ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ Η ΝΕΑ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΙ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ*

«Πολύ καθαρή είναι η θάλασσα σήμερα», μου είπε ένας φίλος στην ακτή «πλάκες» όπου κολυμπούσαμε, «κι ας ρίχνετε μια βδομάδα τώρα τα λύματα», γιατί έτσι άκουσε όπως μου είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης(ΜΜΕ) για τη νέα βλάβη, στη θέση «Φαρίντα» των Αλυκών, του αγωγού της ΔΕΥΑΜΒ που μεταφέρει τα επεξεργασμένα νερά της αποχέτευσης από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού μέχρι το ακρωτήρι Αγκίστρι στο Σωρό.

Η αλήθεια όμως σε σχέση με την εντύπωση που έχει ο συμπολίτης μας και προφανώς και πολλοί άλλοι, από την ελλιπή αυτή πληροφόρηση ή και την παραπληροφόρηση ορισμένες φορές, απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Τη λανθασμένη αυτή αντίληψη οφείλουμε όλοι όσοι γνωρίζουμε να διευκρινίζουμε διαρκώς, γιατί δημιουργούνται πολύ αρνητικές εντυπώσεις για τη Δημοτική μας Επιχείρηση, για στην ψυχολογία των πολιτών που κολυμπούν στις ακτές μας αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι υπέστη βλάβη ο παλαιός αγωγός που μεταφέρει το επεξεργασμένο νερό από το Βιολογικό μέχρι τη θαλάσσια περιοχή στο Αγκίστρι, μετά την επεξεργασία των λυμάτων της πόλης. Το νερό αυτό εδώ και δύο(2) τουλάχιστο χρόνια είναι απόλυτα καθαρό γιατί η επεξεργασία που γίνεται, πλέον, στο Βιολογικό του Βόλου είναι πρωτοποριακή. Είναι 3βάθμιος καθαρισμός λυμάτων που έχει ως τελικό στάδιο και την απολύμανση του νερού από υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Ο αγωγός μάλιστα αυτός σύντομα θα καταργηθεί, μόλις αλλάξουν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ, με βάση τη μελέτη επέκτασης δικτύου και εγκαταστάσεων που πρόσφατα αναθέσαμε και να νερά αυτά πλέον θα επαναχρησιμοποιούνται για πότισμα ή άλλες χρήσεις και αυτά που περισσεύουν θα χύνονται στον Ξηριά ή στο λιμάνι.
Η επεξεργασία βέβαια αυτή έχει ένα κόστος μεγαλύτερο για την Επιχείρηση που πληρώνει ο πολίτης ο οποίος πρέπει να ξέρει ότι το πληρώνει για να διατηρούμε καθαρές τις ακτές μας και να απολαμβάνουμε το φυσικό περιβάλλον μας.
Αυτό το παραπάνω κόστος θα μετριαστεί από την κατάργηση αυτού του αγωγού, αφού εκτός από τις συχνές βλάβες η ΔΕΥΑΜΒ δαπανά ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό, κάθε χρόνο προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να πληρώνει το κόστος της ενέργειας των αντλιοστασίων που μεταφέρουν το νερό από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού στο Αγκίστρι.

Αυτό που παραμένει ανοικτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς των λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο, που είναι στον κόμβο Λαρίσης και Αθηνών, μέχρι τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, αφού σήμερα διέρχεται μέσα από τη Νεάπολη και «βυθίζεται» κάτω από την κοίτη του Ξηριά, πριν καταλήξει στο Βιολογικό. Οι δύο βλάβες που έχει μέχρι σήμερα υποστεί αυτός ο αγωγός έχουν επιβαρύνει με πρωτογενές λύμα το θαλάσσιο χώρο του λιμανιού μέχρι να γίνει η αποκατάσταση τους Είχαμε φροντίσει να ενταχθεί στο τρέχον Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ η κατ’ αρχήν διερεύνηση του θέματος, με τη σύνταξη μιας προκαταρκτικής μελέτης κατασκευής ενός νέου αγωγού, κατά μήκος της Αθηνών και δίπλα στη γέφυρα, ώστε να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή του με την πρώτη ευκαιρία.


Η Διοίκηση της Επιχείρησης έχει υποχρέωση να ενημερώνει διαρκώς και τα ΜΜΕ και τους πολίτες γι’ αυτές «τις λεπτομέρειες» κι όχι να ανακοινώνει απλά ότι έχουμε μια νέα βλάβη στον αγωγό στη Φαρίντα και τα λύματα θα διοχετεύονται στη θάλασσα. Αυτό βέβαια ισχύει για την υπηρεσιακή Διοίκηση γιατί προφανώς το νέο ΔΣ ακόμη δεν υπάρχει κι ο ορισθείς Αντιπρόεδρος δεν θα έχει ακόμη προλάβει να ενημερωθεί λεπτομερώς για όλα τα θέματα της Δημοτικής μας Επιχείρησης.
*δημοσιεύθηκε στον "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ" της 7-9-2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ