ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ «ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ» με την Ειρήνη Καραμήτσου

Σχεδόν τέσσερα χρόνια στη Νομαρχιακή Αρχή θεωρείτε ότι ο τρόπος με τον οποίο κινηθήκατε και οι επιλογές που κάνατε έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα; Πείσατε τους πολίτες, σε σχέση και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξής σας;.

Η θητεία μας στη Νομαρχιακή Αρχή του Νομού Μαγνησίας, που έμελε να είναι και η τελευταία για τη Νομαρχία έτσι όπως λειτούργησε τα τελευταία δεκαέξι(16) χρόνια, ήταν πιστεύω απόλυτα επιτυχής τόσο σε επιχειρησιακό-διαχειριστικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό Αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Στο διαχειριστικό επίπεδο αναλάβαμε τη Νομαρχία σε μια πολύ κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Έπρεπε αφενός μεν να ολοκληρωθεί έγκαιρα η 3η χρηματοδοτική περίοδος (3ο ΠΕΠ-Θεσσαλίας 2000-2006) αφετέρου δε να προετοιμάσουμε το Νομό με «ώριμες» προτάσεις για τη νέα 4η χρηματοδοτική περίοδο (ΕΣΠΑ 2007-2013). Τα έργα που είχαν ενταχθεί την προηγούμενη περίοδο βρισκόταν σε πολύ χαμηλό ποσοστό υλοποίησης που δεν ξεπερνούσε το 40%, πολλά από τα οποία ήταν σταματημένα λόγω έλλειψης απαλλοτριώσεων οι οποίες χρονικά δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν αφού απαιτούσαν δικαστικές αποφάσεις.
Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έγκαιρα όλα τα έργα, μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους δικαιούχους αποφεύγοντας μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, με δεδομένες τις επαχθείς για τους ιδιοκτήτες δικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα ετοιμάσαμε μελέτες για την κατασκευή νέων έργων με σημαντικότερα αυτά των αντιπλημμυρικών τόσο στο ΠΣ Βόλου (χείμαρροι Ξηριά & Κραυσίνδωνα) όσο και στο Ν. Πήλιο και τη Σκιάθο περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του 2006 & 2007.
Σε θεσμικό επίπεδο κι απέναντι σε ένα συγκεντρωτικό κράτος διεκδικήσαμε αφενός μεν την προώθηση των μεγάλων έργων του Νομού που υλοποιούνταν στην περιοχή, με μεγάλες καθυστερήσεις, από τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων (Κάρλα, Περιφερειακός, αεροδρόμιο, λιμάνι, ιχθυόσκαλα κλπ) αφετέρου δε το συντονισμό δράσεων σε επίπεδο Θεσσαλίας όπως η διαχείριση των νερών, τα οδικά δίκτυα μεταξύ των Νομών, κοινές δράσεις για τον Τουρισμό, τα οφέλη από τους Μεσογειακούς Αγώνες κλπ. Η δράση μας αυτή και η πολιτική αντιπαράθεσή μας με όσους αντιδρούσαν σ’ αυτό κατέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την αναγκαιότητα της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» που ήρθε πολύ αργότερα, στο τέλος της θητείας μας.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι, ναι, πείσαμε τους πολίτες ότι ήμασταν απόλυτα συνεπείς μεταξύ των προεκλογικών λόγων και των μετεκλογικών έργων.


Ως Αντινομάρχης λειτουργήσατε με αυξημένες αρμοδιότητες με το βάρος να πέφτει στο τομέα των έργων. Στον απολογισμό που έγινε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μιλήσατε για θετικό αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσε ο Νομός να κερδίσει πιο πολλά; Τελικά λάθη έγιναν μόνο από τους προκατόχους σας;

Πιστεύω ότι το έργο της απερχόμενης τελευταίας Νομαρχιακής Αρχής είναι απόλυτα επιτυχημένο σε όλους τους τομείς, το αναγνωρίζουν φίλοι και «αντίπαλοι» και σ’ αυτό συνέβαλλαν όλα τα στελέχη ο καθένας στον τομέα ευθύνης του και βέβαια κάτω από το γενικό συντονισμό και την ευθύνη του Νομάρχη Απόστολου Παπατόλια που είχε και τη λαϊκή εντολή.
Οι τομείς των δημόσιων έργων και της πολεοδομίας (για τα δύο χρόνια της θητείας μου) των οποίων είχα την ευθύνη είναι δύο σημαντικοί τομείς και προσπάθησα να συμβάλλω, στο πλαίσιο της συλλογικής λειτουργίας, με τις γνώσεις, την εμπειρία μου και την αγωνία να προλάβουμε στον άνισο αγώνα με το χρόνο.
Πιστεύω ότι ο Νομός βγαίνει κερδισμένος και η Νομαρχιακή Αρχή πολιτικά ενισχυμένη εν όψει των επόμενων Περιφερειών εκλογών. Τα λάθη αποφεύγονται μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένο και λεπτομερές σχέδιο δράσης. Όλα όμως στην πολιτική και την Αυτοδιοίκηση κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ο κύκλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κλείνει και επίσημα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα και με το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, θεωρείτε ότι ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεστε θα πείσει στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων;

Οι πολίτες και τα πολιτικά στελέχη που επιθυμούν να υπηρετήσουν την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να πιστεύουν στο θεσμό και να είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, και με τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχονται. Πιστεύω ότι η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών, δεν μπορεί παρά να είναι έξω από τα κομματικά ενδιαφέροντα. Τα κόμματα κερδίζουν πολιτικά μόνο όταν στηρίζουν αξιόπιστα στελέχη στην Αυτοδιοίκηση κι όχι όταν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το θεσμό για την οργάνωση μηχανισμών εξυπηρέτησης του κόμματος.
Ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχομαι έχει δείξει δείγματα γραφής, ιδιαίτερα τώρα με την ψήφιση του «Καλλικράτη», ότι πιστεύει στην Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να εμπιστευθούν τους υποψηφίους που προέρχονται από τον ίδιο προοδευτικό χώρο. Τώρα είναι η ώρα της πραγματικής «επανίδρυσης του κράτους».

Τα ονόματα που…φλερτάρουν με την Περιφέρεια, έχουν ήδη γίνει γνωστά. Για σας αποτελεί πρόκληση ο νέος θεσμός;

Η πρόσκληση του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αλλά και των νέων ισχυρών Δήμων είναι μεγάλη για όσους έχουν θητεύσει το θεσμό της ΤΑ με την προηγούμενη αναιμική του μορφή. Δεν έχω καμιά αγωνία για το ρόλο μου στο νέο τοπίο που δημιουργείται. Είμαι έτοιμος με τη γνώση και την εμπειρία, από τη μέχρι σήμερα δράση μου, να συμβάλλω ώστε για να κατακτήσουμε, ως κοινωνία πέρα από το «θεσμικό κέλυφος», μια ισχυρή αναπτυξιακή περιφέρεια κι έναν ισχυρό και αποτελεσματικό Δήμο προς όφελος των πολιτών.


Το ενδεχόμενο να……μεταπηδήσετε στο διευρυμένο, πλέον Δήμο Βόλου, είναι ανοιχτό;

Υπηρετώ την τελευταία 4ετία τη 2βάθμια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την οποία αγωνισθήκαμε να μετεξελιχθεί σε ισχυρή αναπτυξιακή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Είναι λογικό να συνεχίσω στο νέο θεσμό. Είναι όμως εξίσου μεγάλη πρόσκληση για ένα Αυτοδιοικητικό στέλεχος με όρεξη και μεράκι ο νέος θεσμός των ισχυρών Δήμων και ιδιαίτερα του μεγάλου Δήμου Βόλου. Χωρίς την αγωνία της αναζήτησης ρόλων αισθάνομαι έτοιμος να συμβάλλω στα πρώτα πολύ δύσκολα βήματα αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που είναι μια πραγματική ειρηνική επανάσταση στη διοικητική διάρθρωση της χώρας μας που παραμένει μέχρι σήμερα το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"