Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ, Η ΝΕΑ ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Η παρουσία «οργισμένων» συμπολιτών μας, κυρίως κατοίκων οικισμών του Πηλίου, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, δημιούργησε, για μια ακόμη φορά, την εντύπωση μιας αντιπαράθεσης με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, με συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, διανθισμένα κάθε φορά με επιμέρους αιτήματα όπως: η μη χλωρίωση του νερού στα χωριά, η μη αντικατάσταση διάτρητου αγωγού μεταφοράς νερού στο Σαρακηνό, η μη επιβολή πρόστιμων σε όσους δεν θα συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης, που ήδη έχει κατασκευαστεί στους οικισμούς, Μακρινίτσας, Πορταριάς, Κατοχωρίου, Κουκουράβας, Σταγιατών και Άλλης Μεριάς ενώ επίκειται και η επέκτασή του σε όλους τους οικισμούς του π. Δήμου Ιωλκού.
Είναι λυπηρό ότι αυτοί οι συμπολίτες μας, κάθε «τρεις και πέντε», εμφανίζονται, είτε στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ είτε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, «βροντοφωνάζοντας» κάθε φορά εναντίον μας κατά της ιδιωτικοποίησης λες κι η Δημοτική Αρχή ή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι ο αντίπαλος ή είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να μετατραπεί η ΔΕΥΑΜΒ σε «ιδιωτικό μαγαζί».
Λυπάμαι και οργίζομαι, γιατί πολλούς από τους συμπολίτες μας αυτούς τους γνωρίζω και τους τιμώ, διότι όχι μόνο μας «βάζουν» απέναντι, δηλαδή να στηρίζουμε την ιδιωτικοποίηση, αλλά γιατί δημιουργούν, στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της πόλης μας εικόνες που δεν μας τιμούν ως τοπική κοινωνία. Εικόνες από το ποδόσφαιρό, όπου οι φανατικοί προπηλακίζουν τους παίκτες της ομάδας τους.
Λυπάμαι γιατί κι εγώ κι όλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αγωνιούμε εξίσου και αγωνιζόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε ως Δημοτική Αρχή και ως πολίτες να παραδοθεί, το κρίσιμο αυτό κοινωνικό αγαθό, στη διαχείριση ενός ιδιώτη. Αντίθετα μαζί με το σημερινό ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, εδώ και 2,5 χρόνια, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια πλήρους ανατροπής, του τρόπου λειτουργίας της Επιχείρησης που ανήκει 100% στους πολίτες της που είναι οι μόνοι χρηματοδότες της (ανταποδοτική λειτουργία).
Αυτή η μεγάλη προσπάθεια, μάλιστα, γίνεται όχι μόνο με την Επιχείρηση σε πλήρη λειτουργία αλλά με νέες πρωτοφανείς υποχρεώσεις, τόσο από το νέο κατασκευαστικό πρόγραμμα δικτύων αποχέτευσης σ’ όλο το παραλιακό μέτωπο, όσο κι από την επέκταση της δράσης της ΔΕΥΑΜΒ σε όλους τους οικισμούς του νέου Δήμου.
Θα είναι μια διαρκής προσπάθεια να ανακτήσει η ΔΕΥΑΜΒ και πάλι την εμπιστοσύνη μας, λειτουργώντας με πιο διαφανή τρόπο, για να γίνει πιο αποτελεσματική όχι με στόχο το κέρδος αλλά τη μείωση του κόστους (ήδη έχουμε μείωση 25%) που επιμερίζεται στους πολίτες, για να βελτιωθεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού, για να συνεχιστεί η προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος (επεξεργασία λυμάτων, επανάχρηση νερού κλπ) και βέβαια να καλλιεργήσουμε την οικολογική αντίληψη στην ορθολογική χρήση του νερού.
Ναι, είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν υπήρξαν και λάθη, και παραλείψεις, και αμεριμνησία, ακόμη και σκοπιμότητες που «χρησιμοποίησαν» την Επιχείρηση. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να ξεφύγει από την κακοδαιμονία των δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων. Εμείς δεν διστάσαμε, από την πρώτη στιγμή, να συγκρουστούμε με αυτές τις πρακτικές του παρελθόντος, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, συνεπείς στη δέσμευσή μας για υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωφελούς χαρακτήρα της Επιχείρησης.
Η διαχείριση όμως αυτή αποτελεί πια οριστικό παρελθόν και οι συστηματικές προσπάθειές μας έχουν στόχο μια άλλη ΔΕΥΑΜΒ αμιγώς Δημοτική, αυτοδιαχειριζόμενη που λειτουργεί όπως θα τη λειτουργούσε ένας ιδιώτης που αντί για το κέρδος επιδιώκει το χαμηλότερο δυνατό κόστος λειτουργίας με το καλύτερο δυνατό ποιοτικό αποτέλεσμα.
Ο κίνδυνος βέβαια της ιδιωτικοποίησης των νερών δεν είναι ανύπαρκτος και μας αφορά όλους. Ο εχθρός όμως δεν είναι σίγουρα ανάμεσά μας. Όσοι συνειδητά τον αναζητούν στη σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ή στο ΔΣ Βόλου κάνουν μεγάλο λάθος ή συγκαλύπτουν άλλες σκοπιμότητες.
Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό στόχο. Αυτή την περίοδο στην Ευρώπη υπάρχει μια κινητικότητα για την ανατροπή προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των νερών.
Η Ιταλία έκανε ήδη δημοψήφισμα και το απέρριψε, ενώ στις άλλες χώρες είναι σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών με στόχο να αναγκάσουν την ΕΕ να ξανασυζητήσει το θέμα και να πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης.
Η ΔΕΥΑΜΒ είναι η πρώτη επιχείρηση που συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια και καλεί όλους τους πολίτες να υπογράψουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ελάχιστης συλλογής υπογραφών από τα 27 κράτη μέλη για να επαναφέρουμε το θέμα στην ΕΕ και να αποφασισθεί η εξαίρεση της διαχείρισης του νερού από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η υπογραφή γίνεται εύκολα και ηλεκτρονικά αρκεί να αναζητήσει κανείς την ιστοσελίδα http://www.right2water.eu/el

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"