Η ΜΑΓΝΗΣΙΑΚΗ ΠΙΣΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Tο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε την τελευταία περίοδο. Υπερβολικά ποσοστά κερδών, ακριβοπληρωμένα υψηλόβαθμα στελέχη (golden boys), τοξικά ομόλογα και άλλα τραπεζικά παραπροϊόντα είναι «λέξεις κλειδιά» στο στόχαστρο της κριτικής.
Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές επιστρέφουν στον Keynes και συμφωνούν ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους, με σαφείς κανόνες ανάπτυξης της αγοράς, με ικανούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και δημόσιες επενδύσεις είναι επιβεβλημένος.
Όσο δε αποκαλύπτεται το μέγεθος των στρεβλώσεων από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς τόσο επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και η αναγκαιότητα του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό. Επανέρχεται ο υγιής συνεταιριστικός τομέας και ο συνεργατισμός των πολλών ως εξισορροπητικός και εξυγιαντικός παράγοντας της οικονομίας της αγοράς.
Πριν από λίγους μήνες, σε κεντρικό σημείο της πόλης του Βόλου, έγιναν τα εγκαίνια λειτουργίας ενός ακόμη τραπεζικού υποκαταστήματος που δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τους διερχόμενους ούτε, όπως αποδείχθηκε, από τους καταθέτες. Δεν πέρασε απαρατήρητο γιατί δεν ήταν ένα ακόμη τραπεζικό κατάστημα, γνωστής ή λιγότερο γνωστής τράπεζας, που ξεκίνησε από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή το εξωτερικό και επεκτείνεται στην επαρχία αναζητώντας πελάτες και κύκλο εργασιών.
Ήταν για όλους μια έκπληξη γιατί επρόκειτο για κάτι καινούργιο. Ήταν η συνεταιριστική τράπεζα του γειτονικού μας Νομού που μεγάλωσε και επεκτείνεται. Αφού κατέκτησε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των πολιτών της περιοχής της επεκτείνεται, ιδρύοντας υποκατάστημα και στην αγορά του Βόλου.
Το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι τι γίνεται με το Νομό Μαγνησίας, τον 3ο μεγαλύτερο Νομό της χώρας σε καταθέσεις; Τι γίνεται με τη Μαγνησιακή Πίστη, τον πιστωτικό συνεταιρισμό των περίπου δύο χιλιάδων(2000) συμπολιτών μας που ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια με στόχο την ίδρυση τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας που θα αποτελούσε στήριγμα της τοπικής οικονομίας και ένα αναπτυξιακό εργαλείο της περιοχής;
Γιατί μείναμε πίσω και «μας βρήκε» η πρόσφατη οικονομική κρίση ανίσχυρους και αδύναμους μπροστά στο πανίσχυρο εγχώριο και παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα που τώρα επιβάλλει δυσβάστακτους όρους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων;
Τι έφταιξε και δεν εμπιστευθήκαμε την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και από ανθρώπους που πιστεύουν στη συνεργατική ιδέα και στην αναγκαιότητα του κοινωνικού τομέα της οικονομίας;
Γιατί σε άλλες, πιο φτωχές, περιοχές ήταν πετυχημένη η προσπάθεια και τώρα τους βλέπουμε όχι μόνο να ιδρύουν υποκαταστήματα στην περιοχή μας αλλά να κερδίζουν και δική μας εμπιστοσύνη;
Δεν είναι θέμα τοπικού εγωϊσμού ή αντιπαράθεσης με τα τοπικά υποκαταστήματα των Κεντρικών Τραπεζών ούτε θέμα αναζήτησης ευθυνών γιατί δεν κερδήθηκε το στοίχημα και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου.
Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν κι όλοι να επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στην προοπτική μετατροπής της Μαγνησιακής Πίστης σε τραπεζικό ίδρυμα, εδώ και τώρα. Η αναγκαιότητα είναι δεδομένη και οι δυνατότητες του Νομού απεριόριστες.
Απαιτείται η εγγραφή νέων μελών και κυρίως η συγκέντρωση πρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου 3 εκ ευρώ. Αξίζει η προσπάθεια των ανθρώπων που εθελοντικά αγωνίζονται το τελευταίο διάστημα να αναβιώσουν και να ολοκληρώσουν το εγχείρημα ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία. Αξίζει η προσπάθεια γι’ αυτό οι τοπικοί φορείς πρέπει να πρωτοστατήσουν να κερδηθεί η χαμένη αξιοπιστία. Το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί δεν είναι μεγάλο ενώ το όφελος για την οικονομία και τις επιχειρήσεις θα είναι πολλαπλάσιο.
Στο Επιμελητήριο είναι καταγεγραμμένες 20.000 επιχειρήσεις. Αν ο καθένας αγοράσει μία μετοχή των 180 ευρώ το ποσό θα συγκεντρωθεί και σε ελάχιστο χρόνο το όραμα θα γίνει πραγματικότητα.
Το τέλος του 2009, που θέτει ως χρονικό όριο, η σημερινή ομάδα των στελεχών της Πίστης να ιδρυθεί η Τοπική Τράπεζα είναι εφικτός αρκεί να γίνει κοινός στόχος. Δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουν το εγχείρημα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να γίνουν τώρα χορηγοί επικοινωνίας. Σε περίοδο κρίσης, το μακρινό 1864, ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός σε μια πόλη της Αγγλίας. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες. Το τραπεζικό σύστημα είναι το στήριγμα κάθε οικονομίας. Η σωστή όμως λειτουργία του μέσα από έναν υγιή ανταγωνισμό είναι βασική προϋπόθεση.
Σχόλια