ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ(ΟΚΕ): ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

Μπορεί να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας;


Δύο γεγονότα από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών φέρνουν στην επιφάνεια ένα θεσμό, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή(ΟΚΕ), που είναι συνυφασμένος με τον ίδιο το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για ένα πολυμελές συλλογικό όργανο που αποτελείται από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και των οργανώσεων και λειτουργεί με την ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Λειτούργει εισηγητικά προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο που είναι και το κορυφαίο πολιτικό όργανο σε κάθε Νομό.
Το πρώτο γεγονός αφορά την 10η πανελλήνια συνάντηση των Νομαρχιακών ΟΚΕ με την ΟΚΕ Ελλάδος, που διοργάνωσε το Σάββατο στην πόλη μας, η ΟΚΕ Μαγνησίας και η Νομαρχία. Το δεύτερο γεγονός αφορά την απόφαση της τοπικής Ένωσης των Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) να παραπέμψει για συζήτηση και διαβούλευση το μείζον θέμα των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στο Νομό στην ΟΚΕ Μαγνησίας.
Η πανελλήνια συνάντηση με θέμα, την οικονομική κρίση και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, εξελίχθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένας σημαντικός κοινωνικός θεσμός που και στην περιοχή μας ήταν για μεγάλο διάστημα ανενεργός.
Όλοι βλέπουμε και διαβάζουμε ότι ζούμε μια εποχή που όλες οι δημοκοπικές έρευνες δείχνουν μια πρωτοφανή αμφισβήτηση των πολιτικών θεσμών λειτουργίας της ίδιας Δημοκρατίας. Τι πρέπει να γίνει; Θα μπορούσαν οι ΟΚΕ να είναι μια ιδιότυπη έκφραση της κοινωνίας των πολιτών; Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εργαστήρι κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής λογοδοσίας στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολικών συναίνεσης στις τοπικές κοινωνίες;
Τι ανάπτυξη θέλουμε; Τι πρέπει να γίνει; Ποιος είναι ο ρόλος ενός εκάστου στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας; Την επερχόμενη οικονομική κρίση θα την περιμένουμε «με σταυρωμένα χέρια», επειδή το θέμα δεν είναι στις αρμοδιότητές μας, ή θα πάρουμε τοπικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων παρενεργειών αυτής της κρίσης; Η απάντηση όλων ήταν καταφατική. Ναι, πρέπει να γίνουν προσπάθειας ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Οι πρόσφατες ενέργειες της ΝΑ Μαγνησίας που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΟΚΕ και τα δεκαπέντε μέτρα τοπικής δράσης στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Η λειτουργία του γραφείου νομικής προστασίας, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο και η λειτουργία γραφείου προστασίας του καταναλωτή είναι μερικές από τις δράσεις ου άρχισαν ήδη να υλοποιούνται.
Από την άλλη θέλουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στο Νομό και υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους μπορούν να υλοποιηθούν; Η απόφαση της τοπικής ΤΕΔΚ να παραπέμψει το θέμα μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων του Νομού για κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους είναι μια πρωτοβουλία που καταξιώνει την ήδη δραστήρια τοπική ΟΚΕ. Η ΟΚΕ Μαγνησίας με επικεφαλής τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζουμπουλάκη, τα τελευταία δύο χρόνια έχει συνεδριάσει πολλές φορές για διάφορα θέματα, έχει εδραιώσει το ρόλο της και έχει αποτέλεσε τον ιμάντα μεταφοράς των απόψεων των τοπικών κοινωνικών φορέων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και είναι ευθύνη όλων μας η λειτουργία του δημόσιου διαλόγου για τα θέματα που μας αφορούν και μπορούμε να επηρεάσουμε.
Στη σημερινή εποχή των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου οι τοπικές κοινωνίες, είτε μέσω των συλλογικών εκπροσωπήσεών τους, είτε δια των ίδιων των πολιτών μπορούν πιο εύκολα να βρίσκουν διαύλους έκφρασης των επόψεων τους. Είναι καιρός να αναζητηθούν πρόσφοροι τρόποι ανάδειξης της βούλησης των πολιτών για πλήθος τοπικά θέματα ακόμη και με τοπικά δημοψηφίσματα. Είναι επιβεβλημένο σε μια εποχή πλήρους αμφισβήτησης των θεσμών του πολιτικού συστήματος. Είναι επιβεβλημένο, εν ονόματι της Δημοκρατίας, να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στη διαχώριση των τοπικών υποθέσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"