, όμως, ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης, η έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου και μηχανισμών ελέγχου, η έντονη ανοικοδόμηση σε συνδυασμό με την εκτεταμένη επέκταση των ορίων των οικισμών, η έλλειψη χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων και η αυθαίρετη δόμηση, είναι σήμερα οι μεγάλες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσιογνωμία του Πηλίου. Το Πήλιο βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: να συνεχίσει τη σημερινή καταστροφική του πορεία και να καταρρεύσει, ως οικοσύστημα, ή να ακολουθήσει μια σύγχρονη πορεία ανάπτυξης διατηρώντας όμως τα στοιχεία της φυσιογνωμίας του».

Όλοι οι εισηγητές κι όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνέχεια στη συζήτηση που ακολούθησε συμφώνησαν στον κοινό στόχο. Στη λήψη άμεσων μέτρων που θα αποτρέψουν την κατάτμηση των οικοπέδων και την ανέγερση συγκροτημάτων που μακροπρόθεσμα θα αλλοιώσουν το φυσικό και το οικιστικό περιβάλλον στο Πήλιο.

Στη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων ανατροπής της σημερινής πορείας ανάπτυξης του Πηλίου. Τέσσερα είναι τα σημεία που οριοθετούν τη στάση μας απέναντι στην πολιτεία που νομοθετεί. α) Η κήρυξη του Πηλίου σε περιοχή οικοανάπτυξης, β) ο περιορισμός της κατάτμησης των οικοπέδων και η θέσπιση ηπιότερης δόμησης, γ) η εκπόνηση μελέτης φέρουσας ικανότητας και η έγκριση Ειδικού Χωροταξικού για το Πήλιο που θα θέτει κανόνες για τα επί μέρους σχεδιασμούς των Δήμων (χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια) και τέλος δ) η σύσταση, με αρμοδιότητες και πόρους, ενός Φορέα Διαχείρισης του Πηλίου.

Ως τοπικοί πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς αλλά και ως πολίτες έχουμε την αυτονόητη ηθική και πολιτική υποχρέωση να κάνουμε ότι μπορούμε, όχι μόνο να προστατεύσουμε το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα της περιοχής, αλλά και να το βελτιώσουμε από τις βάναυσες επεμβάσεις, που δυστυχώς έχει ήδη συντελεσθεί.

Γιατί ο τουρισμός είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι το πλεονέκτημα της περιοχής μας. «Κανένας, όμως, δεν ταξιδεύει, σήμερα, για να απολαύσει ένα εξαιρετικό δωμάτιο. Ταξιδεύει για τη μοναδική εμπειρία που μπορεί να του δώσει κάθε τόπος. Θέλει να γευτεί, να αγγίξει, να ακούσει να μυρίσει και να δει έναν τόπο. Τον γεύεται μέσα από τις τοπικές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα, τον αγγίζει μέσα από την τοπική τέχνη και τη χειροτεχνία, μέσα από την τοπική αρχιτεκτονική, τον ακούει μέσα από την τοπική μουσική και τη ντοπιολαλιά, τον μυρίζει την άνοιξη στα μονοπάτια που περπατά, στις μυρωδιές της τοπικής κουζίνας, τον βλέπει στο τοπίο, στην πολιτιστική κληρονομιά, στη μοναδική φύση κάθε τόπου» όπως τόνισε στο μήνυμά του ο νέος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης. Μια τοποθέτηση που μας εκφράζει απόλυτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία