ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΗΛΙΟ







Αισθάνομαι την ανάγκη, ως αρμόδιος Αντινομάρχης, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας του Πηλίου, να κάνω ορισμένες επισημάνσεις. Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να σημειώσω με ικανοποίηση ότι επρόκειτο για μια σημαντική συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του Πηλίου ή εκπρόσωποί τους, οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Κόσμου (ΤΕΕ, Σύλλογοι Μηχανικών, ΕΠΑΕ κ.λπ.), εκπρόσωποι της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Θεσσαλίας (οι καθηγητές κ.κ. Κοτιώνης, Μπεριάτος, Πετράκος) και εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Για την ουσία του θέματος απ’ όλους επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη Μαγνησία. Απ’ όλους επισημάνθηκε ότι το σημερινό Διάταγμα προστασίας της φυσιογνωμίας του Πηλίου είναι ανεπαρκές και ότι πρέπει να βελτιωθεί.
Απ’ όλους επισημάνθηκε ότι η εντατική ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια προκαλεί ήδη αλλοιώσεις με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης του «Βουνού των Κενταύρων» που αποτελεί μοναδικό πλουτοπαραγωγικό πόρο τοπικής και εθνικής σημασίας. Είναι γνωστό ότι το θέμα έχει συζητηθεί την τελευταία 15ετία στο ΤΕΕ, τους Συλλόγους των Μηχανικών και την Αυτοδιοίκηση.
Η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή με αίσθημα ευθύνης, αξιοποιώντας τις προτάσεις αυτού του διαλόγου που έχει προηγηθεί, κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ένα σχέδιο σωτηρίας του Πηλίου.
Χωρίς να υπεκφεύγει και θέλοντας να είναι χρήσιμη στους πολίτες της Μαγνησίας, θέλησε να εγκαινιάσει ένα ειλικρινή δημόσιο διάλογο για ένα μείζον θέμα προσερχόμενη στο διάλογο αυτό με συγκεκριμένες προτάσεις.
Αυτός που προκαλεί το διάλογο για να είναι σοβαρός, υπεύθυνος και αξιόπιστος απέναντι στους συνομιλητές του πρέπει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και όχι να πηγαίνει σε διάλογο προκειμένου να εκμαιεύσει τις διαθέσεις των άλλων.
Γι’ αυτό οι διάλογοι που έγιναν στο παρελθόν κατέληξαν στις καλένδες και τελικά στη μη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε έναν πανθομολογούμενο υπαρκτό κίνδυνο για το Πήλιο.
Το σχέδιο της Νομαρχιακής Αρχής έχει τους παρακάτω βασικούς στόχους:
Πρώτα απ’ όλα να ανακηρύξει και να εντάξει το σύνολο του Πηλίου στις ειδικές περιοχές οικοανάπτυξης σύμφωνα με τον Νόμο 1650. Αυτό μπορεί να γίνει για περιοχές, όπως το Πήλιο, που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον λόγω της ποιότητας των φυσικών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών, ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου.
Αυτό προϋποθέτει τεκμηρίωση, πολιτική βούληση των φορέων της περιοχής και τελικά την έκδοση ενός ειδικού Προεδρικού Διατάγματος, για τις χρήσεις γης και τα κίνητρα ενίσχυσης, με στόχο τη βελτίωση των ιδιαίτερων φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, την ενίσχυση των παραδοσιακών ασχολιών, την ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων που προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον, την ένταξη βιοτεχνικών δραστηριοτήτων που αναζωογονούν οικονομικά την περιοχή κλπ.
Το διάταγμα αυτό του ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνοδεύεται και από την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών οργανώσεων της περιοχής και προϋποθέτει τη σύνταξη μιας ειδικής χωροταξικής μελέτης και μελέτης φέρουσας ικανότητας για μια συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πηλίου.
Δεύτερος στόχος του σχεδίου της ΝΑΜ είναι η τροποποίηση και η βελτίωση του σημερινού διατάγματος που αφορά στον τρόπο δόμησης μέσα και έξω από τους οικισμούς, ώστε να εκλείψουν οι δυνατότητες των πολλαπλών κατατμήσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα το φαινόμενο των «οριζοντίων πολυκατοικιών» που υποβαθμίζουν ανεπανόρθωτα την αυθεντική φυσιογνωμία του Πηλίου. Δεν μπορεί π.χ. να συνεχίζεται η κατασκευή συγκροτημάτων με ιδιωτική πολεοδόμηση χωρίς καμία πρόβλεψη χώρων στάθμευσης. Για το θέμα αυτό υπάρχουν προτάσεις που πρέπει να επανεξετασθούν και να συμπληρωθούν με ιδιαίτερη τεκμηρίωση και ζωνοποίηση των οικισμών. Μια δουλειά η οποία ήδη γίνεται από κοινή ομάδα εργασίας με το Σύλλογο Τοπογράφων και το ΤΕΕ.
Τρίτος στόχος του σχεδίου της ΝΑΜ είναι η υλοποίηση μιας σειράς βασικών υποδομών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας την παράκαμψη των οικισμών, την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου, την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών με οριοθετήσεις και διευθετήσεις χειμάρρων και ρεμάτων και με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε όλους τους οικισμούς του Πηλίου με πολεοδομικά σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ.
Είμαστε σίγουροι ότι ο διάλογος που άνοιξε με την προχθεσινή συζήτηση στο Ν.Σ. θα είναι γόνιμος και αποδοτικός γιατί η αγωνία και η αγάπη για το Πήλιο όλων είναι δεδομένη και εκφράσθηκε με καθαρό τρόπο στις ομιλίες των Νομαρχιακών Συμβούλων, των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των επιστημόνων.
Ο διάλογος ήδη άρχισε. Η πρόκληση για το Νομό μας είναι μεγάλη. Η κοινή αγωνία και η κριτική επί της διαδικασίας πρέπει να μετουσιωθεί τώρα σε συγκεκριμένες προτάσεις. Ιδού η Ρόδος…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"