ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΑ 91/02

Οι παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα πρόστιμα ..… «για το καλό μας»

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχει πληρώσει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, επειδή δεν προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία και τελικά γιατί δεν εφαρμόζει, έγκαιρα, τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Και μη φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για αντίσταση στα «ξένα μονοπώλια» ή για «εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Πρόκειται για καθημερινά θέματα όπως είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές, δηλαδή η αυθαίρετη απόρριψη σκουπιδιών και μπαζών στα ρέματα, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων με συστήματα αποχέτευσης σε κάθε οικισμό κτλ. Η περίπτωση π.χ. του σκουπιδότοπου «Κουρουπητός» στην Κρήτη είναι χαρακτηριστική γιατί μας επιβλήθηκε πρόστιμο 5,4 εκ ευρώ για προσβολή του φυσικού περιβάλλοντος.
Μας επιβάλλουν δηλαδή πρόστιμα οι «φίλοι μας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που εμείς πρώτοι έπρεπε να φροντίζουμε. Για θέματα που μας αφορούν άμεσα, για θέματα που έχουν σχέση με την ποιότητα της ζωής μας, που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, το βασικό πλεονέκτημά μας για τον τουρισμό.
Μια οδηγία που δεν εφαρμόζεται ακόμη η χώρα μας, παρά του ότι έχει εκδοθεί από το 2002 και έπρεπε να έχει υποχρεωτική εφαρμογή από το 2006, έρχεται να μας υπενθυμίσει σήμερα, με πολύ ηχηρό τρόπο, η οικονομική ύφεση που διαπερνά όλες τις οικονομίες του κόσμου.
Πρόκειται για την οδηγία 91/2002 που αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Την κατασκευή δηλαδή κτηρίων με την πρόνοια και την λήψη μέτρων που θα εξοικονομούν ενέργεια (π.χ. καλή θερμομόνωση, διπλά τζάμια, έλεγχο καυστήρων κτλ.).
Αναφέρω μερικά μόνο στοιχεία για να καταδείξω το μέγεθος του προβλήματος για τη χώρα μας, το μέγεθος για μια αληθινή σπατάλη πολύτιμων πόρων μιας οικονομίας που διαρκώς δανείζεται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η Ελλάδα, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαθέτει τα πιο σπάταλα, ενεργειακά, κτήρια στην Ευρώπη με πρωταθλητές τα δημόσια κτήρια. Ένα κτίριο στην Ελλάδα καταναλώνει κάθε χρόνο διπλάσια ποσότητα ενέργειας από τη Δανία και τη Σουηδία με τη διαφορά ότι αυτές είναι χώρες βόρειες, ψυχρές και «σκοτεινές» μερικούς μήνες το χρόνο. Η Ελλάδα καταναλώνει το 50% της ενέργειας που παράγει για τη θέρμανση και το δροσισμό των κτιρίων της. Την τελευταία 10ετία, στη χώρα μας, έχουμε την εγκατάσταση 400.000 νέων κλιματιστικών κάθε χρόνο. Για κάθε ευρώ που δίνουμε για την αγορά κλιματιστικού η χώρα πρέπει να ξοδεύει δύο ευρώ για την εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Με αγωνία μια δασκάλα, προχθές στη Σκιάθο, με ρωτούσε για το σχολείο της όπου καταναλώνουν 2 τόνους πετρέλαιο το μήνα και το θερμόμετρο στις τάξεις «δεν ανεβαίνει» πάνω από τους 18 βαθμούς. Πώς «ν’ ανέβει» το θερμόμετρο όταν τα παράθυρα «μπάζουν από παντού» όταν το κτίριο είναι παλαιό χωρίς μόνωση κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό που περιγράψαμε, και πριν αρχίσουν οι παραπομπές και τα πρόστιμα... «για το καλό μας», μπορεί η οικοδομική κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για να εφαρμόσουμε επιτακτικά τώρα την οδηγία 91/02 για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη δραστηριοποίηση των επαγγελμάτων της οικοδομής. Για την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για επενδύσεις και κοινωνική πολιτική στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια κλπ. Υπολογίζεται ότι η εφαρμογή της οδηγίας στην Ελλάδα θα δημιουργήσει 15.000 νέες θέσεις εργασίας περισσότερες δηλαδή από αυτές που θα δημιουργήσει όλο το Δ’ ΕΣΠΑ για μια 6ετία. Το κάνουν ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία, εκτός από το τραπεζικό σύστημα και τη βιομηχανία αυτοκινήτων, ενισχύει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, την οικοδομή για την εξοικονόμηση ενέργειας και υπολογίζει ότι θα δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας. Εμείς προς το παρόν επιμένουμε με τα 28 δις ευρώ προς τις τράπεζες.
Η οικοδομή έχει εισέλθει σε μια περίοδο κρίσης και χρειάζεται τη στήριξη μας γιατί πάντα αποτελούσε και αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας μας. Το κόστος εκσυγχρονισμού μιας μέσης κατοικίας, 70 έως 100 τετραγωνικά μέτρα, για την εφαρμογή της οδηγίας 91/2 υπολογίζεται σε 15.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση όμως της ενέργειας που θα προκύψει είναι τεράστια και θα ανακουφίσει τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το εισόδημα του κάθε πολίτη-καταναλωτή. Θα ήταν τραγικό για μια ακόμη φορά μια οδηγία, η εφαρμογή της οποίας είναι υποχρεωτική από το 2006, που είναι τόσο ευεργετική για την οικονομία και την «τσέπη» μας να περιμένουμε να μας την επιβάλλουν, με το φόβο των προστίμων, οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Η πολιτεία οφείλει για το συμφέρον όλων μας να επιδοτήσει τώρα την εφαρμογή της εξοικονόμησης ενέργειας σε παλαιές και νέες οικοδομές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"