ΤΟ ΝΕΡΟ.…ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ

Σημαντικά βήματα για το Ν. Μαγνησία: Ο αγώνας τώρα….συνεχίζεται

Είναι γνωστή η λαϊκή έκφραση ότι η μια επιτυχία έχει πολλούς «γονείς» ενώ αντίθετα μια αποτυχία είναι πάντα «ορφανή». Η επικαιρότητα των ημερών ανέδειξε δύο αναμφίβολα σημαντικές επιτυχίες για το Νομό. Η αντικατάσταση του ρυπογόνου μαζούτ ως καυσίμου της μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Ηρακλής με φυσικό αέριο και η έναρξη της αντίστροφης πορείας για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας αποτελούν δύο πολύ θετικά βήματα για την περιοχή μας που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κι όμως πολλοί από αυτούς που, δικαίως, σήμερα πανηγυρίζουν γι’ αυτή την επιτυχία της τοπικής κοινωνίας κατηγορούσαν τη σημερινή Νομαρχιακή Αρχή για τον τρόπο που διεκδίκηση, τα τελευταία δύο χρόνια, το δύο αυτά θέματα που είναι έξω από τις αρμοδιότητές της. Κατηγορηθήκαμε δηλαδή ότι ασκούσαμε αντιπολιτευτική κριτική γιατί θέλαμε να πλήξουμε την κυβέρνηση η οποία θα φρόντιζε χωρίς την παραμικρή δική «υπόδειξη» να τελειώσει ο περιφερειακός του Βόλου, να γεμίσει ο ταμιευτήρας της Κάρλας και να αναγκάσει την ΑΓΕΤ να μειώσει την αέρια ρύπανση που προκαλεί με τη λειτουργία της. Πως όμως μπορούσαμε να είμαστε «καλά παιδιά» έστω και αν είχαμε απέναντί μας μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όταν βλέπαμε δίπλα μας την Κάρλα, έναν τεράστιο ταμιευτήρα νερού που ισοδυναμούσε με εκατό ταμιευτήρες του Μαυρομάτη ή του Παναγιώτικου να παραμένει ένα απέραντο λιβάδι τα τελευταία τρία χρόνια. Όταν βλέπαμε τους αγρότες το καλοκαίρι να «αγωνιούν» για την παραγωγή τους, λόγω λειψυδρίας, ενώ τα επιφανειακά νερά του χειμώνα συνέχιζαν να κάνουν το ίδιο «ταξίδι» που έκαναν και τα τελευταία πενήντα(50) χρόνια και να καταλήγουν στη θάλασσα. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους γιατί είναι μια τοπική επιτυχία. Συγχαρητήρια στους αγρότες που αγωνίστηκαν με υπομονή τα τελευταία πενήντα χρόνια μετά την αποξήρανση της λίμνης. Δεν θριαμβολογούμε γιατί αναγκαστήκαμε, μαζί με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους Δήμους της περιοχής, να «αυτοδικήσουμε» για να αναληφθούν επιτέλους πρωτοβουλίες από την Αθήνα. Τίποτα όμως δεν τέλειωσε με την Κάρλα. Έγινε ένα μεγάλο βήμα. Πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρωση του ταμιευτήρα που δυστυχώς θέλει άλλες δύο χειμερινές περιόδους. Πρέπει να ολοκληρωθεί το μεγάλο αρδευτικό έργο της γύρω περιοχής ώστε άμεσα να σταματήσουν οι τέσσερες χιλιάδες γεωτρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα υπόγεια νερά και κινδυνεύουμε από την ερημοποίηση. Πρέπει επίσης να ξεκινήσει αμέσως ένας αγώνας για την αποταμίευση καθαρών νερών, γιατί στο παρελθόν είχαμε φαινόμενα ρύπανσης των αποστραγγιστικών τάφρων που κατέληγαν στον Παγασητικό. Πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα του χειμάρρου «κερασιώτη», τα έργα του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης και βέβαια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη και η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου που συνδέεται με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Η Επιτροπή Παρακολούθησης που συγκροτήθηκε με απόφαση του Νομάρχη θα είναι δίπλα στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις κι άλλες χαμένες χρονιές.
Από την άλλη η «είσοδος» του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις τις ΑΓΕΤ – Ηρακλής προκειμένου να αντικαταστήσει το μαζούτ είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα που κι εδώ έγινε επίσης με μεγάλη καθυστέρηση. Συνδυάστηκε βέβαια με μια μεγάλη «απομυθοποίηση» που μας έκανε το Πανεπιστήμιο και η μελέτη καταγραφής των πηγών αερορύπανσης του ΠΣ Βόλου και του ποσοστού συμμετοχής ενός εκάστου. Δυστυχώς για μας το μεγάλο ποσοστό, που φθάνει το 60%, προέρχεται από τους ρύπους των αυτοκινήτων. Να γιατί αγωνιζόμαστε με κάθε μέσον ώστε να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός. Η ΑΓΕΤ μετά τη χρήση του φυσικού αέριου και την εγκατάσταση των νέων φίλτρων, που θα γίνει σύντομα, σε συνδυασμό με την κάθετη μείωση της παραγωγής τσιμέντου πιστεύω ότι θα αποτελεί στο μέλλον μια μικρή πηγή ρύπανσης.
Μένει σε μας να ρυθμίσουμε τα υπόλοιπα θέματα και κυρίως τα κυκλοφοριακά στο Π.Σ. Βόλου ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα οι ανατριχιαστικοί διάλογοι της Πυροσβεστικής

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ