ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ-ΠΟΥΡΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΖΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΡΙΟΥ & ΤΟΥ Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ κ. Φ. ΓΚΟΥΠΑ

Η πρόταση της σημερινής Νομαρχιακής Αρχής για το δρόμο Κεραμίδι-Πουρί είναι σαφής και κατατίθεται με ευθύνη και δημοκρατική ευαισθησία στο δημόσιο διάλογο διότι:
1. Κατατίθεται για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο των προτάσεων και των προτεραιοτήτων που πρέπει να καταθέσει για χρηματοδότηση ο Νομός Μαγνησίας στην Περιφέρεια και το Δ’ ΕΣΠΑ.
2. Κοινοποιείται η επιστολή στο Γ.Γ. της Περιφέρειας, κ. Γκούπα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τελεσμένα (προκήρυξη μελέτης κλπ.) πριν ολοκληρωθεί η τοπική διαβούλευση για τις οδικές προτεραιότητες του Νομού και η απόφαση του Ν.Σ.
3. Κατατίθεται στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης των Δημάρχων του Πηλίου και του Νομάρχη με το Γ.Γ. της Περιφέρειας και της προτροπής του ίδιου κ. Γκούπα ότι τις προτεραιότητες των οδικών παρεμβάσεων στο Νομό θα θέσουν οι εκπρόσωποι της Τ.Α. μετά από δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
4. Κατατίθεται γιατί ο δασικός δρόμος Κεραμίδι-Πουρί αξιολογείται ως επιλογή δευτερεύουσας προτεραιότητας σε σχέση με τους άξονες των οδικών προσβάσεων στο Πήλιο:
α) παράκαμψη οικισμών κεντρικού Πηλίου (Βόλος-Χάνια),
β) οδικός άξονας Αγριάς-Δράκειας-Χανίων,
γ) οδικός άξονας Κάτω Λεχωνίων-Αγ. Λαυρεντίου-Δράκειας,
δ) παράκαμψη παραλιακών οικισμών από Αγριά μέχρι Πλατανιά.
Ποιος πραγματικά μπορεί σήμερα να ισχυρισθεί ότι αυτοί οι τέσσερις οδικοί άξονες που διευκολύνουν την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο και το Πήλιο γενικότερα δεν έχουν προτεραιότητα έναντι ενός δασικού δρόμου Κεραμίδι-Πουρί, ο οποίος «σε βάθος χρόνου» μπορεί να μετατραπεί σε «διανομαρχιακό δρόμο» στα παράλια των δύο Νομών;
Ναι, δεν μπορεί αξιόπιστα να ισχυριστούμε ότι η προκήρυξη μελέτης κατασκευής δασικού δρόμου σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως είναι η περιοχή Κεραμίδι –Πουρί, μπορεί στη μέλλον να μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο.
Η πρόταση της Νομαρχιακής Αρχής δεν αποκλείει την κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα είναι συνέχεια του δρόμου που προκηρύχθηκε ήδη για να συνδέσει τον τελευταίο οικισμό του Ν. Λάρισας, το Σκλήθρο, μέχρι το Κεραμίδι.
Η κατασκευή όμως αυτού του δρόμου προϋποθέτει την προκήρυξη όχι δασικού δρόμου αλλά προκαταρκτικής μελέτης οδοποιίας και προκαταρκτικής περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όταν θα έχει κανείς την έγκριση αυτών των μελετών, τότε μπορεί να προχωρήσει στη σύνταξη οριστικής μελέτης οδικού άξονα ανάμεσα στο Κεραμίδι και το Πουρί με παρεμβάσεις που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον (σήραγγες κλπ.).
Η μεγάλη έκπληξη μας όμως προήλθε όχι τόσο από τη δήλωση των δύο Δημάρχων, που έχουν ένα τοπικό ενδιαφέρον και μειοψηφούν σε επίπεδο Νομού, αλλά από την παρέμβαση του ίδιου του Γ.Γ. της Περιφέρειας.
Ο κ. Φ. Γκούπας αφενός μεν ανατρέπει, μέσα σε λίγους μήνες δική του επίμονη προτροπή, στην κοινή σύσκεψη με τους Δημάρχους του Πηλίου, ότι οι πόροι του Δ’ ΕΣΠΑ είναι περιορισμένοι κι ότι οι προτεραιότητες στο Νομό θα τεθούν από την ίδια την κοινωνία (τοπική διαβούλευση και Νομαρχιακό Συμβούλιο), αφετέρου διατείνεται ότι η κατασκευή ενός δασικού δρόμου μπορεί να αποτελεί «βασικό τμήμα του σπουδαίου παραλιακού άξονα ενός από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης που πρόκειται να γίνουν στη Θεσσαλία»(sic).
Δεν μπορεί, κ. Γενικέ, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας, ένας δασικός δρόμος να αποκτήσει ποτέ χαρακτηριστικά σπουδαίου οδικού άξονα μεταξύ των δύο Νομών γιατί το αποκλείει η σχετική νομοθεσία και οι προδιαγραφές οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν πράγματι η Περιφέρεια ενδιαφέρεται για τον παραλιακό αυτό άξονα, ιδού η Ρόδος…Μετά την προκήρυξη του οδικού άξονα Σκλήθρο-Κεραμίδι ας προκηρύξει προκαταρκτική οδοποιίας και προκαταρκτική περιβαλλοντική της συνέχειας του δρόμου που είναι το τμήμα Κεραμίδι-Πουρί. Ναι, όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο και του Νομού το Νομαρχιακού Συμβούλιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"