Ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά: η νέα πρόκληση στην παραγωγή ενέργειας

Αυτή την εβδομάδα το ΤΕΕ/Μαγνησίας διοργάνωσε μια ακόμη ημερίδα για ένα πολύ επίκαιρο και κρίσιμο θέμα που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επιβίωση του ίδιου του πλανήτη.
Πρόκειται για την παρουσίαση της νέας πρόκλησης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μια ανανεώσιμη πηγή, όπως είναι η άφθονη ηλιακή ακτινοβολία, αξιοποιώντας την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Δεν πρόκειται βέβαια για μια νέα τεχνολογία διότι το φωτοβολταϊκό φαινόμενο (μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια) ανακαλύφθηκε 170 χρόνια πριν, το μακρινό 1839, και χρησιμοποιήθηκε μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στις διαστημικές εφαρμογές. Όλοι κατανοούμε ότι η άφθονη και φθηνή ενέργεια από τις άλλες πηγές, τα οικονομικά συμφέροντα και η έλλειψη ευαισθησίας για την προστασία του περιβάλλοντος κράτησαν τη σπουδαία αυτή πηγή παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στο περιθώριο για πολλές 10ετίες.
Ζούμε όμως σήμερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κλιματιστικές αλλαγές που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μια υπερθέρμανση που προέρχεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μια υπερθέρμανση που είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ως συνέπεια του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής ενέργειας από την καύση στερεών και υγρών καύσιμων.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει το μέγεθος της ωφέλειας στην προστασία του περιβάλλοντος από τη χρήση των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκεί να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο. Ένα φωτοβολταϊκό που παράγει ένα κιλοβάτ(kw) ηλεκτρικής ενέργειας αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, κάθε χρόνο, δηλαδή όση ποσότητα μπορεί να απορροφήσει ένα δάσος δύο(2) στρεμμάτων.
Ζούμε επίσης σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, από την παγκόσμια κοινότητα, να εξέλθουμε από αυτή την κρίση με νέους όρους, κάνοντας χρήση των πράσινων μεθόδων παραγωγής ενέργειας εξοικονομώντας ενέργεια με τους κανόνες που τίθενται τόσο στην οργάνωση της παραγωγής όσο και στην οργάνωσης της κοινωνίας. Τι γίνεται όμως στη χώρα μας; Είμαστε ικανοποιημένοι για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η χώρας μας στις ανάγκες της νέας εποχής για την πράσινη λεγόμενη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση των πόρων με την πράσινη ενέργεια.
Ασφαλώς όχι. Διότι την ώρα που η ελληνική αγορά «στραγγαλίζεται» από το ένα ασαφές θεσμικό πλαίσιο, την ώρα που οι διάφοροι φορείς θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, η Ισπανία εγκατέστησε το τελευταίο χρόνο 2.500 μεγαβάτ(MW) φωτοβολταϊκών, η Γερμανία 1.500 MW, ενώ χώρες που ξεκίνησαν μετά από την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, εγκατέστησαν, το 2008, περί τα 50 MW η κάθε μία. Στην Ελλάδα, παρά τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η ίδια η πολιτεία, η αδειοδότηση των χιλιάδων εκκρεμούντων έργων καθυστερεί αναίτια.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα που έχουμε σε αφθονία την ανανεώσιμη αυτή πηγή ενέργειας. Σε μια χώρα που έχουμε την ενεργειακή εξάρτηση των νησιωτικών σταθμών παραγωγής από το πετρέλαιο και το τεράστιο κόστος μεταφοράς της. Κι όταν όλα αυτά έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην τουριστική ανάπτυξη και το κόστος παραγωγής ενέργειας.
Δυστυχώς 33 μήνες από την ψήφιση του Ν.3468/06 ο οποίος ενισχύει οικονομικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, δεν έχει υπογραφεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις με αποτέλεσμα οι κατά τόπους Υπηρεσίες να αυτοσχεδιάζουν. Άλλες να θεωρούν τα φωτοβολταϊκά βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εφαρμόζουν τις σχετικές ρυθμίσεις, άλλες να απαιτούν οικοδομικές άδειες ή αρτιότητα γηπέδου ως να επρόκειτο να κτίσει κανείς κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μου τηλεφώνησαν από άλλο Νομό για να μας ρωτήσουν για το πώς ερμηνεύει η δική η πολεοδομική Υπηρεσία της ΝΑΜ την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
Η πολιτεία, λοιπόν, οφείλει, άμεσα, να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο και να χρηματοδοτήσει γενναία την επέκταση και την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων των φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε επιχείρηση και κάθε νοικοκυριό.
Πρέπει άμεσα να ενισχύσει την Τ.Α., όπως γίνεται σε άλλες χώρες, προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημόσια κτίρια και κυρίως σε όλα τα σχολεία.
Στη Νομαρχία έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στην τροποποίηση του διατάγματος που θέτει όρους για τη δόμηση στο Πήλιο στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενσωμάτωσης της δυνατότητας εισαγωγής των φωτοβολταϊκών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποδοχή των προτάσεων μας και την τροποποίηση του επίμαχου διατάγματος.
Εγκαθιστούμε, άμεσα, στο μοναδικό κτίριο που διαθέτουμε, το Διοικητήριο, ένα πιλοτικό φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να παροτρύνουμε τους πολίτες, αφού ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο, να υιοθετήσουν τα φωτοβολταϊκά για την παραγωγή και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία