ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΕΚΛΟΓΕΣ & ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό των κακών Διοικήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες



Με αφορμή τις επικείμενες τοπικές εκλογές, που πρόκειται θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου, για την εκλογή Διοικήσεων στους νέους «Καλλικρατικούς» Δήμους και τις αιρετές Περιφέρειες, άνοιξε και πάλι ο δημόσιος διάλογος και η κομματική αντιπαράθεση για το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στη συζήτηση αυτή πρωταγωνιστούν φυσικά οι απόψεις των κομμάτων. Δυστυχώς η νοοτροπία των ελληνικών κομμάτων ήταν και είναι, μέχρι σήμερα, προσανατολισμένη στο κράτος γι’ αυτό πάντα μετά από τις γενικές εκλογές γινόταν «μαζικές μεταφορές» κομματικών στελεχών στη στελέχωση του κράτους. Η λογική αυτή του κυβερνητισμού και της ανακατάληψης της εξουσίας μόλις τη χάσουμε, τουλάχιστο για τα μεγάλα κόμματα, επηρεάζει και καθοδηγεί κάθε φορά τη στάση τους απέναντι στις Τοπικές εκλογές.
Έτσι τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση είναι μια ευκαιρία για μια ακόμη γενική κομματική αντιπαράθεση και καταγραφή των ποσοστών σε πανελλαδική κλίμακα ενώ τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστηρίζουν το αντίθετο.
Είναι φανερό ότι η συμπεριφορά αυτή είναι ένα ακόμη στοιχείο που δεν βοηθάει καθόλου στην προσπάθεια, που όλοι διακηρύσσουν ότι κάνουν, να ανακτήσει ο πολιτικός κόσμος και το πολιτικό μας σύστημα τη χασμένη αξιοπιστία του.
Από την άλλη πλευρά «στέκονται» αυτοί που πιστεύουν ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές αφορούν τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να εκλέξουν ικανές τοπικές Διοικήσεις που θα αναλάβουν τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Που θα αναλάβουν να τους προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανταποδοτικές, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, δηλαδή χαμηλό δημοτικό τέλος που επιβαρύνει τον ίδιο το δημότη-ψηφοφόρο.
Έτσι ο δημότης πολλές φορές βρέθηκε στο δίλλημα να επιλέξει ανάμεσα στο κομματικό συμφέρον το τοπικό συμφέρον που δεν είναι σίγουρο ότι συμπίπτουν. Έχουμε δει περιπτώσεις κομματικών «χρισμάτων» που «πάτωσαν» και ανεξάρτητες υποψηφιότητες που «μεσουράνησαν» χωρίς επίσημη κομματική στήριξη.
Γιατί καλό είναι να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για το μνημόνιο, την οικονομική κρίση, την παιδεία, την υγεία κλπ. αλλά αν αυτό δεν ταυτίζεται με την καλύτερη επιλογή στη Διοίκηση του Δήμου η επιβάρυνση για τον πολίτη θα είναι διπλή.
Αν ο Δήμος δεν θα έχει αύριο καλή καθαριότητα, καλή ποιότητα νερού, φορτωθεί με ελλείμματα από κακή διαχείριση των τοπικών υποθέσεων «το μάρμαρο» θα κληθεί να το πληρώσει ο πολίτης είτε με αύξηση των δημοτικών τελών είτε με την κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων, όπως γίνεται σήμερα με την περικοπή μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» οι νέοι Δήμοι και οι αιρετές Περιφέρειες της χώρας καλούνται να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην πορεία ανάπτυξης της χώρας όσο και στην αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του ίδιου του Δημόσιου τομέα που είναι κατά γενική ομολογία ο μεγάλος ασθενής της χώρας.
Είμαστε στο ξεκίνημα μιας πρωτοφανούς, για τα ελληνικά δεδομένα, διοικητικής μεταρρύθμισης. Το κράτος αποκεντρώνεται και οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να διαχειριστούν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τις τύχες του τόπου τους και την καθημερινότητα των πολιτών.
Με το νέο νόμο ορίζεται επίσης ότι οι εκλογές, για την επιλογή των ανθρώπων που θα διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις, θα γίνεται, πλέον, κάθε πέντε(5) χρόνια κι όχι κάθε τέσσερα χρόνια που ίσχυε μέχρι σήμερα κι επομένως ενδεχόμενο λάθος θα μας επιβαρύνει όλους για πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες να ξεφύγουν από το παρελθόν του συγκεντρωτικού και πελατειακού κράτους και να ενταχθούν, επιτέλους, στις σύγχρονες δημοκρατικές και αποκεντρωμένες κοινωνίες όπου το κράτος διαχειρίζεται τα γενικά θέματα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ενώ οι Δήμοι και οι Περιφέρειες το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τόσο την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες όσο και την ανάπτυξη της περιφέρειας της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό δεν χωρούν κομματικές λογικές που είτε εναντιώνονται στην ίδια τη μεταρρύθμιση είτε ζητούν οι επικείμενες τοπικές εκλογές να μετατραπούν σε ένα δημοψήφισμά για ένα κεντρικό πολιτικό θέμα, όπως είναι η οικονομική κρίση και οι πολιτικές επιλογές διεξόδου από αυτή (μνημόνιο).
Οι Τοπικές εκλογές αφορούν την εκλογή ικανών Αυτοδιοικητικών Διοικήσεων που αναλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό στοίχημα που αφορά την ανάπτυξη και την επιβίωση της χώρας. Γιατί στο τέλος οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό των κακών Διοικήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"