H ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη ενεργό συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και του κεντρικού ΤΕΕ στην πρωτοβουλία θεσμικής θωράκισης για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Πηλίου που ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ζήτησε ο Νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απόστολος Παπατόλιας, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Βόλο με αφορμή την πανελλήνια συνάντηση τους.
Ήδη, ο Αντινομάρχης, κ. Ηλίας Ξηρακιάς, με επιστολή που απέστειλε προς το ΣΑΔΑΣ και το κεντρικό ΤΕΕ επισημαίνει:
«Το Πήλιο είναι μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με διάσπαρτους παραδοσιακούς οικισμούς που προστατεύονται με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα του 1980. Η έντονη, όμως, ανοικοδόμηση δεύτερης κατοικίας και τουριστικών καταλυμάτων τις τελευταίες δύο 10ετίες στο Πήλιο, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες επεκτάσεις των ορίων των οικισμών (μέσα της 10ετίας του ’80) και την έλλειψη πολεοδομιών σχεδίων, τείνει να αλλοιώσει ήδη την αρχιτεκτονική αισθητική και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Πηλίου.
Επίσης, στην επιστολή τονίζεται:
«Το Πήλιο αποτελεί μοναδικό πλουτοπαραγωγικό πόρο εθνικής και διεθνούς σημασίας. Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας που θεσπίζει το ήδη ισχύον Προεδρικό Διάταγμα από τη μια πλευρά κρίνεται ανεπαρκές και αποσπασματικό, ενώ από την άλλη μεριά καταστρατηγείται στην πράξη και παραβιάζεται συστηματικά χωρίς αντικειμενικές δυνατότητες ελέγχου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"