ΠΗΛΙΟ: Να παραμείνει αγαπημένος τουριστικός προορισμός για πάντα

Αποτελεί, αναμφίβολα, μια πολύ σημαντική επιτυχία για το νομό Μαγνησίας, το γεγονός, ότι το Πήλιο αναδείχθηκε πρώτος αγαπημένος τουριστικός προορισμός, στην πανελλήνια ψηφοφορία που έγινε με την ευκαιρία της ετήσιας τουριστικής έκθεσης Φιλοξένια.
Το ελληνικό κοινό, και όχι μόνο, ψήφισε ότι ο πιο αγαπημένος τουριστικός προορισμός του είναι το «βουνό των Κενταύρων», με το απαράμιλλο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του. Το βραβείο επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, αυτό που όλοι τονίζουμε ότι το Πήλιο μαζί τις Σποράδες αποτελούν το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Νομού. Επιβεβαίωσε αυτό που ήταν ήδη γνωστό, όχι μόνο σ’ αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και σ’ όλους εμάς που βλέπουμε την έντονη ζήτηση, που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, για κατασκευή νέων καταλυμάτων και νέων παραθεριστικών κατοικιών στο Πήλιο.
Έχει επισημανθεί από πολλούς και ιδιαίτερα από τη σημερινή Νομ. Αρχή και τον τεχνικό κόσμο (ΤΕΕ, σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.λπ.) ότι η παραδοσιακή φυσιογνωμία του Πηλίου κινδυνεύει να αλλοιωθεί κι ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας, το γνωστό ΠΔ του Πηλίου, δεν είναι πλέον επαρκές να ανατρέψει μια πορεία σταδιακής αλλαγής των πραγμάτων στο Πήλιο.
Όπως ανέφερε κι ο Νομάρχης, που παρέλαβε την τιμητική διάκριση, «συναισθανόμαστε τις ξεχωριστές ευθύνες που μας αναλογούν στο να αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους τους κινδύνους που απειλούν τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της περιοχής».
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι αν θέλουμε το Πήλιο να αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό για πάντα, πρέπει γρήγορα να εγκαταλείψουμε το σημερινό μοντέλο της «αλόγιστης» ανάπτυξης και να «επιβάλλουμε» μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, που θα ταιριάζει στο Πήλιο, το μοντέλο της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης.
Εκτός δηλαδή από την απαραίτητη τροποποίηση του Π.Δ. του Πηλίου, που ήδη συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά δεν υιοθετήθηκε, δυστυχώς, ακόμη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες με στόχο να διασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές, το πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του Πηλίου. Η περιοχή του Πηλίου πρέπει να αναγορευθεί ως πρότυπη περιοχή οικο-ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας.
Μια πράσινη και ήπια ανάπτυξη που θα σέβεται το φυσικό κάλλος της περιοχής και θα ενσωματώνει τις νέες κατασκευές στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των οικισμών του Πηλίου.
Ένα μεγάλο τμήμα του βουνού (κυρίως οι ορεινές περιοχές) προστατεύεται στο πλαίσιο του δικτύου ΝΑΤURA και της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Ήδη ολοκληρώνεται από τη ΝΑΜ η ειδική περιβαλλοντική μελέτη και θα ακολουθήσει η έκδοση ειδικού Διατάγματος. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τις υπόλοιπες εκτός σχεδίου περιοχές, με τη σύνταξη ειδικής χωροταξικής μελέτης και την έκδοση ειδικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει το Πήλιο εδική περιοχή οίκο-ανάπτυξης και θα αναθέτει την παρακολούθηση και την εφαρμογή των διατάξεων του σε ειδικό φορέα διαχείρισης. Δεν μπορεί να θέλουμε να είναι το Πήλιο αγαπημένος προορισμός και να επιτρέπουμε σιγά-σιγά την εξαφάνιση μονοπατιών και καλντεριμιών ή τη βάναυση αλλοίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Εκτός, βέβαια, από το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλεται να αλλάξει υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της βελτίωσης των υποδομών όπως είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου και της οδικής ασφάλειας σ’ αυτό, η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων σε κάθε οικισμό, η βελτίωση της πρόσβασης στο Πήλιο είτε από την πλευρά της Αγριάς είτε από την πλευρά του οδικού άξονα Βόλου Χανίων οι πολεοδομικές μελέτες, τα ΣΧΟΟΑΠ των οικισμών και άλλα. Η ΝΑΜ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Απαιτείται η αγωνιστική στάση όλων απέναντι στην πολιτεία που πρέπει να προχωρήσει άμεσα τόσο στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες όσο και στη χρηματοδότηση έργων και μελετών που θα βελτιώσουν τις υπάρχουσες υποδομές στο Πήλιο. Στόχος όλων μας το «βουνό των Κενταύρων» να παραμείνει πρώτος αγαπημένος τουριστικός προορισμός για πάντα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"