ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μετά τον «ορυμαγδό» των πολλαπλών διλημμάτων του 1ου γύρου των Δημοτικών εκλογών ήρθε η Κυριακή του 2ου γύρου και οι πολίτες καλούνται πλέον να εκλέξουν Δήμαρχο όχι με βάση τα προηγούμενα διλλήματα αλλά με βάση την αξιολόγηση των δύο(2) υποψηφίων Δημάρχων και των στελεχών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά τους.
Τα στοιχεία βέβαια της αξιολόγησης δεν μπορεί παρά να είναι η εμπειρία, η γνώση και η πίστη στο νέο ενισχυμένο θεσμό της Αυτοδιοίκησης κι όχι οι γενικές ικανότητες που θα ήταν υπερφίαλο και αλαζονικό να αμφισβητήσουμε στους «αντιπάλους μας».
Είναι αλήθεια ότι η συγκυρία αυτής της προεκλογικής περίοδος, λόγω της οικονομικής στενότητας που επιβλήθηκε από το μηχανισμό στήριξης και την κυβέρνηση της χώρας, προσφερόταν για την κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών που δυστυχώς γίνεται για πολλοστή φορά.
Το γεγονός ότι οι εκλογές γινόταν πλέον σε μεγάλους και πολυπληθείς Δήμους ευνόησε επίσης τα κόμματα να υπερκεράσουν τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες που συνήθως εμφανιζόταν στο παρελθόν στο πλαίσιο των μικρότερων ΟΤΑ.
Στην ίδια κατεύθυνση συνέτεινε ακόμη τόσο η πρόσφατη εκλογή νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναζητούσε, εκτός από την κομματική, και την κοινωνική νομιμοποίηση, όσο και το νέο πλαίσιο προβολής των υποψηφίων που επέτρεπε μία μόνο εμφάνιση των υποψηφίων σε κάθε ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενώ «επέτρεπε» στα κόμματα εμφανίσεις χωρίς περιορισμούς.
Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου δείχνουν ότι οι πολίτες έστειλαν δύο σαφή μηνύματα. Το ένα είναι μήνυμα δυσαρέσκειας για την κρίση που υφίστανται, χωρίς να ευθύνονται. Το μεγάλο ποσοστό των πολιτών, γύρω στο 40%, που απείχε στέλνει επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου που επιμένει ακόμη να κομματικοποιεί τα πάντα σε μια χώρα που εξ αιτίας αυτής της κομματοκρατίας, του συγκεντρωτισμού και των πελατειακών σχέσεων έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Όσοι λοιπόν μετά τα αποτελέσματα του 1ου γύρου επιμένουν ακόμη στην κομματική αντιπαράθεση αξιοποιώντας το συναίσθημα δυσαρέσκειας των πολιτών προδίδουν προγραμματική και πολιτική αδυναμία και κυρίως αδιαφορία ή άγνοια των τεράστιων προβλημάτων που καλούνται να διαχειριστούν την επόμενη μέρα.
Γιατί το έργο που αναλαμβάνουμε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα στο νέο Δήμο Βόλου είναι τεράστιο και δύσκολο. Όποιος δεν αναγνωρίζει τη δυσκολία και συνεχίζει να «ψαρεύει σε θολά νερά» της κομματικής αντιπαράθεσης για την επιλογή της κατάλληλης Δημοτικής Αρχής ή έχει άγνοια της πραγματικότητας ή παραπλανά τους δημότες. Αντίθετα όποιος βλέπει το μέγεθος των προβλημάτων κατανοεί ότι κανένας Δήμαρχος και καμιά ομάδα Δημοτικών Συμβούλων όσο ικανή και έμπειρη κι αν είναι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί από μόνη της στην πρόκληση του μεγάλου Δήμου και των ανατροπών που πρέπει να γίνουν αν δεν έχει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, αν δεν έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή των πολιτών.
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Αυτοδιοίκηση, στη νέα αφετηρία του «Καλλικράτη», είναι να κερδίσει ξανά το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε έναντι του κράτους, ως πιο δημοκρατικός και πιο αποτελεσματικός θεσμός στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Αυτό σημαίνει συνεννόηση κι ανατροπές στις μέχρι σήμερα πρακτικές που σταδιακά μετέτρεψαν την Αυτό-Διοίκηση σε κακέκτυπο του συγκεντρωτικού, πελατειακού και αναποτελεσματικού κράτους.
Γι’ αυτό στο πρόγραμμα της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του Πάνου Σκοτινιώτη δεσμευόμαστε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν θα συμφιλιωθούμε με τα κακώς κείμενα και τις καθεστωτικές πρακτικές που αποστρέφουν τους πολίτες από την Αυτοδιοίκηση. Δεσμευόμαστε «να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι». Δεσμευόμαστε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβουμε πολιτική πρωτοβουλία για μια μεγάλη συμφωνία ευθύνης με όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Μια συμφωνία που θα συνεγείρει και θα κινητοποιήσει τους πολίτες και την τοπική κοινωνία. Μια συμφωνία ανασυγκρότησης σε στέρεες βάσεις του νέου Δήμου και την οργάνωση μιας πόλης ανταγωνιστικής και ανθρώπινης. Την πόλη που ονειρευόμαστε για μας και τα απιδιά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"