ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΥ 2013 ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ο Βόλος ως διοργανώτρια πόλη, η Ν. Ιωνία με τις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις και κατά συνέπεια ολόκληρος ο Νομός Μαγνησίας, έχουν τη σπάνια ευκαιρία της φιλοξενίας ενός ακόμη μεγάλου αθλητικού γεγονότος, μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, που είναι η ανάληψη της διοργάνωσης των Μεσογειακών αγώνων του 2013.
Είναι φανερό ότι το χρονικό αυτό ορόσημο μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει ένα ακόμη στρατηγικό στόχο για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και την ευρύτερη περιοχή του Νομού κι όχι μόνο.
Είναι μάλιστα πολύ ευτυχής συγκυρία το ότι η χρονική περίοδος που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο Θεσσαλικές πόλεις, Βόλος και Λάρισα, για την προετοιμασία διοργάνωσης των αγώνων (2007 – 2013) συμπίπτει με τη νέα χρηματοδοτική-προγραμματική περίοδο για τη χώρα μας, δηλαδή με την υλοποίηση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ή όπως θα αποκαλείται πλέον, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), με το αντίστοιχο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της περιφέρειας.
Η πρόσφατη πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας(ΝΑΜ), στο πλαίσιο του θεσμικού συντονιστικού της ρόλου, να προωθήσει σε συνεργασία με τους Δήμους και τους άλλους φορείς του Νομού τη σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση των Μεσογειακών αγώνων και για τη διάχυση των ωφελειών αυτού του γεγονότος στην ευρύτερη περιοχή, προκάλεσε συζητήσεις και αμφιλεγόμενες δηλώσεις στελεχών για δήθεν ανταγωνιστική σχέση του Δήμου Βόλου με τη ΝΑΜ, ενώ κάποιοι «διέβλεπαν» μία «νέα» αντιπαράθεση, ακόμη και ρήξη του Νομάρχη με το Δήμαρχο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πόλεις του Βόλου και της Λάρισας είχαν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός και στη φάση της προετοιμασίας και της διεκδίκησης και βέβαια στη φάση της φιλοξενίας και της οργάνωσης των αγώνων. Είναι οι πόλεις που ανέλαβαν θεσμικά, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τη διοργάνωση των μεσογειακών αγώνων του 2013.
Μπορεί, όμως, το χρονικό αυτό ορόσημο να αποτελέσει για όλους ένα στρατηγικό στόχο για τη βελτίωση κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στο πλαίσιο ενός σχεδίου που πρέπει να καταστρώσουμε με χρονικό ορίζοντα το 2013;
Ένα σχέδιο δράσης για το πώς θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή των μεγάλων υποδομών που έχει ανάγκη ο Νομός, για το πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος, για το πώς θα αναπτύξουμε τη νοτιοδυτική Μαγνησία, το Πήλιο και το χιονοδρομικό κέντρο, τις Β. Σποράδες που είναι «απομονωμένες» από τη χερσαία Μαγνησία, για το πώς θα αναπτύξουμε το μαζικό αθλητισμό και την άσκηση που είναι σημαντικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, για το πώς θα βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό και το πώς θα τον συνδέσουμε με την τοπική παραγωγική φυσιογνωμία, για το πώς το πολεοδομικό συγκρότημα θα γίνει πρότυπο πράσινης πόλης κι ο Νομός πρότυπο πράσινης και ποιοτικής ανάπτυξης;
Ποιος μπορεί να διαφωνεί σε μια τέτοια συλλογική, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια με ορόσημο το 2013; Ακόμη κι αν δεν υπήρχε το χρονικό αυτό ορόσημο, θα έπρεπε εμείς να ορίσουμε την επόμενη 10ετία ως χρονικό ορίζοντα για την προώθηση μιας τέτοιας μακρόπνοης προσπάθειας παράλληλα με την εξ ίσου σημαντική διαχείριση της καθημερινότητας.
Η Νομαρχία, εκ του θεσμικού της ρόλου, μπορεί και πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας τέτοιας σημαντικής προσπάθειας με την ευτυχή συγκυρία του γεγονότος των Μεσογειακών Αγώνων και του Δ’ ΕΣΠΑ. Η επιτυχία προϋποθέτει τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων. Μόνο, αν καταφέρουμε να συνεγείρουμε φορείς και πολίτες σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα έχουμε πετύχει τον κοινό στόχο, που είναι η ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία των κατοίκων αυτής της περιοχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ