Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ, Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΥ 2013.

Υπάρχει μια σύμπτωση γεγονότων στην τοπική μας επικαιρότητα που είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και αποτελούν μια πρόκληση για όλους μας, γιατί πρόκειται για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Το πιο πρόσφατο γεγονός είναι ότι στη πόλη μας το τεχνικό Επιμελητήριο(ΤΕΕ) και η διεθνής ένωση αρχιτεκτόνων(UIA), με τη συμβολή τοπικών φορέων, οργάνωσαν ένα ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο με θεματολογία τo σύγχρονο σχεδιασμό των πόλεων μεσαίου μεγέθους, όπως ο Βόλος. Τονίσθηκε ιδιαίτερα από τους εισηγητές, που είχα το χρόνο να παρακολουθήσω, ότι μια πόλη μεσαίου μεγέθους είναι πράγματι προνομιακός χώρος για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού σχεδιασμού, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αστικοποίησης, με τις δραματικές συνέπειες που γνωρίζουμε στο περιβάλλον παγκόσμια και των κλιματικών αλλαγών που επέρχονται στον πλανήτη μας.
Ένα άλλο αποκαλυπτικό γεγονός ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης που ανέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, όπου καταγράφονται με σαφή τρόπο και οι πηγές που επιβαρύνουν με αέριους ρύπους, εδώ και καιρό, την πόλη και το ποσοστό συμμετοχής κάθε πηγής σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου Ν. Ιωνίας. Βασική πηγή ρύπανσης φαίνεται ότι είναι το αυτοκίνητο, οι μεγάλες μονάδες της περιοχής, οι καμινάδες των κατοικιών κι άλλες διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Συμπίπτει αυτή την περίοδο, επίσης, να είναι σε εξέλιξη η σύνταξη, πρώτη φορά για την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, του Ρυθμιστικού Σχεδίου που αποσκοπεί στη χωροταξική οργάνωση της περιοχής, την άσκηση πολιτικής γης, τη χωροταξική οργάνωση της πόλης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Δημοτική Αρχή του Βόλου βρίσκεται επίσης, αυτή την περίοδο, «ένα βήμα» πριν από την ανάθεση της μελέτης αναθεώρησης κι επέκτασης του σχεδίου πόλης, ενώ ο Βόλος μαζί με τη Λάρισα έχουν αναλάβει, εδώ και οκτώ(8) μήνες, τη διοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων του 2013.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως εκ του ρόλου της, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ανάδειξης των νέων προτεραιοτήτων, που πρέπει να γίνουν κοινές επιδιώξεις όλων μας. Φέραμε με τις πρωτοβουλίες μας στο επίκεντρο του τοπικού ενδιαφέροντος και του δημόσιου διαλόγου το θέμα του περιβάλλοντος.
Τώρα, η αποτύπωση των πηγών αερορύπανσης και το ποσοστό συμμετοχής μιας εκάστης, μας βάζουν όλους μπροστά σε νέες δράσεις και νέους σχεδιασμούς για την πόλη και το περιβάλλον που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών, όπως είναι ο περιφερειακός, είναι στις προτεραιότητες της. Ο ενεργειακός σχεδιασμός και το σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ν.Σ., είναι στις άμεσες επιδιώξεις μας. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για το περιβάλλον, πρέπει να γίνουν στόχοι της πόλης και των κατοίκων της.
Η ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων, σύμφωνα και με την οδηγία 2000 /60 για την ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλίας, είναι επιτακτική ανάγκη και έχουμε ήδη αργήσει.
Tο χρονικό ορόσημο του 2013 της διοργάνωσης των Μεσογειακών αγώνων μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού σχεδιασμού, για την πόλη και την περιοχή.
Ακόμη κι αν δεν υπήρχε το χρονικό αυτό ορόσημο, θα έπρεπε εμείς να ορίσουμε την επόμενη 10ετία ως χρονικό ορίζοντα για την προώθηση μιας τέτοιας μακρόπνοης προσπάθειας, παράλληλα με την εξ ίσου σημαντική διαχείριση της καθημερινότητας.
Συμπερασματικά οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει. Τα προβλήματα περιβάλλοντος στην περιοχής μας είναι γνωστά. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές και ολιγωρίες.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και η συμπεριφορά όλων μας πρέπει να αλλάξει και σ’ ό,τι αφορά την προσωπική συμμετοχή (χρήση αυτοκινήτου, σχεδιασμός κατοικιών, ρύθμιση καυστήρων κλπ.) κυρίως όμως στη δυναμική διεκδίκησης έναντι εκείνων που αποφασίζουν, ώστε οι αποφάσεις τους να ενταχθούν σ’ ένα μακροχρόνιο σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ