ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ «ΣΗΠΙΑ ΜΕΛΑΝΟΦΟΡΟΣ»

Με αφορμή τα εγκαίνια του ταχυδιυλιστήριου «Παναγιώτικο» ο αυτοαποκαλούμενος Άρχων του Ν. Πηλίου, Δήμαρχος Σηπιάδος, κ. Βακούλας, επιτίθεται για μια ακόμη φορά στη σημερινή Νομαρχιακή Αρχή, υπηρετώντας δικούς του ανομολόγητους σκοπούς. Στις χθεσινές του μάλιστα δηλώσεις ξεπέρασε κάθε όριο, αναφερόμενος στο έργο «Αξιοποίηση Φράγματος Παναγιώτικο», το οποίο ολοκληρώθηκε έγκαιρα και παραδίδεται σταδιακά στη χρήση των κατοίκων του Ν. Πηλίου.

Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος ποτέ δεν πίστεψε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, γι’ αυτό και σε τακτά διαστήματα, πότε με την ευκαιρία του νέου Καποδίστρια, πότε για συμπαράσταση στην Περιφέρεια, έκανε επιθέσεις στο Νομάρχη εκφράζοντας την αγωνία του για τους συμπολίτες του στο Ν. Πήλιο.

Τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε προσπαθώντας να υποκαταστήσει το Σύνδεσμο του Ν. Πηλίου, που θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου, δηλώνει την άρνησή του να παραλάβει το έργο, έστω κι αν ο Σύνδεσμος προβεί στην παραλαβή, γιατί το έργο έχει αστοχίες και παραλείψεις.

Καταφέρεται δε κατά της σημερινής Νομαρχιακής Αρχής, ότι δήθεν καλύπτει τους εργολάβους και γι’ αυτό δεν τους ελέγχει για «πράξεις και παραλήψεις».

Μήπως εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια; Δεν είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες που επιβλέπουν και πιστοποιούν, έναντι του νόμου, την εκτέλεση των έργων; Ξεχνά ο κ. Βακούλας ότι είναι η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή που από την αρχή της θητείας της επέβαλε την καινοτομία των ανεξάρτητων Επιτροπών Κοινωνικού Ελέγχου, με τη συμμετοχή των χρηστών, του ΤΕΕ κλπ, ώστε να παρακολουθούν και να βοηθούν στην υλοποίηση των έργων; Μήπως δεν συμμετέχει ο ίδιος στην αντίστοιχη επιτροπή του Ν. Πηλίου;

Αν οι παρατηρήσεις του είναι έκθεση προς την επιτροπή παρακολούθησης του έργου να εξεταστεί άμεσα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γαϊτανάς να συγκαλέσει άμεσα την επιτροπή σε συνεδρίαση μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία και τους εκπροσώπους των αναδόχων, ώστε να συζητηθούν και να δοθούν εξηγήσεις για όλα τα θέματα.

Πρέπει να καταλάβει κ. Βακούλας ότι η πολιτική αντιπαράθεση για τα έργα δεν είναι υπέρ των πολιτικών εκπροσώπων. Η κοινή γνώμη δεν έχει καλή εικόνα για τα δημόσια έργα. Γι’ αυτό είναι χρήσιμη η εμπλοκή των χρηστών των έργων, μέσω των επιτροπών Παρακολούθησης που υιοθετήσαμε. Μια τέτοια αντιπαράθεση είναι σε βάρος των έργων, η αρτιότητα και η ποιότητα κατασκευής των οπίων είναι υποχρέωση των Διοικούντων και των κατασκευαστών.

Η Τεχνική Υπηρεσία, κ. Δήμαρχε, μας διαβεβαιώνει ότι το νερό είναι άριστης ποιότητας, το δίκτυο δοκιμάστηκε σε πολύ υψηλές συνθήκες πίεσης (17 ατμόσφαιρες), απ’ ευθείας από το φράγμα και όχι από το ταχυδιυλιστήριο, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του η πίεση, στα χαμηλότερα σημεία, δεν θα υπερβαίνει τις 13 ατμόσφαιρες. Το δίκτυο, εκτός από μικρές εξαιρέσεις που επιδιορθώθηκαν, ανταποκρίθηκε πολύ καλά. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις της Τεχνικής Υπηρεσίας από τις αρχές του 2008 δεν φροντίσατε να ηλεκτροδοτήσετε τα αντλιοστάσια μεταφοράς νερού, στις θέσεις Κουκουλέικα και Κόττες, για να δοκιμαστεί το δίκτυο μέχρι το Τρίκερι. Αυτό θα γίνει επιτέλους την επόμενη Τετάρτη σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

Η παραλαβή ενός δημόσιου έργου από τον ανάδοχο, κ. Δήμαρχε, γίνεται τυπικά και ουσιαστικά 15 μήνες μετά την ολοκλήρωσή του.

Μέχρι την οριστική παραλαβή του, κάθε υπόδειξη από τις επιτροπές παρακολούθησης για παραλείψεις, όπως και κάθε βλάβη που τυχόν προκληθεί στο έργο, βαρύνουν αποκλειστικά τον ανάδοχο. Άλλο όμως είναι η παραλαβή του Δημόσιου Έργου κι άλλο η λειτουργία και η αξιοποίησή του τώρα από το Φορέα Διαχείρισης. Αν οι υπόλοιποι παραλιακοί οικισμοί, λόγω καιρού, δεν έχουν έλλειψη νερού το Τρίκερι μεταφέρει νερό ακόμη με τις υδροφόρες.

Ας σταματήσει, επιτέλους, ο Δήμαρχος Σηπιάδος να κινδυνολογεί και συμπεριφέρεται ως «σηπία μελανοφόρος». Το έργο είναι εκεί και είναι ορατό. Είναι μια μεγάλη επένδυση της πολιτείας (με χρήματα του ελληνικού λαού) που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί.

Ηλίας Β. Ξηρακιάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"