ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

Η πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (Ν.Σ.) να «φέρει στην επιφάνεια» το θέμα της κατασκευής του δρόμου παράκαμψης των οικισμών του ΚΔ Πηλίου, στον άξονα Βόλου – Χανίων, προκάλεσε εύλογες συζητήσεις όχι τόσο για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας μας, αλλά κυρίως για την αντίδραση που προκάλεσε με τη στάση της η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή.
Το αίτημα που τέθηκε στο Ν.Σ. ήταν πολύ απλό. Εδώ και δεκαπέντε(15) χρόνια, από το 1993, ανατέθηκε, από την τότε Νομαρχία, η σύνταξη μελέτης κατασκευής του δρόμου που θα παρακάμπτει το οικισμό της Άλλης Μεριάς και τους οικισμούς του Δήμου Ιωλκού. Η σύμβαση στη συνέχεια επεκτείνεται προκειμένου να μελετηθούν κι άλλα τμήματα δρόμου (παρόχθιοι Αναύρου κλπ.). Η διαμάχη που ακολούθησε μεταξύ της ομάδας των μελετητών και της Τεχνικής Υπηρεσίας κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατασκευή ενός τέτοιου δρόμου πρέπει να είναι στις άμεσες επιδιώξεις μας, διότι τα επόμενα χρόνια η πρόσβαση στο Πήλιο θα είναι δυσχερής και ιδιαίτερα η προσέγγιση του χιονοδρομικού κέντρου το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε προσθέτοντας νέες δραστηριότητες που θα το καταστήσουν βιώσιμο ώστε να μην επιβαρύνει οικονομικά τη Νομαρχία. Είναι φανερό ότι τα οδικά δίκτυα σύνδεσης των χωριών της υπαίθρου με τα μεγάλα αστικά κέντρα που κατασκευάστηκαν πριν από πολλές 10ετίες, δεν επαρκούν σήμερα για να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των οχημάτων, ενώ η διέλευσή τους μέσα από τους οικισμούς προκαλεί προβλήματα ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας.
Η σημερινή χάραξη του οδικού άξονα Βόλου-Χανίων έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί με μεθόδους και προδιαγραφές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις κυκλοφορίας. Πολύ περισσότερο δε, γιατί πλέον σε πολύ μεγάλο τμήμα έχει χαρακτήρα αστικής οδού, διερχόμενη μέσα από οικισμούς με «σφικτά» ρυμοτομικά σχέδια και πολύ πυκνή δόμηση.
Όλοι όσοι κινούνται στο Πήλιο αναγνωρίζουν ότι ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εύκολης πρόσβασης στο βουνό των Κενταύρων τόσο από τον άξονα Βόλου - Καλών Νερών, όσο και από το άξονα Βόλου - Χάνια. Στην μεν περίπτωση της παραλιακής χάραξης πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθούν οι μελέτες και η κατασκευή των περιφερειακών Αγριάς, Λεχωνίων και Αφήσου, στο δε άξονα Βόλου Χάνια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και οι μελέτες παράκαμψης των οικισμών του ΚΔ Πηλίου.
Το θέμα μάς απασχόλησε από την αρχή της θητείας μας, αλλά βλέπουμε ότι η δικαστική εκκρεμότητα δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε την επόμενη 5ετία. Για την επίσπευση, λοιπόν, των διαδικασιών, προτείναμε να συνταχθεί, από το ΤΕΕ και το Πανεπιστήμιο, πραγματογνωμοσύνη που θα καταδείξει το τι είναι σήμερα αξιοποιήσιμο από τις μελέτες που έχουν συνταχθεί και τι πρέπει να γίνει, ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό μια προοπτική ολοκλήρωσης των μελετών και να ξεκινήσουμε τη διεκδίκηση κατασκευής του έργου στη συνέχεια.
Η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή αρνήθηκε αυτή την πρόταση και ζήτησε να παρουσιασθεί η μελέτη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ώστε να αποφανθούν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι για το τι πρέπει να γίνει.
Μα αν το θέμα είναι τόσο απλό, γιατί επί τέσσερα(4) χρόνια δεν έγινε ούτε καν αυτή η παρουσίαση και δεν δόθηκε μια προοπτική στην κατασκευή ενός ακόμη έργου που εκκρεμεί τόσα χρόνια και κινδυνεύει να εξελιχτεί σ’ ένα ακόμη «γεφύρι της Άρτας» για την περιοχή μας;
Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές. Τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Νομός, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής, που συνδέονται άμεσα και μακροπρόθεσμα με την ανάπτυξη του, πρέπει να τίθενται επί τάπητος σήμερα και να επιδιώκονται λύσεις τώρα. Κάθε αναβολή σημαίνει καθυστερήσεις και πολλαπλάσιο κόστος αύριο. Το πολιτικό κόστος δεν μπορεί να καθοδηγεί πολιτικές παρατάξεις και πολιτικά στελέχη στις αποφάσεις τους. Πρώτα απ’ όλα το κοινωνικό συμφέρον. «Οι καιροί ου μενετοί, θαρσείν χρή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"