ΟΙ «ΑΧΡΗΣΤΕΣ» ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Τι σχέση μπορεί να έχει η αντιδικία των αγροτών της Κάρλας, κι όχι μόνο, με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του έργου, «ανόρυξης 50 νέων γεωτρήσεων ύδρευσης στην περιοχή Ριζομύλου και κατασκευής δικτύου μεταφοράς νερού στο Π.Σ. Βόλου», με την πρόσφατη «συμφωνία των Αθηνών» σχετικά με τον κόμβο του Βελεστίνου που απασχολεί τους κατοίκους του Δήμου Φερών τα τελευταία δέκα(10) χρόνια;
Το κοινό σημείο είναι ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά και «πολύπαθα» έργα, στην ίδια περιοχή, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στο πρώτο έργο που αφορά την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας έχουμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ένα πολύ θετικό βήμα και μια σοβαρότατη εμπλοκή. Το πολύ θετικό γεγονός είναι ότι, μετά από καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων(4) ετών κι αφού προηγήθηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ξεκίνησε, επιτέλους, η αντίστροφη πορεία ανασύστασης της λίμνης εικοσιπέντε(25) σχεδόν χρόνια μετά την αποξήρανσή της. Η νέα σοβαρή εμπλοκή, για το ίδιο έργο, αφορά τη δημοπράτηση, ανόρυξης 50 νέων γεωτρήσεων για την ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου, χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι περιβαλλοντικοί όροι, που το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε, ούτε η διαμορφωθείσα πραγματικότητα στην περιοχή αλλά κι ο ορθολογισμός στη χρήση δημοσίων δαπανών.
Σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγρότες βλέπουν να αυξάνονται οι επιφανειακές ρηγματώσεις, που προέρχονται την αποξήρανση των υπόγειων εδαφών που προκαλούν οι 4.000 γεωτρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγρότες βλέπουν αφενός μεν να αυξάνεται το κόστος άντλησης νερών αφετέρου να μειώνεται η παραγωγή τους αφού τα αντλούμενα νερά, από βάθη 300 μέτρων, είναι πια περίπου υφάλμυρα.
Σε μια περίοδο μάλιστα που ξεκινάει και η Δ’ προγραμματική περίοδος (Δ’ ΕΣΠΑ) και η περίοδος προετοιμασίας των Μεσογειακών αγώνων του 2013 και οι ανάγκες για δημόσιες επενδύσεις είναι μεγάλες και η χώρα δανείζεται, με σκληρούς όρους, για να καλύψει τις ανάγκες της.
Η άκαιρη, λοιπόν, δημοπράτηση αυτού του έργου, με διάθεση πίστωσης περίπου δέκα(10) εκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει την οργή των αγροτών της περιοχής που δικαιολογημένα εμποδίζουν την κατασκευή του. Έχει προκαλέσει την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που με ψήφισμά του ζητάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ: α) την άμεση διακοπή των εργασιών του συγκεκριμένου έργου και την επανεξέταση της κατασκευής του όταν ικανοποιηθούν οι όροι της παρ. 37 των περιβαλλοντικών όρων που σημαίνει άνοδος της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα β)την άμεση σύνταξη μελέτης για την αντιμετώπιση των ρηγμάτων και την υπόδειξη του ενδεδειγμένου τρόπου κατασκευής των οικοδομών στη περιοχή του Ριζομύλου και γ) την προώθηση, με εντατικούς ρυθμούς, της ολοκλήρωσης των έργων πλημμυρισμού της λίμνης καθώς και της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου ώστε να σταματήσει η λειτουργία των 4000 γεωτρήσεων και να αποκατασταθεί, ποσοτικά και ποιοτικά, ο υπόγειος υδροφορέας.
Στο δεύτερο έργο που αφορά στην κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στο Βελεστίνο, μετά από δέκα(10) χρόνια συζητήσεων, αλλαγής θέσεων και σύνταξης μελετών, είχαμε μια ακόμη σύσκεψη στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο γραφείο του Υπουργού κ. Σουφλιά, στην οποία λήφθηκαν επιτέλους αποφάσεις για την κατασκευή του έργου. Πέρα, όμως, από τις τοπικές παλινωδίες (για τις οποίες υπάρχουν ευθύνες) και τη σύνταξη διαδοχικών μελετών (που θέλουν το χρόνο τους) στο έργο αυτό είχαμε έναν «ιδιότυπο εκβιασμό». Για να κατασκευασθεί ο κόμβος, στη θέση που τελικά έχει προσδιοριστεί μπροστά στις εγκαταστάσεις του 304 ΠΕΒ, απαιτείται η παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 13 στρεμμάτων από τη δημόσια έκταση που είχε αποκτηθεί με απαλλοτρίωση, για της ανάγκες της στρατιωτικής μονάδος, πριν από πολλά χρόνια.
Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει αυτή η παραχώρηση το Υπουργείο απαιτούσε από το άλλο Υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, την κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των εγκαταστάσεων του, το κόστος των οποίων, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι δέκα εκατομμύρια ευρώ όταν η κατασκευή του κόμβου δεν υπερβαίνει το 1 εκ ευρώ.
Το τι προβλέπει η πρόσφατη «απόφαση των Αθηνών» δεν είναι σαφές. Αν ισχύει αυτό που διαβάσαμε στο ρεπορτάζ των εφημερίδων ότι η Περιφέρεια δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει, από τους πολύτιμους και λιγοστούς πόρους του Δ’ ΕΣΠΑ, την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων του ΠΕΒ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν από την χρηματοδότηση σημαντικών δημόσιων υποδομών του Νομού μας.
Είμαι σίγουρος ότι ο έμπειρος παλαιός μηχανικός και ορθολογιστής Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς, θα προτιμήσει να διακόψει την εργολαβία ανόρυξης των 50 «άχρηστων», αυτή τη χρονική στιγμή, γεωτρήσεων προκειμένου και να ικανοποιήσει τον Υπουργό Άμυνας και να μην επιβαρύνει το Δ’ ΕΣΠΑ με το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων του 304 ΠΕΒ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ