ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ Η ΠΩΣ ΤΑ «ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ» Η Ο «ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ» ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής αναδεικνύει αυτές τις μέρες η τοπική μας επικαιρότητα του οποίου η κατασκευή «χρονίζει», παρ’ όλο που αποτέλεσε αντικείμενο εξαγγελιών, διαφορετικών κυβερνήσεων, για πολλά χρόνια.
Πρόκειται για ένα ανισόπεδο κόμβο που θα συνδέσει την ιστορική πόλη του Βελεστίνου και την ευρύτερη περιοχή με την εθνική οδό Βόλου-Βελεστίνου καθώς και με το εθνικό οδικό δίκτυο.
Το έργο αυτό «ταλαιπωρείται» πολλά χρόνια και βέβαια η έλλειψη του ταλαιπωρεί τους κατοίκους, που πηγαινοέρχονται σ’ αυτή τη διαδρομή, όχι γιατί δεν υπήρξε διαχρονική κυβερνητική βούληση να γίνει ένα σχετικά μικρού κόστους έργο (σήμερα κοστίζει 700.000 ευρώ), αλλά γιατί για λόγους πολιτικού κόστους υπήρξαν παλινωδίες της τοπικής κοινωνίας (συλλογική πολιτική ηγεσία Νομού),οι οποίες μας οδηγούν σήμερα σ’ ένα αδιέξοδο που απαιτεί νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση πολλαπλασίων πόρων ύψους 4-5 εκ ευρώ για την ταυτόχρονη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του στρατοπέδου του 304 ΠΕΒ. Το αίτημα αυτό τίθεται επιτακτικά από το Υπουργείο Ε. Άμυνας προκειμένου να παραχωρήσει έκταση 13 στρεμμάτων του στρατοπέδου, η έλλειψη των οποίων αποκλείει την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου. Είναι δίκαιο το 304 ΠΕΒ να απαιτεί αντιπλημμυρική θωράκιση; Ναι, γιατί η κατασκευή του δρόμου Βόλου-Βελεστίνου τη 10ετία του ’80 δεν συνδυάστηκε με την κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου κατά μήκος του στρατοπέδου που «βρέθηκε» κάτω από το επίπεδο του δρόμου.
Η χωροθέτηση όμως του ανισόπεδου κόμβου έχει τη δική της ιστορία κακής τοπικής διαχείρισης και σχεδιασμού με βάση αδικαιολόγητες τοπικές αντιδράσεις και τελικά τη συμμόρφωση της συλλογικής τοπικής πολιτικής ηγεσίας στις απόψεις μιας «χούφτας» ψήφων που ταλαιπωρούν μια ολόκληρη περιοχή για πολλά χρόνια.
Σημειώνω, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι περάσαμε μια περίοδο προβληματισμού και «κινητοποιήσεων» σχετικά με τη θέση που θα κατασκευαζόταν ο ανισόπεδος κόμβος. Πριν φτάσουμε στις «κινητοποιήσεις», όλοι συμφώνησαν να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ως αρμόδιο τεχνικό σύμβουλο) η εξέταση του θέματος από ομάδα τεχνοκρατών, την πρόταση των οποίων θα αποδεχόταν όλοι ως λύση του προβλήματος.
Η λύση του ΤΕΕ, που επελέγη με ορθολογικά κριτήρια (επί προεδρίας Δ. Βασιλειάδη), πρότεινε ο κόμβος να γίνει στην διασταύρωση της Β’ ΒΙΠΕ όπου αφ’ ενός διατίθεται επαρκής χώρος, δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις κι αφ’ ετέρου θα εξυπηρετούσε άμεσα τη βιομηχανική περιοχή και άρα θα διευκόλυνε την τοπική ανάπτυξη. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κατοίκων του Βελεστίνου που απαιτούσαν η κατασκευή του κόμβου να γίνει μπροστά στο ΠΕΒ, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, αλλά με συναισθηματισμούς του τύπου « τι θα περνάμε μπροστά από τον Αγ. Γεώργιο για να πάμε στο Βόλο». Τελικά αντί να δημιουργηθεί μέτωπο της πολιτικής ηγεσίας και του ΤΕΕ και να πείσουν για την ενδεδειγμένη λύση οι λίγοι πολίτες «πίεσαν» με το «χαρτί» της ψήφου και το μέτωπο των ορθολογιστών καρτέρευσε. Έτσι όλοι συντάχθηκαν με τη «φωνή του λαού» εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ, από το οποίο απαίτησαν η μελέτη του κόμβου να γίνει μπροστά στο 304 ΠΕΒ. Αγνοήθηκε φυσικά παντελώς η απόλυτη ανάγκη εξυπηρέτησης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στη Β’ ΒΙΠΕ.
Ποιον μπορούμε, όμως, να πείσουμε σήμερα ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει κάτω από το «βέτο» του Υπουργείου Ε. Άμυνας, γιατί άλλες προτεραιότητες είναι πιο σημαντικές από την αντιπλημμυρική θωράκιση του ΠΕΒ (αντιπλημμυρική θωράκιση Π.Σ. Βόλου, παράκαμψη Αγριάς, Λεχωνίων, Αφήσου, Ζαγοράς, βελτίωση οδικού κυκλώματος Πηλίου κ.λπ.).
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά πληρώνουμε, ως τοπική κοινωνία, το τίμημα μιας κακής διαχείρισης, ενός θέματος που εύκολα το παρέπεμψε στην πολιτεία, αρνούμενη να λάβει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, χρήσιμες όμως για το κοινωνικό σύνολο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"