ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΚΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ

«Δεν θέλουμε λεφτά. Να μας κάνουν έργα θέλουμε, για να κοιμόμαστε ήσυχοι. Όταν βλέπουμε ένα σύννεφο, λέμε πάλι τα ίδια. Ζούμε έναν εφιάλτη. Μπορείτε να μας βοηθήσετε; Θα σας είμαστε ευγνώμονες».
Αυτά τα απλά, σταράτα και ειλικρινή λόγια, βγαλμένα από τη ψυχή του, μου είπε ο 94χρονος μπάρμπα Σπύρος Πατσιαντάς, κάτοικος της συνοικίας Νεάπολη, την προηγούμενη εβδομάδα όταν βρέθηκα εκεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής για τις ζημιές που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου (12-12-08).
Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά την ιστορία της συνοικίας, που έχει πληγεί πολλές φορές από τις πλημμύρες και τις «εκτροπές» του Ξηριά. Ένας άνθρωπος που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της περιοχής και ξέρει πολύ καλά τι λέει όταν χαρακτηρίζει τις πλημμύρες εφιάλτη της περιοχής.
Τον τελευταίο μεγάλο εφιάλτη τον έζησε πριν από, σχεδόν, τρία(3) χρόνια όταν το Οκτώβριο του 2006 ο χείμαρρος Ξηριάς πλημμύρισε και διοχέτευσε τεράστιες ποσότητες νερών μέσα στην συνοικία η οποία και υπέστη βαρύτατες ζημιές.
Ως νέα Νομαρχιακή Αρχή αναλάβαμε, την 1-1-2007, να διαχειριστούμε μεταξύ των άλλων το κρίσιμο αυτό θέμα με δύο οξύτατες συνιστώσες. Το πρώτο ήταν να αποζημιωθούν άμεσα οι βιοτέχνες της περιοχής ώστε σύντομα να ορθοποδήσουν ξανά και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα που μέσα σε μια νύχτα διακόπηκε τόσο βίαια.
Το σημαντικότερο όμως καθήκον μας ήταν να μελετήσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα του μεγαλύτερου χειμάρρου του νομού στον οποίο εκβάλλουν επίσης οι χείμαρροι Σεσκουλιώτης και Κακαβιώτης, η σήραγγα της Κάρλας και γενικά τα βρόχινα νερά μιας ευρύτερης περιοχής (λεκάνη απορροής) 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μια μελέτη απόλυτα απαραίτητη για να τεκμηριώσει κανείς και να ξέρει τι φταίει και τι πρέπει να γίνει. Για να μπορούμε να διώξουμε τον εφιάλτη των κατοίκων και να προλάβουμε την επόμενη καταστροφή και τις επόμενες αποζημιώσεις που στοιχίζουν στον έλληνα πολίτη-φορολογούμενο πολλαπλάσια. Για να δώσαμε έμφαση στην πρόληψη και όχι στην αποκατάσταση ζημιών όπως θα έπρεπε να πορεύεται μια ευνομούμενη πολιτεία που διαχειρίζεται αποδοτικά και με σύνεση τις δημόσιες δαπάνες. Είναι γνωστό ότι μόνο το 2006 πληρώθηκαν οκτώ(8) εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις δικαιούχων και για έργα καθαρισμού και αποκατάστασης ζημιών στην περιοχή. Πόσες φορές όλως πληρώθηκαν αποζημιώσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια;
Αναζητήσαμε λοιπόν αμέσως πηγές χρηματοδότησης και εξασφαλίσαμε από την πολιτεία και το Γ’ ΠΕΠ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πιστώσεις για τη σύνταξη αντιπλημμυρικών μελετών για τους χειμάρρους Ξηριά και Κραυσίνδωνα. Προκηρύξαμε και ήδη συντάχθηκαν οι μελέτες για τους δύο(2) αυτούς χείμαρρους στο σύνολό τους και ιδιαίτερα η συμπεριφορά τους μέσα στις αστικές περιοχές. Οι μελέτες, που έχουν υποβληθεί ήδη στην περιφέρεια για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ήταν αποκαλυπτικές για όλους όσους έκαναν, κατά καιρούς, εκτιμήσεις για την επάρκεια των έργων διευθέτησης των χειμμάρων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.
Οι μελέτες κατέδειξαν ότι οι σημερινές όχθες των χειμάρρων, από το Διμήνι μέχρι τη θάλασσα, για τον Ξηριά και από τη 2ας Νοεμβρίου μέχρι το λιμάνι, για τον Κραυσίνδωνα, δεν επαρκούν για τα νερά μεγάλων πλημμυρών που επαναλαμβάνονται κάθε εκατό χρόνια, όπως αυτές που έγιναν το 2006. Πόσο μάλλον όταν οι κοίτες τους δεν διατηρούνται καθαρές από τις φερτές ύλες ή από την εγκληματική απόρριψη μπάζων, οικιακών συσκευών κλπ. από μερίδα των συμπολιτών μας.Διεκδικούμε λοιπόν άμεσα πόρους, από το Δ’ ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, για την κατασκευή των έργων που προβλέπουν οι μελέτες οι οποίες θα παρουσιασθούν σε δημόσιο διάλογο τις επόμενες ημέρες, μόλις έχουμε την έγκριση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Λάρισας. Το θέμα είχε τεθεί, από το Νομάρχη Μαγνησίας, ήδη από το 2007 στο Περιφερειακό Συμβούλιο γι’ αυτό και είχε ήδη προ-εγκριθεί πίστωση 15 εκ. ευρώ για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που θα προέκυπταν από τις μελέτες. Είμαστε λοιπόν κοντά στην υλοποίηση της οφειλόμενης υποχρέωσης έναντι των κατοίκων της περιοχής. Να προχωρήσουμε στην κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜΒ που είναι υπεύθυνοι για το αστικό δίκτυο προωθούν την κατασκευή δικτύου και έργων που θα ανακουφίσουν οριστικά τη συνοικία της Νεάπολης. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας ώστε σύντομα ο εφιάλτης της Νεάπολης να γίνει οριστικά παρελθόν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία