ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο


Χαιρετισμός Αντινομάρχη, Ηλία Ξηρακιά

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στην έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου με θέμα τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) στην εκπαίδευση γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις νέες τεχνολογίες και την εισαγωγή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σας καλωσορίζω στη Μαγνησία και στο Βόλο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και εύχομαι η παραμονή σας, εδώ, να συνδυαστεί, με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο συνέδριο και με ευχάριστες εξορμήσεις στις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας.
Αποτελεί κοινοτυπία να επαναλάβει κανείς ότι οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η πληροφορική και οι επικοινωνίες μαζί με τις νέες ιδέες και τις, κάθε είδους, καινοτομίες αποτελούν το βασικούς συντελεστές της ανάπτυξης στην σύγχρονη εποχή της νέας οικονομίας της οικονομίας της γνώσης.
Είναι επίσης οι νέες τεχνολογίες ένα άριστο μέσο για την αποτελεσματική άσκηση μίας σειράς κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών διασφάλισης της διαφάνειας στη δράση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο διάδοσης των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με μια δυναμική παρέμβαση των τοπικών κοινωνιών και μια συντονισμένη άσκηση πολιτικών και υλοποίησης προγραμμάτων από την Τ.Α. ώστε το συντομότερο δυνατό να καταπολεμήσουμε την τεχνοφοβία, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και τη νέα μορφή κοινωνικού αποκλεισμού που αυτός συνεπάγεται.
Να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια γνώση, να κατοχυρώσουμε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή του πολίτη στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα.
Να πλησιάσουμε εν τέλει τον ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο όρο, καθιστώντας τις νέες τεχνολογίες εύκολα προσβάσιμο και ευρύ κοινωνικό αγαθό.
Στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού σχετικά με τον αναπροσδιορισμό των εκπαιδευτικών στόχων στην Κοινωνία της μάθησης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, οι μελέτες που ασχολούνται με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.
Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση είναι αναγκαία προϋπόθεση στο πλαίσιο ενός γενναίου εκσυγχρονισμού των μεθόδων μάθησης και διδασκαλίας, όπως άλλωστε προτείνεται και από τα αποτελέσματα των σύγχρονων ερευνών για τη μάθηση και τη διδασκαλία.
Η αποτελεσματική χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση απαιτεί τόσο τοπικές αλλαγές όσο και ευρύτερες αναδιοργανώσεις στα αναλυτικά προγράμματα και τις μεθόδους εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών: α) στη βασική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ, β) στην υποστήριξη της χρήσης των ΤΠΕ από τη διοίκηση του σχολείου και γ) στη συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολείων και ιδιαίτερα στην κατάλληλη τεχνική υποστήριξη του σχολείου. Οι τοπικές αλλαγές δεν θα είναι όμως αποτελεσματικές αν δεν συνοδευτούν από σημαντικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στις μεθόδους εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι η ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών και η υλοποίηση σύγχρονων προγραμμάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική κοινωνία, σε συνεργασία με τα επιστημονικά ιδρύματα και τα Πανεπιστήμια, θα συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή σύγχρονων ποιοτικών υπηρεσιών τόσο στη διοικητική εξυπηρέτηση όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η Τ.Α. οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε αφενός μεν να μη δημιουργηθούν ψηφιακά χάσματα αφετέρου δε να καταστούν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογικής προόδου κτήμα του κάθε πολίτη, καθιστώντας τον με τον τρόπο αυτό ισότιμο μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης.
Εύχομαι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση ΤΠΕ στην εκπαίδευση να συνεχίσουν πιο δυναμικά τον επιμορφωτικό τους ρόλο, ως βασικού θεσμού στην οργάνωση της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, Η AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ας μιλήσουμε, επιτέλους, για την πόλη μας Ενέργεια και περιβάλλον μείζονα θέματα για την επόμενη 5ετία